Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Författare
 • #1511243
   Tobias 
  Deltagare

  Härligt att ni fick vind till Dalarö också. Jag fick kämpa rätt hårt för att hålla i 6,0

  Här är ett kort klipp ändå. Ja jag står illa och hakar inte i selen, jag bara kör. Skoj var det iaf.
  https://www.instagram.com/p/BygM0x6BBAg/?igshid=v1voxfe0a2g2

  4 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #1511200
   Tobias 
  Deltagare

  Tjurudden 9/6

  Ett litet tag till kan man få en hel vik för sig själv trots ssv 11 m/s. Hade gärna sett några fler segel här vid Tjurudden idag dock. Om jag varit lite vassare hade ni fått ett klipp på när jag surfar också men mina okontrollerade repor är inte mycket att visa upp.

  • Det här svaret redigerades 1 week, 4 days sedan av  Tobias.
  #1508430
   Tobias 
  Deltagare

  Gålö – Oxnö just nu. Regn och tät dimma. Det fläktar lite men jag gissar under 8m/s just nu, väldigt byigt inne vid land. Om dimman lättat efter frukost kanske jag ger mig ut en sväng.

  Edit: Vinden blev bättre men dimman höll i sig vid nio så jag gav upp.

  • Det här svaret redigerades 7 months, 1 week sedan av  Tobias.
  Bilagor:

  Bilagor:
  #1508407
   Tobias 
  Deltagare

  Jag är lite sugen på att testa Gålö-Oxnö söndag fm. Har läst mig till att det kan funka på SO men aldrig varit där och det verkar inte vara mest populära spoten. Nån som har erfarenhet av den?

  #1507628
   Tobias 
  Deltagare

  Tackar så mycket för alla bra tips. Wd 40 räddade eftermiddagen den här gången. Ska helt klart rengöra noggrannare framöver.

  #1505613
   Tobias 
  Deltagare

  Jag tänkte ge mig på Austerviken i eftermiddag, har hört att den funkar på syd även om det inte är helt optimalt? Någon annan på plats där eller funderar på att åka dit?

  #1505094
   Tobias 
  Deltagare

  … Hur gör man med badgäster? 🙂

  Om de simmar måste man sikta lite framför 😜

  #1505004
   Tobias 
  Deltagare

  jag ska ha det i åtanke, men jag är osäker på hur ofta det blåser så att jag kan vattenstarta just i Vänern, nog kan det vara blåsigt men jag skulle ju gärna se att jag får några åktimmar nu initialt så kanske en mer avancerad bräda kommer som en naturlig del allt efter som. Men det går alltså att dra upp riggen även på en så liten bräda?

  Men kan du så kan säkert jag med, förutsatt att vinden finns.

  Men hur är en sådan att segla i 4-5 sekundmeter, vilket kanske är ett vanligare utfall häromkring.

  Ja det går fint att dra rigg på tycker jag. Mitt lilla 6.0 segel utan cambers går väldigt lätt. 7.7:an med cambers är lite kämpigt men inte p.g.a brädan utan att det blir fullt med vatten i mastfickan. Har provat i hyfsat choppigt vatten blandat med svallvågor från båttrafik och det har gått bra.

  Jag törs inte uttala mig riktigt hur brädan skulle funka att segla i 4-5 m/s så nedanstående är spekulationer, gamlingar i gamet får rätta mig. Det är kanske i klenaste laget men funkar möjligtvis med 8.5 kvm el större(?). Från 6 m/s bör det gå att vattenstarta med rätt dimensionerat segel tänker jag. Jag har provat att segla i uppskatningsvis 4 m/s med 7.7, det gick inget vidare men då var det i strömt vatten och med en “shallow”-fena (bara 31 cm, samt en seglare som inte är duktig på att trimma, stå rätt eller slå). Någon med mer erfarenhet kan förhoppningsvis ge bättre tips om lättvindsrigg.

  #1504996
   Tobias 
  Deltagare

  Hej,

  Jag har inte så mycket att säga om formula vs freeride, men då jag i höstas var i samma situation, seglat gammal pråm för längesedan och ville komma igång med nya prylar, delar jag med mig av min erfarenhet hittills. Jag väger ungefär två kilo mer än dig, lika lång. Mitt beslut hamnade på en begagnad 130 liters Starboard Atomiq. Guider för nybörjare rekommenderar ju i regel någonstans kring 200 liter och helst med centerbord. Men det låter som om du är lika envis som jag så du skulle nog kunna ha skoj med något liknande. Jag tror själv jag kommer behålla den här brädan ganska länge utan att tröttna.
  Visst har jag kämpat flera gånger i höstas och våras utan att ens lyckas stå upp på brädan, delvis för att jag tvingade mig att försöka beachstarta genom att inte sätta på nån upphalslina. Men jag tycker att jag kommit rätt långt framåt på förhållandevis få seglingstillfällen under året. Jag har dock skaffat upphalslina så det blir lite segling mellan vattenstartförsöken. Jag seglar mest plattvatten i skärgård men har även kört i choppiga vikar här och var på ostkusten i ungefär samma vindar som du beskriver. Minsta seglet jag har är 6,0 och största 7,7 jag har dock inte hunnit få så bra koll på vilket vindregister det funkar i. Jag är ännu så ny och naiv att jag är glad varje gång jag kommer ut och det drar så pass mycket i seglet att jag inte halkar i sidled ner i vind. Med andra ord är jag väldigt nöjd med brädvalet som verkar funka för mig i de flesta förhållanden jag stött på hittills, men har som sagt aldrig provat fomulabräda så jag vet inte vad jag missat.

  #1504972
   Tobias 
  Deltagare

  Får man vara där jag satt ut nålen på kartan eller är det bara badare som får vara där?

  Jag är inget fan av vändplanen. Krispiga brädor gillar inte asfalt riktigt.

  Har jag fattat rätt så är det ok på den sidan om hamnen. Det finns några små tavlor uppsatta med bild på vart man inte ska surfa mellan 16 juni och någon gång i augusti.

  #1504946
   Tobias 
  Deltagare

  Ser ut som det kanske kan blåsa lite på söndag 22a. Funderar på Dalarö/Schweizerbadet. Någon som vet om det är ok att surfa där nu på sommaren? Är rädd att det är en massa badgäster.

  Det går att surfa så länge man håller sig ute på bra anstånd från badgästerna. Du får däremot inte launcha på strandsidan, alltså väster om hamnen så här års, utan gå över bron och samsas med kitearna.

  #1504854
   Tobias 
  Deltagare

  Jag är på fel ställe, igen. I Ångermanlands skärgård lyser vinden med sin frånvaro. Det är tur att vyerna är vackra iaf.

  Bilagor:

  Bilagor:
  #1504535
   Tobias 
  Deltagare

  Lider med dig. Har själv varit på Gotland snart 1½v och bara fått en dags segling. Känner mig blåst på konfekten och borde skriva ett långt brev till VO.

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #1504423
   Tobias 
  Deltagare

  Kan tänka mig att det är bra, kommer dock dit först på torsdag. Är ju hemmaspotet när jag är på Gotland.

  Låter vettigt, prognosen för närmaste dagarna ser inget vidare ut. Håller tummarna att det blir lite bättre mot slutet av veckan!

  #1503833
   Tobias 
  Deltagare

  ^^Kanske skulle förtydliga att det var Årsta havsbad jag skrev om, inte Dalarö.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)