Nya modeller på Gurun

This topic has 1 svar, 2 deltagare, and was last updated 2 years, 9 months sedan by  dr Masse.

 • Författare
 • #1502228
   hakuna 
  Deltagare

  Någon som vet eller vill killgissa vilken modell som är bäst för svenska västkusten?

  Bilagor:

  Bilagor:
  #1502280
   dr Masse 
  Deltagare

  OK, kille och gillar att gissa (ett annat ord för teori…).

  Jag tycker att Windgurus grundmodell, GFS, inte är så bra för Östersjön. I större hav funkar den bättre, exempelvis i Portugal, Irland och på Maui. Själv använder jag knappt windguru längre, endast för koll på längre sikt. För vind- och vågkoll i närtid (inom 2 dygn, typ) finns det klart bättre väderinfo för bruk i Sverige än GFS-baserade proggar.

  Tycker att ICON 7 km modellen ser klart intressant ut för Europa. Kan faktiskt få mig att börja kika mer på windguru igen… Mindre “grid” är oftast (alltid) bra, frågan är dock hur väl prognosmodellen hanterar vindstyrka och riktning. Enda sättet är att börja följa den och lära sig hur träffsäker den verkar vara. Tycker ofta att nyare modeller med mindre grid har en tendens att visa lite för mycket vind, kan vara att det ofta är 10 meters höjd i modellen. Ett bra exempel är Windfinder PRO som ger bra info om riktning och tider för vind, men i princip alltid är i överkant. Som många andra närliggande modeller träffar de riktning och tid för vind (riktigt) bra, men styrkan är ofta för hög. Själv kombinerar jag oftast minst tre modeller för att få en samlad bild. Ju enhetligare modellerna är, desto bättre sannolikhet att de har rätt.

  Det brukar bli windfinder, SMHI, DMI, predict och ett par vågmodeller för min del i Sverige. Utomlands vid större hav blir det mer Magicseaweed, vindgurkan och windfinder (igen…) samt någon lokal prognosmakare för typ Irland eller Portugal. Kombinerat med obsar. Personligen tycker jag att både windfinder och SMHI har lyft sig rätt mycket på sistone. DMI står sig alltid bra, skulle säga att för de områden den täcker i Sverige är den ofta i topp eller bäst.

  • Det här svaret redigerades 2 years, 9 months sedan av  dr Masse.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2021 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account