Spin out för ofta

This topic has 17 svar, 12 deltagare, and was last updated 3 years, 7 months sedan by  Gregerkj.

 • Författare
 • #840760
   AniMar 
  Deltagare

  Hej,
  Får ofta spin out. Har en 135 l bräda och antingen en sjögräsfena 28 cm eller en ”rak” fena 44 cm. Segel 4,7 – 5,4 – 6,4. Lyfter jag den bakre foten och tar bort allt tryck på brädan slutar det men det känns inte så bra att inte våga lägga mer vikt på bakfoten utan nästa all vikt på framfoten. Den främre fotstroppen sitter i de yttersta fästena men de bakre sitter kvar lite högre upp på brädan. Har förstått att fenan måste var i bra skick men eftersom det händer med båda fenorna och i alla fall sjögräsfenan är helt OK borde det vara något annat som är fel. Har också hört att man ska ha bra tryck på fenan så jag kanske har fel “vinkel” på bakre foten. Vrider upp kroppen ganska mycket när jag surfar så att jag inte står parallellt med brädan utan mer med överkroppen framåt. Vad göra? Är på väg att köpa längre fena men det kanske är helt onödigt om det är något jag ska justera i den utrustning jag har eller ändra min surfteknik.

  #1486603
   John 
  Deltagare

  Vad är det för sorts bräda?
  Tror inte du behöver längre fena, 44cm bör räcka bra för 6.4m2.
  Har läst att man ska ha ungefär 60% av vikten på framfoten som standard, men på slalombrädor har man mer tryck på fenan än på t.ex. freestylebrädor.
  Om du hänger i ner selen kommer mer av trycket gå ner genom mastfoten och på så sätt komma längre fram, brukar hjälpa för mig när jag är på väg att få spinout.

  #1486604
   sailortrash 
  Deltagare

  garanterat inte längre fena

  det är en 100% teknikgrej vi snackar om här, och detaljer spelar roll. Du tycker det känns läbbigt att hänga “framåt” och lägga tryck på framfoten?

  – det är iallafall det som är vägen framåt. så testa att flytta hängseletamparna lite, om de sitter fel kommer du inte få bra samspel mellan riggens drag och kroppen. annars kanske det bara handlar om att våga.

  Att köra små fenor är knepigare än att köra stora, man får som sagt spinnout om man inte gör rätt medan man med stor fena kan köra på rätt bra med rätt kass teknik, utan att få ngn feedback från utrustningen. Så kör mer korta fenor. det går snabbare, brädan blir friare och lättare att manövrera, och när man gör rätt är det inget problem att höjda.

  #1486610
   Michael_N 
  Deltagare

  Har du rätt nedhal ?
  Ett segel med för lite nedhal genererar mycket sidokraft vilket leder till spinnout och en massa andra bekymmer.
  En 44 fena borde räcka till 9.0 !

  #1486627
   AniMar 
  Deltagare

  Tack alla för bra svar. Nu har jag lite att klura på och arbeta med.

  #1486630
   faster 
  Deltagare

  En bräda på 135 L är normalt till för segel mellan 7.8 – 9.5 och en rak fena 44-48 (weed ca 36, 38). De segel storlekar du använder dig av till denna bräda används normalt till 12-20 m/s om du har cambersegel. Med dessa combo du har kan jag förstå att du får spinout. Min rekommendation är följa text ovan och anpassa segelstorlek, fena och bräda så blir det lättare för dig.

  #1486725
   medlem99 
  Deltagare

  @faster 741636 wrote:

  En bräda på 135 L är normalt till för segel mellan 7.8 – 9.5.

  – För mig fungerar segel 5,4 jättebra med denna brädstorlek.

  #1486726
   medlem99 
  Deltagare

  Eftersom du skriver att du har fotstropparna olika så borde du antagligen prova att sätta dem lika.

  För mig hjälpte det att köpa en större fena. Mitt beslut togs dock med ett större segel (7,8), med samma brädvolym.

  Den mindre fenan var “32 weed slalom”, den sladdade ofta och jag vågade inte sätta tryck på bakfoten som du beskriver. Den nya är “36 weed” och då är grundkänslan att jag har bra grepp så jag slipper helt tänka på viktfördelning osv utan kan fokusera på att ha kul.

  #1486729
   Joloo 
  Deltagare

  En längre fena kommer du inte att behöva. Jag kör med en 31 fena till min 6,7 och det funkar utmärkt. Jag blev av med spinout problemet när jag för några år sedan skaffade mindre brädor och kortare fenor. Då blir man tvungen att stå mera “rätt” för att det ska funka. Prova att flytta hängseletamparna lite bakåt (eller framåt). Det kan bli en stor skillnad för hur du upplever att köra med mindre vikt på bakfoten.

  #1486733
   sailortrash 
  Deltagare

  Man ska aldrig behöva sätta tryck på bakfoten, såvida man inte kör rejält överriggad och absolut vill hålla en viss vinkel, typ djup slör. Men då måste man samtidigt hålla emot på andra sätt, eftersom utrustningen av sig själv sticker upp i vind när man blir överriggad.

  Spinout är en ren teknikgrej, och på våg och freestyle gör man det hela tiden kontrollerat. Det man vill undvika är att få det okontrollerat. Hårt bakfotstryck leder lätt till spinout, om fenan av ngn anledning tappar optimalt grepp (vilket händer hela tiden under vattnet). Därför ska man lära sig segla med vikten mer centrerat mellan fotstropparna, alltså relativt mer framfotstryck om man är van att ligga och stödja sig på en 44 fena. Felriggat segel och fel segel/vindstyrka kan ställa till det för dig att få rätt position. Hängseletamparnas placering kan även vi dra dig att placera dig bra, om riggen drar dig åt ngt håll. Så var noga med utrustning, riggning och detaljer. Använd de schabloner som finns för segelstorlek, placering av hängseletamparna, fenstorlek mm som utgångspunkt.

  #1486736
   pripps 
  Deltagare

  Det var länge sen jag vindsurfade ! Men min erfarenhet var att det är nästan bara teknik !
  /Tommy

  #1486739
   sailortrash 
  Deltagare

  @pripps 741750 wrote:

  Det var länge sen jag vindsurfade ! Men min erfarenhet var att det är nästan bara teknik !
  /Tommy

  Jo, råstyrka räcker fram och tillbaka…typ

  #1488126
   pelikanen 
  Deltagare

  Tar upp den här tråden med en fråga på ämnet,
  Jag har precis börjat hoppa lite i choppiga förhållanden och tappar alltid fenfästet (spin out) i landningarna. Förmodar att jag har på tok för mycket tryck på bakfoten efter att ha läst den här trådem. Eller är det något annat som jag bör tänka på?
  Tack!

  #1488127
   Sundheden 
  Deltagare

  @pelikanen 743345 wrote:

  Tar upp den här tråden med en fråga på ämnet,
  Jag har precis börjat hoppa lite i choppiga förhållanden och tappar alltid fenfästet (spin out) i landningarna. Förmodar att jag har på tok för mycket tryck på bakfoten efter att ha läst den här trådem. Eller är det något annat som jag bör tänka på?
  Tack!

  Jag är ingen expert i ämnet men fick höra att det går bättre om man faller av i hoppet så att säga eller direkt i landningen, dra in fötterna lite under baken och även skota ut något i landningen.
  Funkar för mig. =)

  #1488130
   sailortrash 
  Deltagare

  ja precis, du måste landa i slör (downwind..), typ 120 grader mot vinden. enklast om man faller av innan hoppet

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2020 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account