Senaste nytt Forums Kitesurfing Konfen Kitesurfing Hur deflatar jag en Ozeankite? Och ett restips.

  • Hur deflatar jag en Ozeankite? Och ett restips.

    Publicerad av astor på 11 februari, 2015 vid 08:31

    Tja.

    Jag har en Ozone C4. Pumpen som hör till har två utgångar, en “Inflate” och en “Deflate”. Ventilen på kiten funkar ju i normalläge så klart så att den släpper in men inte ut luft. När jag latjat klart och släpper ut luften ur kiten så skulle ju kiten ta mindre plats om jag med pumpen kunde dra ut kvarvarande luft ur den, alltså “Deflate”. Hur gör jag det? Ventilen på kiten måste ju fungera omvänt då. Hur får jag den att göra det? Ventilen går ju inte att vända på, gängorna är olika på ventilens båda sidor. Ventilen kan bara sitta på ett sätt i kiten. Eller? Behöver jag en “Deflate-ventil” till kiten som har omvänd funktion? Nån som vet?

    Ett hett restips: Mar Menor. En nästan ovalformad saltvattenlagun belägen mellan Alicante och Cartagena i södra Spanien, Costa Blanca. Mar Menor är långrund, midjehögt vatten 300-400 meter in från strandkanten runt hela den 7 mil inre strandkanten. En smal, lång sandbank (La Manga – “ärmen”) utgör halva ovalen. På yttersidan av sandbanken ligger Medelhavet. Långrundheten gör att det alltid är plattvatten i MarMenor. Idealiskt för Freestyle, freeride, wakestyle och nybörjare. Vill man ha vågor finns många spotar utanför sandbanken. Ofta bra vind, jag kitar 4-5 dagar i veckan. Nu under vintern som kallast 15 grader i luften och samma i vattnet. Billigt att flyga hit, (Till Alicante med tex Norwegian) billigt att bo, relativt billigt att äta. Nu under vinterns lågsäsong är stränderna helt tomma. Bara lite pensionärer som inte kitar. Gott om plats ute i vattnet, bara några stackars förvirrade windsurfare som med tomma blickar håglöst flyter omkring i små klungor.
    Kolla upp på Googlemaps. Kolla upp den suveräna Kitelounchen och Chilloutbaren “Spinosa” vid Los Narejos http://www.spinosaboards.com.
    Kolla in webkameran som sitter på Spinosas tak. Antingen på Spinosas hemsida eller på http://www.spotfav.com Välj “Cams”, “Spain”, “Region de Murcia” och “Los Narejos”.

    MVH Astor

    sailortrash svarade 9 år, 4 månader sedan 6 Medlemmar · 34 Svar
  • 34 Svar
  • astor

    Medlem
    11 februari, 2015 vid 08:32

    Vavava

  • sailortrash

    Medlem
    11 februari, 2015 vid 17:24

    du tar ut slangen och sätter den i “deflate” ingången på pumpen, sen sätter du in den i “släpp ut” ventilen på kiten och pumpar…

  • astor

    Medlem
    11 februari, 2015 vid 20:27

    Ja så trodde jag också. Men nope. Så funkar inte.

  • andersr

    Medlem
    11 februari, 2015 vid 22:06

    Eftersom det är en backventil så funkar det inte att sätta slangen på deflate. Du får helt enkelt trycka ut luften för hand i struttarna och LE. Om du rullar noga så får du ur all luft, så gör jag på mina kites som har samma typ av ventil som Ozone.

  • astor

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 05:09

    Ok. Tack för svar. Men visst undrar man varför det finns en “Deflate” – utgång på pumpen om det liksom inte finns ett enkelt sätt att använda den till något vettigt? Men det kanske bara e jag som e konstig..

    P.S Ta nästa flyg till Alicante och ta er till Mar Menor! Det ska regna i dag men det går att latja ändå. Det ska blåsa 16 knop NÖ onshore på Playa Paraiso så det blir perfa med en 17 kvm Ozone Zephyr på 20 m linor! Tjo!

    Astor

  • skoldpadda

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 07:15

    Min lekmannamässiga gissning är att kitepumpar bara är standardpumpar som fått en kitemärke-märkning. Dvs. deflate fyller ingen som helst funktion för en kitepump.

    Och jag kan inte se varför en kite skulle behöva “sugas” ren på luft, den forsar ju ut så fort man öppnar ventilen och det sista åker ju ur när du rullar kiten. Ozone har ju dessutom ett jättehål som utgångsventil, så där borde det ju inte vara något problem.

    Möjligen kan jag tänka mig att man kan få ner volymen mha. en vacuumpåse, men då är det ju inte bladdersarna du tömmer på luft, utan påsen.

