Bästa no-cam freeraceseglet?

This topic has 7 svar, 6 deltagare, and was last updated 1 week, 5 days sedan by  Gustav1980.

 • Författare
 • #1514529
   Robin Andréasson 
  Deltagare

  Det finns säkert liknande trådar.. men ingen som direkt fokuserar på jämförelser mellan modeller/märken av no-cam segel av lite raceigare karaktär vad jag sett iaf. Jag skulle vilja höra era åsikter om olika modeller/märken, vad ni har för upplevelser och tips (och ev till salu).

  Det är såklart gördyrt att köpa tre olika storlekar i liknade nya segel (5.5-7.5) likt de jag nedan länkat till:

  https://www.windsurf.co.uk/test-type/7-0m-no-cam-s19/

  Så vad rekommenderar att hålla utkik efter på begagnatmarknaden av snarlik karaktär (eller rent av vill bli av med själva)?

  Bakgrund till min fråga:
  Jag har egentligen bara 2 säsongers erfarenhet på brädan, jag är rätt grön så sett. Mitt först segel var ett Sailloft Traction 7,5.. Vilket jag erkänner är helt otroligt på att fånga minsta vindby och omsätta den till fart. Men detta med vattenstarter och gippar har varit relativt långt bort i horisonten till så sent som i lördags. Då jag fick prova en 5,9 vågrigg på min Tabou Rocket 125 L.

  Gipparna var så jäkla nära, vattenstarterna satte jag för första gången någonsin, flera gånger om (om än med onödigt mycket vattentrampande).Visst riggen var 1,1 kvm mindre än min minsta rigg (gammalt North WARP 7.0) men det kändes som att ett enklare segel så som detta verkligen gagnade mig i min tekniska utveckling.

  Men just vågsegel kanske inte riktigt är rätt på min ändå relativt stora bräda (125 l) utan freeride/freerace vore nog bättre. Personligen söker jag något som såklart är rimligt lätthanterbart i chopp då Vänern kan vara lite stökig men ändå är lite mer åt racestuket än wave.

  Nu vet jag inte hur stor skillnad det är (bortsett från storleken) på ett wave eller freeride/freeracesegel i praktiken, men de är ju lite olika skurna i underliket samt profil.. Vilket säkerligen bör påverka karaktär, manöver/fart-fokus mm..

  Så vad har ni för erfarenheter av olika märken och modeller av den typ av segel som jag ev söker. Det vore kul med era opartiska input i frågan annat än de annonser och de artiklar som jag hittills gått på. Men länken ovan inspirerar mig att se bortom cambers.

  Vore verkligen kul att lägga vantarna på några hanterbart prissatta no-cam freercesegel, ca 3 st i storlekarna mellan 5.5-8 kvm.

  Nörda på ordentligt och dela med er av era erfarenheter 🙂

  #1514546
   mexi_ 
  Deltagare

  Hej!
  Jag körde länge på cambersegel runt 7,8.- 8.5. Har haft north warp, Arrows och Neil Pryde RS Slalom, alla grymt stabila och snabba. Men ruttnade på att de kändes så tunga och svårhanterade vid gippar och vattenstarter så jag sålde allt för några år sedan, skulle bara köra mindre segel utan cambers.

  Men det blev för lite seglande, så förra året köpte jag ett Neil Pryde speedster 7.7 med tillhörande mast och jisses vad nöjd jag är.
  Det har samma känsla som ett mindre segel, är lätt i händerna, väldigt stabilt och grymt snabbt. Kräver att man trimmar det lite efter hur mycket det blåser för att få ut det sista ur seglet, men oftast struntar jag i det, det räcker bra ändå.

  Baksidan är klart att det tyvärr inte är ett billigt segel och att det är så pass nytt att det inte finns beggat än, men kanske att något kommer ut till våren. Jag kommer lätt att behålla mitt tills det går sönder, har inte kört på ett skönare segel någonsin 🙂

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #1514547
   Robin Andréasson 
  Deltagare

  Jag har hört att moderna no-cam tar än långt vad gäller fartresurser och bottendrag. Jag är personligen inte där teknikmässigt att jag drar nyttan ur ett cambersegel så glädjen och enkelhet med ett lätt, livligt segel lockar. Så många erfarna, så som du själv mexi_ har berättat hur de gått från cam till no-cam så ja. Nyfikenheten finns! Men tackar för tipset!

