Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Att bo i Stockholm eller Göteborg? Svara på: Att bo i Stockholm eller Göteborg?

  • sailortrash

    Medlem
    2 augusti, 2020 vid 09:56

    att säga att sthlm är bra för vindsurf är ngn slags undermedveten reaktion för att hantera ångesten över att bo här (no offense alla sthlm:are som ha ångest över de kassa vindarna..)

    har man surfat lite på västskusten och öland/gotland så inser man skillnaden. När det blåser på västkusten så blåser dygnet runt i kanske 10 dgr. vinden droppat aldrig under 10. lättvindsdagar motsvarar stabil vind på ca 6-8 m/s.

    När det blåser i sthlm blåser det kanske 1 dag, sen är det vindstilla igen. Har man tur är vinden jämn, och man kan köra segel under 6. Men oftast är det vind mellan typ 6-15 en bra dag. Vinden är nästan alltid byig och håller bara i sig ett par timmar innan den minskar och försvinner. Att köra bil en 1h, rigga upp, byta om mm så får man en planing sen är vinden borta är helt normalt i sthlm, och alla som vindsurfat ett tag har vart med om det.

    När du kör 1 h bil i sthlm kommer du till en ok spot med byig vind och choppigt vatten. risk för bomkörning finns alltid.

    Kör du 1 h från göteborg kommer du till långgrunda sandstränder, schyssta vågor och stabil stark vind som räcker till alla. Dessutom har du endast 2-4 h i bil till andra episka v-surfingspots längs väst-sydkusten, och rätt nära till danmark. Du kan mer eller mindre åka till varberg varje helg det inte blåser från öst, och det finns inget tak för hur mkt du kan utvecklas där. I övrigt finns det ett par schyssta spots nära göteborg (askim, björlanda) som går fortare att ta sig till

    Bor du i sthlm kommer du med lite vilja och mkt bilåkande lära dig grunderna i v-surf (plana, gippa mm), men ganska snart kommer du inse att för att utvecklas behöver du den där kulingvarningen så du får plana fullt ut ur gippen, hoppa, köra små brädor/segel mm. du kommer börja planera resor till öland, gotland, västkusten och utomlands för att fortsätta utvecklas. Snart kommer du (som alla andra i sthlm) inse att det är bara de resorna som räknas, och att surfet i sthlm är ngn slags tomgångskörning och bonus när det väl händer.

    det finns en fördel med sthlm, och det är att det kanske 1/10 så mkt folk på spottarna som på väskusten. en bra dag i varberg (vilket det är ofta) kan innebära flera hundra vindsurfare, kitare och vanliga vågsurfare i vattnet samtidigt, vilket är ganska jobbigt och hög olycksrisk.

    ärlighet varar längst

    • Detta svar ändrades 3 år, 8 månader sedan av  sailortrash.
Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Att bo i Stockholm eller Göteborg? Svara på: Att bo i Stockholm eller Göteborg?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.