foil, erfarenhetsåterföring..

This topic has 5 svar, 4 deltagare, and was last updated 3 weeks, 4 days sedan by  IrieMan.

 • Författare
 • #1511586
   sailortrash 
  Deltagare

  Hej

  Jag tänkte bjuda på lite erfarenheter av “freeride foiling”. Foilinging verkar väcka “nästan” samma reaktioner som kite gjorde när det började stjäla medlemmar från vindsurfingsamhället. Vissa verkar tycka det är aplöjligt, andra är frälsta. Oavsett, eftersom konfen är lite sömnigt är det nog ingen som tar illa upp..

  Bakgrunden är det eviga letandet efter att få mer tid på vattnet. Jag bor vid spotarna Österskärs havsbad och Brevisk havsbad, norr om sthlm. Det är även ok att åka till Näsa äng eller Resarå på nord. Dessa ställen har svag vind, ofta dramatiskt byig. 100 l och 5.3 händer inte mer än 1 gång per år, ofta i sjukt byig vind. Däröver har jag 2 kids och kåk att ta hand om…heltidsjobb..
  Jag har nog testa allt vid detta laget för att hålla surfande vid liv. både enorma freeridebrädor och formulautrustning, stora kites, små kites (och respektive stora och små kitebrädor). Ett slag var jag inne på att koncentrera surfet till långresor till vinden (typ öland, gotland, västkusten). Sen bara resor på säkra prognoser inom sthlm, typ Dalarö, Kapellskär, Torö. Men det räcker inte. Detr blir för få dagar. Det som funkar bra är formula. Men formula är helt enkelt dyrt och känns inte som riktig vindsurfing. När det var dags att förnya utrustningen fanns inte investeringsviljan.

  Kite löste inte heller problemet. I lättvind är det för riskfyllt att klanta sig, tappa draken i vattnet och sen inte få upp den på ett par timmar..

  Sen dök detta med windfoil upp. Personligen tycker jag foil ser coolt ut, både på kite och vind (ser lite coolare ut på kite faktiskt..). Men de raciga foilarnas feta prislappar lockar inte. Inte heller det faktum att du ändå måste köpa förstärkt bräda, i princip lika stor som en formula, men specialgjord för foil OCH andå köra med segel mellan 7 och 10. Men sen släppte NeilPryde en fiol utvecklad för små fsw-brädor och freeridebrädor mellan ca 100 och 130 l (googla NP glidewind). Den körs med segel mellan 3.x till 7.x, alla typer funkar. Den kommer med powerboxmontering. Enlit utsago (och film) funkar 4.7 i 3-8 m/s…Efter förra årets katastrofsommar med typ 10 dgr på vattnet mellan april och november så ´förbeställde jag denna foil hos skidsport. Nu har jag hunnit testa den 4-5 gånger. JAg har vart ute i både svag och hård vind, och här kommer lite intryck, från denna foil på en fanatic geckor 130 l och mestadels vågsegel.

  – I lågfart/deplacementsfart märks foilen genom att brädan blir trög och stabil. den vrider sig mkt långsamt (som en katamaran om ngn testat det). Men kryssar bra, som med en centerbordsbräda. Brädan blir också väldigt tung därbak, och kan kantra om man inte aktar sig.

  – Foil är svårt. Det handlar om en helt annan typ av balans, och i grunden annan position. Man ställer sig långre bak, och framför allt längre in mot brädans centerlinje. Kroppen ska helst vara centrerad över foilens framvinge, och det är denna balans man behöver justera under färd, mellan framfots och bakfotstryck. Men INTE oavsiktligt tryck på rail.
  Man måste också jobba med riggen. lägger man tryck på bakbenet stiger foilen och då kan man behöva kompensera med att lova upp. Tappar vinden i tryck måste man släppa ut seglet, eventuellt falla av, men behålla bakfotstrycket. Det är svårt, och marginalerna är små

  – NPs foil är ändå långsam. Den har en inbyggd “tröghet” som hjälper vid snesteg, men den är även långsam på raklinje. Det går klart fortare att korsa viken med en vanlig freeride set up.

  – Foil är inte för klena gubbar. Bomtrycket på underarmar är klart lägre vid stabil flight, men du kommer ändå vilja kroka i. Du måste pumpa ihålligt för att få igång den, även om denna foil vid hårdare vind går att passivt plana upp (men lite riskfyllt tycker jag). Tekniken är ganska lik hur man pumpar igång en freestylebräda med liten fena. EFtersom man måste jobba med segelt lova/falla får armar och axlar jobba hårt (kanske blir bättre med tiden). Med denna foil står man väldigt rakt upp, så man kan inte bara hänga i och “commit to the harness”. Hittills kräver det mer av mig än att köra freeride med större segel, rent muskel/energimässigt.

  – Med rätt teknik lyfter foilen fantastiskt tidigt, med osannolikt små segel. Filmen och reklamen är sann – det går att segla i osegelbara förhållanden. Jag har själv varit ute med 5.3 i 4-8 vind, och då har jag 5 ggr på foilen!! får man bara upp paketet i luften får man ett fantastiskt flyt, som ingen vanlig vindsurfingbräda eller formula kan matcha. med rätt justering mellan fram- bakfoten kan man glida i princip 0 vind om man väl är uppe. Jag tror att med de kortare foilbrädor som är på gång, så blir det lättare att lyfta och segling i 3-7 prognser kommer vara vardag. Foil = vindsurfing on demand. detta kommer garanterat ge mer tid på vattnet än vad formula gav.

