Planing?

This topic has 22 svar, 14 deltagare, and was last updated 4 years, 6 months sedan by  MartinC.

 • Författare
 • #839802
   epicsurferdude 
  Medlem

  Hej. Jag började med vindsurfing för några veckor sedan och jag tycker att det är väldigt kul. Jag undrar dock om det är någon lite mer erfaren vindsurfare som vet ungefär i vilken vindstyrka man börjar plana. Jag väger 50 kg och har en jp freeride carve 117 liter 64 cm bred 266 cm lång bräda. Jag har segel på 5 kvm. Jag undrar om någon vet i ungefär vilken vindstyrka jag skulle kunna komma upp i planing. Jag undrar också om någon har något tips på hur jag kan komma upp i planing eftersom att det också är lite teknik. Hoppas någon kan hjälpa // Anton

  #1480951
   vindsokaren 
  Deltagare

  Nån på 50kg som kan svara?
  Nåja jag börjar.
  Brädan låter perfekt för 50kg som lättvindsbräda.
  Seglet låter lite litet även för dej men se till att träna manövrar med det så allt sitter.
  Visst brukar man se freestylenissar som poppar igång med 110lit och 5.4 i typ 7ms.
  Men tippar på 10ms så ett freeridesegel på 6.5 kan väl vara ett bra väl i framtiden.
  Planing underlättar med lätt kroppsvikt men om tittar i min klubb så finns det många olika stilar,jag brukar alltid läsa av vindbyarna och falla av och trycka på främre foten(i stropp)
  Så med en del teknik så planar man tidigare.
  Har sett en del som plogar hela viken trots tillräcklig segelstorlek.
  Lycka till ! du kommer få härliga stunder med din bräda.

  #1480953
   Raggarn 
  Deltagare

  kolla på YouTube kanske….?? https://www.youtube.com/watch?v=GhhJWvmHVQ8

  https://www.youtube.com/watch?v=zPQodcasmSA

  https://www.youtube.com/watch?v=WB30KgpTnZ4

  m.fl.

  härligt med nytt folk som hittar sporten… good luck…..första planingarna minns man alltid å sen va man fast..!!!

  tänk om Y.T. hade funnits när man började… 😮

  #1480955
   cosmosurfer 
  Deltagare

  Min surfkompis väger 50 kg. Tror han planar vid 8 m/s med ett 5.0. 6.5seglet är hans största som han använder vid 6 m/s.

  #1480956
   epicsurferdude 
  Medlem

  Tack så mycket alla som har svarat! Tack för vidsen också, förklarade det bra. Jag har inte fått så mycket vind än bara typ 5-6 m/s men jag har ett 5.7 kvm segel jag ska testa. Tack så mycket och hoppas att ni alla får det gött!

  #1480959
   malibu 
  Deltagare

  Gissar också på ca 8ms. Men tänk på att man lär sig massor av att surfa utan att plana med. Och det krävs lite teknik och erfarenhet för att plana och behålla planing. Eller, ganska mycket snarare.

  Men kör på bara! Det kommer!

  #1480967
   snaffe 
  Deltagare

  Jag skulle inte tipsa att köra större än 5,7 om du väger 50 kg. Du kommer lära dig bra teknik mycket snabbare med 5,7 och 5,0 än med ett 6,5 med din vikt. 5.0 är så mycket lättare att lära sig riktiga gippar med om du är så lätt. 6,5 kommer bara göra det klumpigare och ta längre tid.

  #1481074
   Enlight 
  Deltagare

  Mina tips för att plana tidigt.
  Höj bommen! Höj den högt!
  När det kommer en liten by, fall av lite i vind och “häng” på bommen (inte utåt/bakåt, utan vertikalt nedåt så du får stort mastfotstryck rakt nedåt på brädan)
  Häng så pass att du du reducerar vikten från dina fötter och får ner mycket tryck på mastfoten.
  Långa armar, böjda knän. (Tänk att du ska ha posen lite som “monkey bars” som vissa stenhårda motorcykelåkare har:cool2:).
  Jag krokar i selen direkt jag kommer upp på brädan, så ta hjälp av hängslen och tamparna i att hänga nedåt i bommen.
  Jag går inte bak i några stroppar innan jag planar, utan behåller vikten fram för att inte riskera att trycka ner tailen i brädan. Du vill inte “ploga” som Vindsökaren skrev.
  Så gör i alla fall jag och det funkar fint

  50 kg och 5.7!
  Då kan du ut och plana när du vill! 😉
  Jag väger runt 80 kg, och när jag kör min 100l freestylebräda och mitt 5.7 så brukar 8 m/s fungera bra.
  Men enligt min erfarenhet beror det även mycket på vilket typ av segel man har i kombination med brädan.