  #1514579
   MrQuality-MrStoke 
  Deltagare

  Jag säger mim åsikt! Jag har alltid funderat på Cam – No Cam segel. Efter jag har provat alla möjliga typ av segel med 4-3-2- ni cam och olika modeller och efter har börjat jobba och sälja vindsurfing utrustning har kommit fram att no cam segel är lätta att hantera men är inte så stabila som en cam segel. I dags läget finns det 2 cam segel som är nästan lätt som en no cam. I Sverige där vinden är inte kostant jag föredrar Cam segel i stora storlek och no cam i mindre storlekar. Allt handla om hur mycket tid man spendera i vatten, jag har börjat använda en Challenger Sail T3 3 cam segel 8.5 och märker att jag sätter in några jippar men för 3-4 månader sen tänkte det skulle tar mycket mera tid. Nackdelar med cam är att är tyngre när man ska lyfta upp när man hamna i vatten. Men dem klarar starka byar utan problem. Speciellt för en freerace segel jag skulle rekomandera en 2 mini cam segel. Men annars om du vill inte använda cam finns det olika typer av tillverkare som säker har sådana. Lycka till!

  #1514580
   Robin Andréasson 
  Deltagare

  MrQuality_mrStoke har nog en poäng. Mitt sailloft traction 7.5 är väldigt mycket lättare än mitt förhistoriska WARP. 2 min gamla vd fullcam. Cams är ju lite som en diesel, tuggar fram i byarna. Ska testa mig fram. Men har ev fått ett erbjudande på ett gäng loftsails oxygen som troligen vore ett bra alternativ

  #1514596
   canoya 
  Deltagare

  Om du söker segel som är mindre än ditt 7,5 så tycker jag inte du ska välja camber-segel. Då vill du nog ha ett ca 6,5 och ett ca 5,7. I de storlekarna skulle jag inte rekommendera camber-segel om inte man är ganska driven slalom/speedseglare. Freeride eller vågsegel spelar nog ingen större roll, men man kanske ska välja ett “power-vågsegel” som brukar vara mer stabila och tåla mycket vind.
  Även ett segel storleken över 7,5, dvs 8,5-9 kvm, tror jag för de allra flesta är väl så bra om det är ett no-cam, men här kan man kanske ändå överväga cambersegel. Mest för att de är vanligare som begagnade än no-cam i den storleken.

  • Det här svaret redigerades 2 weeks sedan av  canoya.
  #1514604
   Daniel Bing 
  Deltagare

  Jag kör både North/Duotone E-type och GA Hybrid, i storlekar från 6.0 till 7,7. Båda är väl något slags Freerace och funkar bra till lite allt möjligt. Inga problem vattenstarta eller gippa.

  #1514606
   Gustav1980 
  Deltagare

  Kul med segeltrådar…alldeles för sällan numera!
  Jag har testat några olika märken men vill framhålla Ezzy (Cheetah) av tre anledningar.

  1. Enkelt att rigga korrekt tack var tydliga anvisningar på seglet kombinerat med bra videos och snabba mailsvar från tillverkaren när man har detaljfrågor.
  2. Stort register. Min 6.5 har en rekommenderad bomlängd mellan 188-196 cm, det ger ett brett register som jag anpassar efter vindstyrkan. Vill man inte jobba med centimetrar så finns där andra anvisningar också.
  3. Hållbara. Har en gammal 5.8 som vägrar att slitas.

  När det kommer till känsla, toppfart, vikt osv så har jag personligen svårt att känna skillnad mellan olika tillverkare. Jag tror inte att jag skulle kunna pricka vem som är vem i ett blindtest mellan tex Simmer V-max och Ezzy Cheetah.

  En annan viktig aspekt är att köra in sig på prylarna och inte byta stup i ett. Jag har haft flera årgångar av Simmer 2XC och verkligen älskar deras 7.8 . Den har jag svårt att byta ut även om jag i övriga linjen gärna skulle köra Ezzy rakt igenom.

  5.5-6.5-7.5 (Eller varför inte upp till 8.0 som största) är en vettig setup. Inga cambers i de två minsta, det största är det lite hugget som stucket beroende vad du vill prioritera. Men utifrån den nivå du anger blir det knappast fel med No Cam!

  Just det. En sista sak. Kolla bomlängden på det största segel du köper. Om du har en bom som är max 220 cm kommer den kännas betydligt svampigare om du nyttjar hela längden jämfört med om seglet bara behöver 208 cm på längden.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2019 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account