Kitesurfing på ön Boracay, Filippinerna

Säsong december – mars

Första gången jag reste till Bora var strax efter nyår 2012/13.
Jag hade inget visum ordnat på förhand, inget som är obligatoriskt då du får stanna i landet i 30 dagar utan några som helst papper. (Vill du förlänga ditt visum efter det så går det bra att göra det på öns egna immigration Office, kostar en fem-hunka.) det du måste tänka på när du reser in i landet och ändå tänker stanna längre än 30 dagar är att du måste ha en biljett med utresedatum inom de första 30 dagarna, det kan då vara en idé att boka en s.k spökbiljett, jag bokade en biljett på förhand till Macau för 500peso (75kr) bara för att visa att jag tänkte lämna landet inom tillåten tid. Eller fixa det innan du åker.

Nåväl!
Jag flög med Emirates från Köpenhamn till Dubai, vidare från Dubai till Manilla. Väl i Manilla måste man byta terminal till inrikes, ca 30 min färd i taxi. Kommer man till Manilla sent på kvällen gör man bäst i att övernatta i staden. Jag övernattade den här gången, namnet på hotellet kommer jag inte ihåg, dock ligger det ingen vikt vid det, hotellet var helt ok men vilket som funkar. Valde ett hotell nära flygplatsen som ordnade transfer till mig tidigt morgonen efter. OBS att det var nytt för mig att resa själv, men jag tippade mannen som bar mina väskor upp till rummet med vad som för han var två daglöner. (Jag hade ingen växel.) när jag gav honom växeln fick han gångstilen “gangster”, och agerade som det var vardag för honom. Då gick det upp ett ljus för mig också. Bra att ha mindre “dricksstorlek” på pengarna typ 20p lappar, de kommer dock ge dig onda ögat för att de inte lyckades lura dig som dum turist!
Vidare från Manilla flög jag inrikes till staden Kalibo med ett flygbolag som heter Cebu Pacific https://www.cebupacificair.com/ , jag valde just dem för att de hade klarast regler på vad som gäller när man flyger med extra bagage. En biljett inrikes kostade ungefär en fem-hunka, inkl. sportbagaget. Kalibo är inte den flygplatsen som ligger närmst Bora, men dock det enda alternativet när man flyger med mer än handbagage. Från Kalibo är det en resa på 1,5h till hamnen där färjorna ligger som tar dig till ön.
Transfern från flygplatsen till färjorna kan du boka i förväg(billigast så), för 100 peso hos southwesterntours Boracay, http://www.southwesttoursboracay.com/ , inget måste att betala i förväg, skickade endast ett mail och frågade om jag fick göra en bokning innan och betala på plats, det var givet Ok.
När man kommer fram till färjeläget är det ganska härjigt och jäktigt, du måste köpa biljett för att ta dig över till ön, det kommer vara ganska självklart var du gör det. När du betalar gör du det i 3 olika sorters bås (ligger intill varandra), i det första köper du själva biljetten, i det andra betalar du en “enviromental fee” och i det tredje betalar du skatt. Ganska förvirrande varför man inte kan köpa alla 3 samtidigt. Summan blir ungefär 200peso.
Väl när man är på ön tar man enkelt en trike, det är det sättet man tar sig runt på ön, en motorcykel med ditsvetsad sidovagn, plats för 3 européer utan väskor. Beroende lite på hur långt man ska på ön får man betala därefter med, hur långt man än ska brukar man inte behöva betala mer än 2-300 peso.
Boende på ön varierar, det är inte superbilligt för att vara Asien men ändå billigt. Om man tänker stanna länge får man bättre priser på vissa ställen om man bokar långtidsboende (ju längre du stannar, ju mer anpassas priset), english bakery är ett ställe som jag varmt kan rekommendera, där betalade jag när jag bodde där 2000p/natt då jag bara bodde där ett par nätter i taget. Vet att man kan få bra pris om man bokar längre perioder. Helt ok standard, varmvatten ibland och wi-fi i receptionen, nära till kitestranden (500m).
Andra gången jag var på ön bodde jag på andra sidan ön, något dyrare hotell, då jag inte var där själv, det är att föredra att bo på andra sidan vid sk white beach (turist området) om man är villig att spendera lite mer pengar, 3280p/natt på Alice in wonderland, då varmvatten, tillhörande pool, nattvakt och främst nära till white beach där alla restauranger, barer och klubbar ligger, bekvämt ställe där man kan känna sig säker och inte behöva oroa sig för sina prylar. En trevlig surfar-bar där de flesta hänger om de är ute är exit bar.

