Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Master for dummies

Taggad: 

  • Master for dummies

    Publicerad av martinc på 27 februari, 2015 vid 14:48

    Kan någon vänlig själ ge en hyfsat förenklad förklaring om det där med master.
    SDM, RDM, kolfiberprocent och flextop etc.
    Vad är skillnaden? Var skall man lägga pengarna? Går det att ha samma mastfot till både 400 och 430 master? Vad menas med 400/17 eller 430/19?
    Tacsam om ni kan reda ut begreppen!
    /Martin

    aufilip svarade 9 år, 1 månad sedan 4 Medlemmar · 4 Svar
  • 4 Svar
  • alexasu

    Medlem
    27 februari, 2015 vid 15:53

    SDM (Standard Diameter Mast) är den klassiska standarden och sedan har vi den nya RDM (Reduced Diameter) som främst används i våg och freestyle-segel.

    Mastförlängare passar antingen den ena eller den andra av dessa två standarder. Längden på masten ska inte spela någon roll för hurvida en förlängare passar eller ej, men man ska passa sig för att att använda en 45 cm-förlängare på noll förläggning då den kan kärva fast.
    Förlängaren är även anpassad för en av de två dominerande mastfots-standarderna: us-cup eller pin (som är vanligast). Alla mastfötter passar på alla (moderna) brädor, oavsett standard.

    Siffran 400/17 eller 430/19 anger mastlängd/styvhet. Den säger dock inget om själva kurvan på masten utan anger endast den totala styvheten. Man brukar klumpa ihop de olika böjkurvorna till tre kategorier: hard-top, constand curve och flex-top. Försök hitta ett segel som är sytt för den mastkurvan du har!

    kolfiberprocent anger hur stor andel av fibrerna i masten som är kolfiber (duh?). Resterande är vanligen någon sorts glasfiber. Mer kol ger en lättare mast och snabbare respons, men kostar betydligt mer. Kolhalten ska i teorin inte behöva ha någon påverkan på styvheten och böjkurvan då andra parametrar kan justeras, men tillverkarna har nog ofta grövre toleranser på de billigare modellerna varför kurvan kan variera något mer. Det verkar dock inte supersnäva toleranser på de dyrare masterna heller alltid.

    Unifiber har en bra guide som kan användas som vägledning vad gäller vilka master som passar till vilka segel: http://www.unifiber.net/2015/mast-selector

  • martinc

    Medlem
    27 februari, 2015 vid 16:01

    Great! Tack!

  • falcon

    Medlem
    27 februari, 2015 vid 20:01

    Viktigt angående unifibers mastchart.. Du måste matcha seglets tillverkningsår mot unifibers mastchart för samma år då det diffar från år till år. Vissa går mot mer constantcurve flextop från tex 2012 till 2015.. .

  • aufilip

    Medlem
    5 mars, 2015 vid 10:02

    Man har läst om märken som uppger fel mastkurva, hur är det med det nuförtiden? Tror det var NP jag läste som inte gjorde sig besväret att informera om kurvbyte.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Master for dummies

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.