Soft Wing Sails

This topic has 12 svar, 7 deltagare, and was last updated 5 years, 4 months sedan by  tws.

 • Författare
 • #835916
   svennebanan 
  Deltagare

  Wing sails är ju poppis i Americas Cup, men funkar det för windsurfing?

  Massor av bilder och några videos:

  https://www.facebook.com/pages/Heru-Sails/273435376101130?fref=ts

  Härliga eller rysliga nya trimmöjligheter på formulaseglet är det iaf och att slippa fasta cambers måste ju vara rätt skönt.

  Bra beskrivning av idén med Wing Sails:
  http://www.wingsails.com

  #1461011
   tsss 
  Deltagare

  Intressant att läsa angreppet på siten wingsails.com mot nuvarande America´s Cup reglerna. Författaren hävdar att soft wing sails är mycket säkrare för dessa jättebåtar. Han skrev det i höstas efter att Oracle hade kapsejsat och förutsade att någon skulle mista livet, vilket ju inträffade nu med svenskbåten Artemis krasch i maj. Årets utmaning har (precis som förra gången då en trimaran mötte en katta) justerbara fasta paneler i masterna styrda av en massa hydralik, och krav på minimivikt på nästan 1½ ton med riggens tyngdpunkt minst 17 meter upp!

  #1461018
   The_Novice 
  Deltagare

  Ett modert race segel för vindsurfing är ju i princip en “soft wing” segel redan, tror inte det finns så mycket mera att hämta där. Bringdal testade väl ett assymetriskt segel i kanalen ett år också, men nu senast så var det väl standard segel som de gjorde +50 knop med.

  #1461020
   svennebanan 
  Deltagare

  @The_Novice 711062 wrote:

  Ett modert race segel för vindsurfing är ju i princip en “soft wing” segel redan, tror inte det finns så mycket mera att hämta där. Bringdal testade väl ett assymetriskt segel i kanalen ett år också, men nu senast så var det väl standard segel som de gjorde +50 knop med.

  Vad jag tror mig ha förstått av teorierna så är väl ett vindsurfingsegel aldrig en bra vinge då det har buk. Vilket leder till onödig turbulens och att det inte ger någon “pressande” kraft utan bara “lyftande” kraft.
  Sailrocket har ju krossat allt så det kanske är läge att nån hostar upp för en rigid vinge för windsurfing. Ett kastfall och hundra laxar flaxar iväg lär ju vara avskräckande;-. Inte så kul att segla på andra bogen, men flygplan kan ju flyga upp och ner så.
  Jag är ju mest intresserad vad en bra vinge skulle göra för byig insjösegling. En sjua som har en range på 8.5 till 6.0 skulle ju vara en dröm (jag antar att det är turbulens som ger den överriggade känslan). 6.0an som syns på videon ser ju ut att tuffa på riktigt bra i kraftig vind för att vara ett freeridesegel iaf.

  #1461035
   Robin 
  Deltagare

  Jag fattar inte vad den stora skillnaden är mellan det seglet och vanliga racesegel med gigantiska mastfickor, är det bara att det är en ännu bredare mastficka eller är det något smartare?

  #1461036
   svennebanan 
  Deltagare

  Såvitt jag förstått är de fetare, ovanifrånbilden visar det väl rätt bra:
  http://www.wingsails.com/WSvsCS.htm

  Danne Kaseler verkar ju experimenterat en del, men gett upp:
  http://www.olypen.com/dkaseler/inflatable.htm

  Att få det att funka för båda bogarna verkar vara the silver bullet. Challenger får nog sätta en gopro i masten under last riktad nedåt för proof of concept.

  Uppblåsbara inverterbara assymetriska wing segel får någon gärna uppfinna. Kan man göra uppblåsbara SUPar så. Ett par roterbara cambers inuti en vingsydd luftmadrass borde väl nån kunna slänga ihop;-.

  #1461042
   tws 
  Deltagare

  Å eksperimentere er ikke å gi opp. Det er det diamentralt motsatte. Men at det er mye stahet i seilsportene er det ingen tvil om. Bare se på dere selv. Dere seiler med trapesen langt oppe på ryggen med korte liner. Bare fordi proffene gjør det. Vi meg bare ett bilde hvor brettseileren har hoftetrapesen på hoften! (OK, kansje Traversa og Musso men de er så smale at trapesen XS faller ned på hoften hele tiden, uten en bumbumshake.)

  #1461043
   Jester 
  Deltagare

  Norske kocken?

  #1461044
   dr Masse 
  Deltagare

  Det spelar ingen roll vad du skriver Jester, svaret på frågan kommer vara en supermodern ‘kempekraftblöje’ (hängsele på norska) från tws.

  #1471059
   svennebanan 
  Deltagare

  Ser väl rätt stabilt ut för 2015, eller är det någon som kan nått om nått som ser något annat? Norsk distributör till på råga på allt. Ja se det där freeride älskande norrmännen;-.

  https://www.youtube.com/watch?v=k5yZAQYQX8w

  #1471062
   Robin 
  Deltagare

  Ok, de har gjort ett segel med extremt stor mastficka som med lätthet kan gå i 32 knop i mycket chop om det seglas av någon som är riktigt duktig. Kan inte påstå att jag blir köpsugen.

  Om de visar en film där samma segel går igång i lättvind blir jag mer positivt inställd!

  #1471066
   svennebanan 
  Deltagare

  Kan inte se ett gäss i snutten nedan, men så är det ett 8.6 freerace istället.

  https://www.youtube.com/watch?v=ll4wkgjJv_Y&noredirect=1

  Personligen är jag mer intresserad av den potentiellt större rangen för att hantera byig insjövind än lättvindsegenskaperna. Foilen ser ju iaf ut att hålla shapen under last på den första videon. Hur mycket det nu gör för att motverka turbulens/överriggning kan man ju bara spekulera i tills man testat. Vilket jag försöker göra, återigen;-.

  #1471071
   tws 
  Deltagare

  I 81 tester den norske verdensmesteren i windsurfing Jan Wangaard ut en carbon winge på seilet. Dvs en mast som var vingeformet og bare kunne seile den ene veien. Gikk fort som faen men uhåndterlig. Jeesus, får ikke dere svensker med dere noenting?

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2019 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account