  • sailortrash

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 07:16

    Det kan ju knappast vara beckventil på deflateventilen på kiten?

    Kan du få in luft kan fu få ut den, om inte annat via inflateventilen på kiten…

    Jag åker gärna till Alicante, kan man krascha hos dig då? Utöver öva kite kan jag behöva öva lite spanska oxå…

  • sailortrash

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 07:23

    @Skoldpadda 730859 wrote:

    Min lekmannamässiga gissning är att kitepumpar bara är standardpumpar som fått en kitemärke-märkning. Dvs. deflate fyller ingen som helst funktion för en kitepump.

    Och jag kan inte se varför en kite skulle behöva “sugas” ren på luft, den forsar ju ut så fort man öppnar ventilen och det sista åker ju ur när du rullar kiten. Ozone har ju dessutom ett jättehål som utgångsventil, så där borde det ju inte vara något problem.

    Möjligen kan jag tänka mig att man kan få ner volymen mha. en vacuumpåse, men då är det ju inte bladdersarna du tömmer på luft, utan påsen.

    en kitepump är ju en vanlig två-vägspump, samma som följer med badkrokodilen eller luftmadrasser. MEN, den är typ tio ggr starkare och robustare. Jag har provat med “vanliga” pumpar i samma storlek i somras när min dåvarande pump gick sönder, och de klarar INTE av att blåsa upp en kite. Båda svenssonpumprna gick sönder när kiten fortfarande var mjuk som ett gossedjur…

    Så helt vanliga är de inte, de är byggda för mycket högre tryck än vad liknande madrasspumpar och liknande är. Ventilmunstycken dock har jag bytt lite hit och dit…

  • astor

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 07:40

    Sailortrash: Ventilen på en Ozone funkar antagligen som på de flesta andra hyffsat nya kitar. Dvs ett gängat hål där en ventil skruvas in, ventilen släpper in luft i kiten men inte ut och så kan jag pumpa upp kiten. När jag ska tömma kiten skruvas ventilen bort för att luften ska kunna släpps ut, sen rullar jag ihop kiten. Men det är lite bökigt att rulla ihop kiten så att ALL luft kommer ut. Ska jag packa in tre kitar, två brädor, tre barer, midjesele, våtdräkter, pump och annat småjox i en “golfbag” så blir det TRÅNGT i väskan. Då kommer ju iden att “Deflate” på pumpen kanske kan användas till att suga ut ALL luft ur kiten för att få kitarna att ta en aningens mindre plats. Men ventilen på kiten går inta att vända på för att släppa ut luft men inte in. Och skruvar jag ut ventilen ur kiten så att luft kan släppas ut så passar inte pumpens anslutning till det gängade hålet där ventilen satt i kiten. Dvs jag kan inte ansluta pumpem till kiten och suga ut ALL luft. Därav min fråga.

  • sailortrash

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 10:09

    Alltså, luften kommer ju in för att du stoppar in ett munstycke som petar bort en plastflärp eller ngt som hindrar luft från att pressas ut. Backventilen. Alternativt så pressar luften undan plastflärpen som sen stängs när trycket blir för litet/lumphandlaren är i botten.

    Om det första gäller kan du givetvis suga ut luft genom inflateventilen, om det andra stämmer är det väl deflateventilen som hoppet står till. Jag gör så på mina kites från 2010 och 2012 allafall. Annars kan du ju bygga en vakumpåse genom att trycka ner kiten i en svart sopsäck, tejpa tätt runt slangen so. Är inställd på deflate och pumpa på. Eller köpa en vakumpåse från powerkiteshop.de

  • sailortrash

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 10:10

    Och där det står att lumphandlaren är i botten menar jag när pumphandtaget är i botten…jefla T-9…

  • andersr

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 10:50

    Sailortrash det är inte den typen av ventil på Ozone mfl märken. Därför funkar det inte att sätta pumpen på deflate. Däremot är det inga problem att få ut all luft genom att rulla noga. Jag fick ner tre kites och två brädor utan problem i min golfbag.

  • sailortrash

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 12:34

    Ok

    jo det går ju att rulla likväl

  • astor

    Medlem
    12 februari, 2015 vid 16:03

    Ja ja jag får väl rulla dårå.

  • *********

    Gäst
    12 februari, 2015 vid 18:59

    Japp….
    OM du inte gör en tratt (adapter)som är lika stor som hålet för ventilen.
    Då kan du ju trycka i den när du skruvat väck ventilen.
    Skulle kunna utveckla det där men jag har inte tid…… :cool2:

    Men det blev ju en ganska intressant diskussion, tills den där lumphandlaren dök in i bilden:grin:

Sida 1 av 3

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Kitesurfing Konfen Kitesurfing Hur deflatar jag en Ozeankite? Och ett restips.

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.