Hur funkar det med vindar och väder?

This topic has 3 svar, 4 deltagare, and was last updated 11 years sedan by  mikaels.

 • Författare
 • #812179
   Claes6 
  Medlem

  Jag skulle vilja lära mig mer om hur lufttryck, väder och vindar hänger ihop. Vad är det t ex som gör att sjöbris uppstår vid vackert väder och sydlig vind? Och varför är nordliga vindar alltid byigare?

  Skulle vilja få grepp om hur allt hänger ihop så att man kan förutse vindstyrka och -riktningar lite bättre än idag. Någon som har tips på litteratur eller sajter som kan reda ut begreppen? Eller som på ett enkelt och kortfattat sätt kan skriva ihop en FAQ härinne?

  #1330187
   perkele 
  Medlem

  Djupt troende: ″Skumma vindar – http://www.Surfzone.se

  #1330204
   Johan.g 
  Deltagare

  Här är två riktigt bra och intressanta länkar som förklarar det mesta. Bland annat förklaringen till varför man alltid står och svär när man stressat från jobbet och precis riggat upp och det mojnar.

  Saxat från SMHI:

  “Varför slutar det oftast blåsa på kvällen

  Att vinden avtar framåt kvällen/natten är främst typiskt för dagar under sommarhalvåret då molnigheten är liten eller åtminstone minskar under kvällen.
  I sådan vädersituation blir markytan kallare (detta kallas inversion) mot kvällen, därför att soluppvärmningen minskar och den långvågiga värmestrålningen ut mot världsrymden tar överhanden. Det leder till att även luften närmast markytan blir kallare, och eftersom kall luft är tyngre än varm luft betyder det i sin tur att de lägsta luftlagren inte så lätt sätts i rörelse. Högre upp däremot på en höjd av minst 200 m från markytan kan det fortsätta blåsa. Det är till och med så att vinden i detta luftskikt i regel ökar på natten.
  Under dagen är förhållandet det motsatta, då är den varma och därmed lätta luften närmast markytan mycket lättrörlig, och eftersom vind är just luft i rörelse är då också vinden kraftigare.
  Under mulna dagar och under vinterhalvåret är solinstrålningen mindre och då är inte heller vindavtagandet mot kvällen så tydligt.”

  http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=6508&l=sv

  http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=6530&l=sv

  #1330217
   mikaels 
  Deltagare

  Bra bok i ämnet: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9189204484
  och snygga bilder dessutom, Jeppe Wikström 🙂

  Man fick den som medlemsbok i Skärgårdsstiftelsen för några år sen…

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2020 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account