  Gipp – denna manöver är ungefär som på vindsurfing, men svårare att gå ur på et snyggt sätt. Det är helt möjligt att carva runt i gippen i full fart även i skitvind (vilket är omöjligt med vanlig vindsurf) men eftersom brädan är så känslig för var man sätter fötterna är det lätt att brädan får för mkt tryck fram och dyker.

  slag – som på vanlig vindsurf fast trögare

  höjdtagning – osannolikt bra

  krasch – jobbigt. Man krashar hårt. stor risk för pajjad bräda. kroka ur om det börjar lib sketchy. kroka inte i för tidigt, gärna båda stroppar i. bär hjälm.

  sammanfattningsvis – foiling (iallafall denna foil) känns betydligt mer likt vindsurfing än vad formula är tycker jag. bra komplement till hårdvindsdagarna, för att hålla armar och teknik igång. Med tanke på att det går att köpa foilen och sen använda all annan befintlig utrustning tycker jag det är mkt lyckat. KAnske vill man ha en snabbare foil och foil specifik bräda någon dag, men det kommer ta många år innan man seglar ifrån denna foil.
  Jag kan rekommendera alla inbitna att skaffa en sådan här och lära er. Bättre investering i tid på vattnet tror jag inte går att hitta för tillfället.

  Jag seglar oftast vid brevik/trälhavet. Om vi cs på stranden och ni har en PB-bräda så går det att testa enligt “you brake you pay” principen.

  cs på vattnet

  13 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #1511587
   IrieMan 
  Deltagare

  Bra sammanfattning!

  #1511624
   vindsokaren 
  Deltagare

  Ja iår är det lätt att rekommendera dessa freeride foilar som första foil.
  Vettigt pris för att börja och se om det här med foil är din grej i lättvind.
  För inte är det roligt att ploga fram annars i 4-5ms. med en 120 liters bräda
  Windsup glider fint i vattnet i lättvind men är kanske bäst som familje grej tycker jag.
  Det jag tycker är extra kul är att med den bra kryssen kan man åka på upptäcktsfärd med fika.
  Har kvar en freeride foil men kör mest racefpol
  Just nu.
  Har vid flera tillfällen fått prova NP glide small
  och liknande foils från andra märken.
  En riktig skolfoil för att lätt kunna lyfta.
  Det man märker är i början så kan 7ms vara bra.
  Med bättre teknik senare så kan 5ms.

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #1511638
   Fjant 
  Deltagare

  Grymt bra inlägg, stort tack!
  Blir ju väldigt sugen!

  Hur upplever du att brädans storlek påverkar när man “flyger”, blir en stor bräda ett problem för “vindfånget”?
  Har en 250×75 140L som lättvindsbräda idag, men seglar ändå sällan över 7.1m2. Tänker mig att en sådan foil på den brädan med mitt lätta 7.1 kan vara kul i byiga mälar-förhållandena i hemmaviken.

  /Mackan

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #1511640
   sailortrash 
  Deltagare

  Hej Mackan

  jag tycker storleken märks genom att det är ganska mkt som ska lyftas upp ur vattnet, alltså mkt yta som “klibbar” fast..sen märker man också ett visst moment i alla riktningar (upp, ner, sidorna) som jag föreställer mig är mindre med en kortare bräda. Men en bra grej med en lång bräda är att det dämpar när man dyker ner från 70 cm. Alltså nosen parerar liksom tvärstopp eftersom den når vattnet rätt direkt när man börjar dippa

  Kan inte riktigt säga om vikten. själva foilen är ju blytung bara den med alla delar i aluminium. Vikt verkar inte vara en superviktig faktor direkt

  Tror det kommer funka bra i byiga sjöar (det är typ som en sjö där jag seglar..), men byvind underlättat knappast att lära sig. mkt pumpa blir det ju..

  3 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #1511641
   IrieMan 
  Deltagare

  Håller med!

  Körde förra året med en Starboard Alu GT och min Falcon slalombräda. I o m att brädan releasar snabbt från vattnet så var det ganska lätt att komma upp på foilen. Väl uppe så står man ganska upprätt då brädan är smalare än vad dedikerade foilbrädor är. Kör med en foilbräda nu som är 81 cm bred och den är bra mycket svårare att få upp ur vattnet, den liksom klibbar fast som sägs ovan, men när den väl är uppe så kan man ha en mer normal stans i hängsele och fotstroppar. Mycket pumpa blir det i marginella vindar. Är man en duktig foilare som är bra på att pumpa så är inte detta så stort problem dock. Jag kommer att jobba vidare på foilandet i sommar för som det är nu så kommer jag igång tidigare på min Firemove 110 liters än vad jag gör på foilbrädan.

  • Det här svaret redigerades 3 weeks, 4 days sedan av  IrieMan.
  2 användare tackade författaren för det här inlägget.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2019 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account