Någon som provat uppblåsbar freeride

This topic has 6 svar, 6 deltagare, and was last updated 2 years sedan by  hakuna.

 • Författare
 • #1501922
   Emanuele 
  Deltagare

  Hej har någon provat uppblåsbara freeride brädor. Är på väg och köpa min första bräda och såg då att det fanns uppblåsbara brädor som ska plana. RRD Airwindsurf, Starboard airplane, Jp inflatable. Är ju fantastiskt om detta fungerar allt går ner i en ryggsäck.

  #1502159
   Bicless 
  Deltagare

  Jag har provat och läst om de massa också. Det funkar fint. Superhållara. Men de planar lite senare så här i Sverige med usel vind har ofta planing prio 1. Om jag behövde 5,5 för att plana med en freeride hård så krävdes 6,5-7 med uppblåsbar ungefär.

  #1502277
   Fjant 
  Deltagare

  Tjena,

  Inte testat den typ av bräda som du frågar om, dock testat uppblåsbar SUP. För mig som väger närmare 100kg var den på tok för mjuk, kändes som att stå på en bad-anka. På land kändes den dock styv och fin, men väl på vattnet så lirade det inget vidare.
  Har även haft en uppblåsbar kajak. Funkade hyfsat på vattnet, men hopvikt i sin väska var den stor och klumpig, som en livflotte för 6 pers.

  Jag misstänker att uppblåsbar windsurfing bräda är en ganska kraftig kompromiss, men om nyttan med att kunna packa den i en säck är avgörande så kanske man kan leva med det.

  Det vore dock mycket spännande att prova! Utvecklingen går ju framåt.. Jag skulle kunna tänka mig att ha en sådan bräda med mig i segelbåten på semestern. 🙂

  Mackan

  • Det här svaret redigerades 2 years, 1 month sedan av  Fjant.
  • Det här svaret redigerades 2 years, 1 month sedan av  Fjant.
  #1502282
   Sundheden 
  Deltagare

  Jag skulle tro att känslan på vattnet, dvs. styvheten beror mycket på tillverkningsteknik där Starboard har kommit rätt långt.

  Inflatable Technology

  @bicless kan nog svara mer ingående i just det ämnet.

  Bilagor:

  Bilagor:
  #1502297
   Bicless 
  Deltagare

  De blir bättre och bättre, de bästa uppblåsbara suparna är nu i stort sätt lika styva som icke uppblåsbara, det har gjorts massa tester och skillnaden på exempelvis en Starboard airline sup och en hård starboard allstar sup i prestanda är nu rätt liten. Men den fasta har viss fördel när man väger ihop allt.
  På vindsurf är det ännu svårare med uppblåsbare för krävs bottenform, rocker och vassa rails för att få release och tidig planing. Tar man en vanlig uppblåsbar är den för rund och dåliga former. Men tillverkarna blir bättre och bättre på detta och nu börjar planingsprestandan bli hygglig. Men en så länga finns ingen som planar så tidigt som en fast bräda. Inräknat Starboard, RRD och Duo som alla kommit lång i denna utveckling. För blåsiga orter tycker jag uppblåbar windsurf kan vara alternativ. Är planing prio så är fast bräda helt klart föredra.

  #1502361
   sailortrash 
  Deltagare

  jag tänker direkt att dessa brädor åldras ruggigt snabbt,och att styvheten försämras med tiden. Alla material påverkas ju, hårda brädor tar också stryk och delaminerar mm. Luft expanderar och krymper med temperatur, och det kan ju skilja 10-15 grader beroende på om madrassen ligger på sanden eller är i vattnet, eller kanske ännu mer.

  det praktiska lockar ju, men ärligt ser jag inte riktigt målgruppen…är det en familjesemesterbräda för insjö? det kan jag klart tänka mig…eller är det nya skolbrädan för hyrcenter?

  Jag var i frankrike över påsken, och där var det massor med uppblåsbara suppar i vattnet, ofta uppåt en 9-10 fot långa. Såg ut att funka ungefär som vanliga supar på håll…

  #1502399
   hakuna 
  Deltagare

  Jag kommer ihåg när jag bytte från Tiga Slalom till en bräda från senare på 90-talet, vilken skillnad det var på styvhet!
  Lite som skillnaden mellan en damcykel från Biltema och en riktig gat-racercykel: All kraft omvandlas till fart framåt istället för att krumbukta sig fram.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2020 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account