Nu till det viktiga- kitebeachen /


När man kommer till kitebeachen kan det råda förvirring av vad man ska göra/var man får vara, det ligger massor av center och skolor längs med hela stranden och vid högt tidvatten ganska lite plats att rigga på.
Jag valde att förvara min utrustning på ocean republic kitecenter, jag tyckte folket där var trevliga och det låg inte heller i mitten av stranden, lite mindre hektiskt. Folk från alla nationaliteter, svenskar, norskar, danskar, fransmän, ryssar och britter. Att förvara grejerna kostade 1500p /månad om jag inte minns rätt. Vilket är ingenting för det man får; förvaring av dina kites & bräda, tryckluft så du slipper pumpa din kite för hand, Clyde och Toy som går dina linor ( kan vara schysst att dricksa dem), Toy är också en mini kite doktor som hjälper dig med din kite om den skulle gå sönder, bladder och duk etc. De är återförsäljare av Slingshot, future kiting, mystic och lip. Ett annat kitecenter som är populärt av många svenskar är freestyle academy, det ligger mitt på stranden.
Ytan man kitar på är ca 2km x 0,5km, det kan från kl 11 på förmiddagen fram till 14 på eftermiddagen bli ganska crowded i bukten, dock är det endast ett problem när man ska ta sig in & ut, alla showoffs gillar att ligga nära stranden för att impa på brudar i och utan bikini. Utanför 150m har man mycket plats, eller om man åker bort till second eller third bay, tar 2min att kita dit så har man väldigt mycket utrymme om man inte gillar att trängas och tjejer i bikini /ev. killar i badshorts. Tidvattnet brukar ofta vara ganska högt på eftermiddagen, det bidrar till att det blir väldigt choppigt i bukten, eftersom revet som ligger och vanligtvis skyddar bukten och bryter vågorna inte är tillräckligt högt går vågorna över och in till land. Ett klokt tips är att sätta dygnsrytmen på tidig morgon, då är hela bukten platt och lite folk. Bästa tiden att köra på är vanligtvis kl 09-11. Kör man 2 sessioner om dagen kan det vara bra att gå upp å köra då, sen vid 11 går man och käkar brunch för att sen på eftermiddagen ta en session till.
Första året hade jag vind 28 dagar av 30. Vilket jag har märkt är väldigt viktigt, särskilt när man åker iväg på semester speciellt ämnad kiting, hellre att stället är vindsäkert än att man har spoten för sig själv. Jag hade en 2-kite kombo i form av 7,5 och 10,5kvm (70kg). Jag kunde köra alla dagar. Dock skulle det vara att föredra att ha ytterligare en storlek med sig.

Det går att göra utflykter från Bora, en till Seco Island vilket är en plätt med sand som ligger mitt ute i ingenmansland, men där vattnet är platt och det blåser, 5 dagars tripp för 699 euro på isla kitecenter, då ingår måltider, dricka och du behöver inte gräva din egna toalett.
Det går också att göra endagarsutflykter till union bay, dit är det inga problem att ta sig till själv, det ligger på fastlandet intill Bora, antingen åker du färjan tillbaka till fastlandet och tar trike, eller så kitar du dit, men då får man kita en bit open sea, vilket inte är att föredra om du är nybörjare.

Ön har mycket annat att erbjuda också, utflykter med snorkling, dykning och familjeaktiviteter.
Filippinarna är några av de snällaste och mest ödmjuka människor jag har träffat, dock är ön ganska skitig bakom kulisserna och försäljarna längs strandpromenaderna är ganska pengakåta, men var är de inte det?

Svar

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Kitesurfing på ön Boracay, Filippinerna

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.