Senaste nytt Forums Kitesurfing Konfen Kitesurfing What makes a good Noobie kite?

  • haze

    Medlem
    9 april, 2009 vid 12:21

    What size should your first kite be if you weigh around 80kg? Runt 12:kvm
    Release systems? Enkelt och lätt att lära sig. NAISH Smartloop, IDS systemet, Flysurfers är alla tre bra och enkla system.
    Price? Billigare är oftast lättare att motivera ett köp.
    Used VS New: Jag föredrar ny. Men min elever har 50/50 köpt nya beggade
    How old should a kite be if its in good condition? Max 3 år gamla

    Detta är i mina åsikter efter ett år och 250 timmar som instruktör. Och vad jag har upplevt att mina elever frågar om/köper och gillar.

    //H

  • chohoo

    Medlem
    9 april, 2009 vid 13:23

    Bra initiativ Skotten! Här kommer mitt svar på dina frågor. Min erfarenhet bygger på tre år heltid som instruktör och undervisning i El Médano, Langebaan, Kapstaden, Mauritius, Sardinien, samt lite grann i Sverige. Jag har undervisat på Cabrinha, Naish, Airrush, Gaastra, North och Kiteloose, såväl med C-kite som SLE. Jag tror att i princip alla märken gör bra prylar. Det som skiljer dem åt är vissa tekniska lösningar, som vissa tycker bättre om än andra. Men det som kanske framför allt skiljer dem åt är service. Finns det en lokal återförsäljare som kan ta fram reservdelar och lösa problemen? I så fall har man rätt drake för sin lokala spot. Däremot bör man tänka på att vissa märken kanske inte alltid finns representerade om man är ute och reser.

    – What are your thoughts on high/medium AR?

    En medium AR skulle jag rekommendera till de absolut flesta. Det är ju t.o.m vad eliten oftast kör på. Tycker generellt inte att det spelar någon roll med C eller SLE, de moderna C-drakarna har ofta väldigt bra depower och säkerhet. Däremot upplever jag att det kanske är lite snävare vindregister på en C vilket gör att man kanske måste ha några fler drakar för att kunna matcha de flesta vindarna.

    – release systems?

    Jag gillar drakar med ett säkerhetssystem baserat på femte linan, då kan man alltid släppa draken och utan vidare åtgärd göra en self rescue. Man måste bara tänka på att lösa ut om draken skulle tvinna sig, annars kan linan skära LE. Second best gillar jag där leashen går till en av kraftlinorna. Och på tredje plats kommer de system där man har två linor kvar när man löst ut och om man ska göra en self rescue måste man koppla om leashen till en av styrlinorna. I övrigt brukar det vara bra om utlösningssystemet består av hårda delar eftersom jag sett nylonstumpar som töjer sig, för att till sist tappa funktion.

    – Price?

    Marknadspris.

    – Used VS New?

    Beror på. En ny håller längre än en beggad, men en beggad är billigare. Mitt tips är att en nybörjare som tar massor av lektioner och väntar med sitt första köp tills den behärskar fullständigt, kan gott och väl köpa nytt. En nybörjare som tar en enkel kurs för att gå igenom grunderna, köper en kite för att fortsätta lära sig själv, kan lika väl köpa en beggad.

    – how old should a kite be if its in good condition?

    Handlar inte om ålder utan om hur mycket den är använd. Kolla efter slitage och veck där materialet börjar bli tunnt. Det är ofta så att en kite kan spricka i dessa veck.

    – What size should your first kite be if you weigh around 80kg?

    Jag brukar tipsa om en nia eller tia, men det beror ju på var man kör. I Sverige låter det ju som en tolva är den generella rekommendationen, själv har jag för lite erfarenhet av svensk kajting för att ha en egen åsikt.

  • molle73

    Medlem
    9 april, 2009 vid 13:35

    Det verkar vara mycket dödtid på kontoret Johan? 😉 Bra svar! jag skulle bara skicka en hälsning från folket i El Medano! Testar själv ett par Nobil kites nu i veckorna. 🙂
    Vi har harft fetestormen och grabbarna körde med 4a och vågisar:)
    Hörs!

  • chohoo

    Medlem
    9 april, 2009 vid 13:40

    Nä nä, aldrig dötid … bara det att ibland känns det betydligt viktigare att lista upp kriterier för en bra nybörjarkite, än att formulera en en pressrelease om fastighetsprisernas saktmodiga fluktuationer.

    Du får hälsa tillbaka. Låter ju som om ni har det minst lika kul som vi här på Steffo 😉

  • molle73

    Medlem
    9 april, 2009 vid 13:46

    Jag ska hälsa tillbaka! Haha, minst lika roligt..! Jag har haft min sista patient nu! Nu påskledigt och surf. Fet våg på g i Las Americas.. Imorgon bra vind igen i Medano. 🙂
    Ha det fint mannen!

  • pjoter

    Medlem
    9 april, 2009 vid 15:46

    Kanontråd. borde klistras!

    Enda jag vill tillägga är att ska man köpa nytt är det inte fel att köra på samma som man har på kursen (om man nu trivs med dom). Dels har man redan tränat på säkerhetssystem, fått en känsla för kiten och man har någon att fråga om det är något man funderar över.

    Tycker förövrigt att alla som ger kurser självklart ska hjälpa till och komma med råd både vad gäller utrustning och åkning även långt efter kurs. (tror dom flesta gör det men bra att tänka på för nya instruktörer).