  …och kom ihåg!
  ALL TID PÅ VATTNET, ÄR BRA TID PÅ VATTNET! 😉

  #1481081
   stefan_gbg 
  Deltagare

  Åk till Fiskebäck i Gbg och kolla på Håkman, han planar med sin 4.8 när andra kör 5.5 och uppåt utan att plana. Det handlar mest om teknik. Det är billigare att jobba på tekniken än jaga segel i rätt storlek.

  #1481091
   tsss 
  Deltagare

  hej Anton

  Tappade bort dig på telefonen idag. Snackade med Vindsökaren och vi har ett 6,2 Freeridesegel som troligen funkar med din mast och bom. Du får det för en hundring (Det går att segla med, men har en ful lagning).
  Sen har alla rätt som skriver om tekniken – den är viktigast. Skillnaden mot ditt 5,7 är inte så stor som du kanske tänker. Synd att du inte har någon van vindsurfare som kan ge dig råd, du verkar ju vara ensam om denna sport där du bor. Du får gärna åka runt till Tyresö någon dag när det är vind (från rätt håll), så kan du få litet goda råd, du kan få låna en utrustning också så att du inte behöver släpa med allt.

  #1481094
   epicsurferdude 
  Medlem

  @tsss 735127 wrote:

  hej Anton

  Tappade bort dig på telefonen idag. Snackade med Vindsökaren och vi har ett 6,2 Freeridesegel som troligen funkar med din mast och bom. Du får det för en hundring (Det går att segla med, men har en ful lagning).
  Sen har alla rätt som skriver om tekniken – den är viktigast. Skillnaden mot ditt 5,7 är inte så stor som du kanske tänker. Synd att du inte har någon van vindsurfare som kan ge dig råd, du verkar ju vara ensam om denna sport där du bor. Du får gärna åka runt till Tyresö någon dag när det är vind (från rätt håll), så kan du få litet goda råd, du kan få låna en utrustning också så att du inte behöver släpa med allt.

  Hejsan. Sorry att jag la på, batteriet tog slut. Jag skulle gärna komma ut till tyresö nån dag. Seglet låter ju bra. Vet ej hur stor bommen är men inte över 2 meter. Masten är 460 cm. Jag hör av mig imorrn, kanske kan jag komma ut då. // Anton.

  #1481120
   Fjant 
  Deltagare

  Flera bra svar.
  Ett problem som ofta uppstår som nybörjare är att man tappar höjd när man försöker komma upp i planing. Risken blir då att man får lägga massa tid på att försöka kryssa tillbaka, alternativt bära grejerna tillbaka uppe på land. Inge kul…
  Bästa vore ju att kunna få nöta på downwind så länge man orkar, och inte behöva bekymmra sig. Följebåt kanske skulle vara nåt! 🙂

  Mackan

  #1481121
   Herr Pelegrin 
  Deltagare

  Fjant – Det där har jag sett vara ett problem för mindre vana vindsurfare. Man ska vara optimist i alla lägen men för de som hela tiden försöker komma upp i planing, när förutsättningar i form av tillräcklig vind saknas, kan följden bli att de tappar höjd helt i onödan. Efter ett tag lär man känna sin utrustning och ser ganska direkt om vindbyn håller för ett försök att komma upp i planing. Om vindbyn inte ser ut att räcka är det bättre att låta bli och istället fortsätta pressa höjd, vilket väl är det de flesta gör när man inte planar. Då har man ju “höjd till godo” när vinden kommer.

  #1481128
   MartinC 
  Deltagare

  Att börja plana är inte så stort problem bara vinden är där. Svårare då att fortsätta plana när jag väl fått upp farten. Jag är nybörjare och inne på min tredje säsong. Denna sommaren har jag brottats med att jag lätt planar, men så fort det börjar gå undan och jag backar bak och får i fötterna i fotstropparna vill brädan lova uppvind och jag tappar farten. Jag pressar seglet framåt men lyckas sällan få det där coola bekväma hänget.
  De få gånger jag lyckas är det en smått religiös känsla.
  Ganska kul även när man ett par sekunder senare ligger med fötterna upp i skummet efter en katapult…

  #1481130
   Herr Pelegrin 
  Deltagare

  Det finns säkert många idéer kring detta men tre saker jag rent spontant tänkte på är:

  – Kolla att hängseletamparna sitter rätt och inte för långt fram!
  – Kanta inte brädan mot lovart! Reglera med fötterna!
  – Det går kanske lite lättare om Du bestämmer Dig för att slöra en bit och bygga upp rejäl fart innan Du återgår till halvvind eller höjdtagning!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2020 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account