Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing foil, erfarenhetsåterföring.. Svara på: foil, erfarenhetsåterföring..

  • sailortrash

    Medlem
    10 maj, 2020 vid 14:57

    Idag har jag labbat vidare med foilandet. Stora vingen och nu ett 6.5 med två mini cams (severne turbo). En hel del nya erfarenheter.
    ang segel så finns det för och nackdelar med att köra med ett stort segel. Den uppenbara fördelen är ju att de fyller mer vind, vilket är märkbart när man lever på att komma upp i byar.
    Nackdelen är dock att det finns en gräns för hur stort segel man effektivt kan pumpa. Min gräns går ngnstans kring 5.7-6.5. Detta kopplar ju till foilen också. En stor foil under brädan = mkt motstånd. Stark byvind, för mkt motstånd under vattnet och lite för mkt tryck i seglet = pinsamt kastfall i kallt vatten.
    Det har ju kommit en hel del foilspecifika segel på marknaden, och ett gemensamt drag jag läst mig till är att dessa inte har någon loose leech. Jag tycker dock att det är riktigt bra om seglet fortfarande kan släppa byvindar som är för hårda, annars blir det liksom raketbränsle helt plöstligt under vattenlinjen..

    Ang. brädan så tyckte jag att jag hittade en bättre position än vad jag tidigare lyckats med. Jag har nu flyttat in och bak stropparna så mkt det går. avstånd mellan masfot och foilcenter är nu ännu kortare, mindre än 90 cm (!). normalt för denna bräda är ngt kring 115/125 eller så. Jag kan tänka mig att flytta bak ännu lite mer faktiskt, den vill fortfarande gärna dyka när trycket i segelt ökar. Men det var bra mycket enklare idag än tidigare, ingen överbelastning i bakbenet.

    Jag står numer mkt kompakt på brädans bakre tredjedel. Jag kollade noga var framvingen var placerad i förhållande till fötterna. Och i detta fall ligger den precis framför bakstropparna. För bra balans måste den verkligen ligga lite längre fram, mitt emellan ungefär. Det visar verkligen behovet av att kunna justera både foil och mastfot tycker jag. Speciellt om man tänker sig lite olika foilar, vilket det kanske blir om man köper beggat mm, då dessa kan har olika långa fuselage, vinklad mast mm..

    Det blir mer och mer begripligt varför foilbrädor har så mkt volym i häckan, jag ser verkligen behovet när man står så långt bak.

    Idag blev det även rätt svårt att ta sig in, då vinden ökade mkt och 6.5 var på tok för stort (4.7 hade nog vart lagom). Att ta sig in väldigt överriggad på foil är inte jättelätt faktisk. Fast jag sloggade mig i typ läns började allt foila av sig själv, klart sketchy. Bra tung för armarna också, pga av allt motstånd under vatten.

    Cs på vattnet.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing foil, erfarenhetsåterföring.. Svara på: foil, erfarenhetsåterföring..

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.