  • gurra_g

    Medlem
    9 april, 2009 vid 18:16

    Håller med Pjoter om att köra på samma märke som skolan kör på, en trygg modell..
    Som kiteskola är man inte bunden eller tvingad att använda något speciellt märke utan man väljer det märket man tycker fungerar bäst..

  • roland

    Medlem
    9 april, 2009 vid 22:03
    Gurra_g;539765 wrote:
    Håller med Pjoter om att köra på samma märke som skolan kör på, en trygg modell..
    Som kiteskola är man inte bunden eller tvingad att använda något speciellt märke utan man väljer det märket man tycker fungerar bäst..

    Hahahahahahahaha så du som jobbar med ett märke du köper till fullpris alla dina drakar…..

  • roland

    Medlem
    9 april, 2009 vid 22:06
    pjoter;539735 wrote:
    Kanontråd. borde klistras!

    Enda jag vill tillägga är att ska man köpa nytt är det inte fel att köra på samma som man har på kursen (om man nu trivs med dom). ).

    Jo om man inte prövat innan så kanske man trivs jätte bra… Mycket att jämföra med där….

  • pjoter

    Medlem
    9 april, 2009 vid 22:42

    lite negativ där nästan… du glömde den röda färgen.
    nr1 som kiteskola kan man få spons av de flesta märken i sverige så även om man inte köper för fullpris så har man faktiskt en valfrihet.

    nr2, haft ett antal elever som faktiskt haft lite funderingar kring utrustningen och vad dom inte gillat med den och då har jag kunnat föreslå andra modeller/märken som kanske skulle passa dom bättre. Så bara för att folk gå kurs är dom inte helt korkade, många har läst på som fasen på internet mm och kollat på grejer innan kurs. Vissa elever är svaga i armarna, då kan man ge råd på kites med litet bomtryck och andra tar i för kung å fosterland å inte alls lyckas få nån känsla för det hela, då är det bättre med en lite slöare kite med rätt mkt bomtryck. Så som instruktör kan man helt klart hjälpa eleven att kolla på kites som troligtvis passar bättre än just dom man kör kurs med. Både inom egna märket och hos konkurenter om man nu vill kalla det så.

  • blackadder

    Medlem
    10 april, 2009 vid 07:09
    skotten;539686 wrote:
    What are your thoughts on high/medium AR?

    Många kitesurfare och försäljare hävdar att man ska ha medium AR som nybörjare. Det tycker inte jag. När man är ny har man inte fått till rörelsemönstret på kiten riktigt och det kan då bli svårare att komma igång med en medium AR.

    skotten;539686 wrote:
    release systems?

    Nåt som är enkelt att använda. Jag har bara koll på IDS, men de andra märkenas motsvarigheter är säkert lika bra.

    skotten;539686 wrote:
    Price?

    Billigt. När man köper första kiten/kitearna får man dynga ut en jävla massa stålar på en gång. Detta betyder mindre när man väl har kites (eftersom man säljer sina gamla).

    skotten;539686 wrote:
    Used VS New, how old should a kite be if its in good condition?

    Ny eller en säsong. Oftast blir det någon liten förbättring på varje års nyhet. Klart att man skall ha det senaste inom säkerhet och kvalité. Det kostar pengar att ha roligt liksom…

    skotten;539686 wrote:
    What size should your first kite be if you weigh around 80kg?

    12 kvadrat.

  • marh

    Medlem
    10 april, 2009 vid 22:19

    12:a, begagnad med hyggligt bottendrag, inte för hög AR. Något billigt är nog alltid ett bra köp så man kan bilda sig en egen uppfattning om vad man vill ha senare om man tycker sporten är kul. Säkerhetsystem som bygger på 5:e lina är nog det säkraste pga det är nog mest failsafe. Märke spelar mindre roll.. även om Slingshot är najs 😉

  • gurra_g

    Medlem
    11 april, 2009 vid 08:25
    Roland;539800 wrote:
    Hahahahahahahaha så du som jobbar med ett märke du köper till fullpris alla dina drakar…..
    pjoter;539804 wrote:
    nr1 som kiteskola kan man få spons av de flesta märken i sverige så även om man inte köper för fullpris så har man faktiskt en valfrihet.

    …. Förstår du nu?

  • skotten

    Medlem
    11 april, 2009 vid 08:29

    I knew I should have locked this thread while it was ok… quit bitching about brands, this thread is only to give informative responses to noobies when they dont quite know what questions to ask. keep the pissing around to the general forum threads.

  • roding

    Medlem
    18 april, 2009 vid 07:22

    Tja,

    Nu är jag ju ute i helt fel forum men jag har ett förslag till er.. Om det är så att ni får väldigt många frågor och tycker att det är jobbigt att svara på dom hela tiden så gör som dom har gjort i Vindsurfingkonfen.
    Skriv ihop guider som ni lägger längst upp så att alla lätt kan se dom och läsa igenom dom.
    Om dom då inte fattar eller får all info så kommer dom ju självklart att fråga er men det kommer garanterat att minska “onödiga” frågor..
    Gå gärna in och kolla på hur dom har gjort det i vindurfingkonfen för att få lite idéer!

    Ha det bra!

Sida 1 av 4

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Kitesurfing Konfen Kitesurfing What makes a good Noobie kite?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.