2 brädor

This topic has 6 svar, 5 deltagare, and was last updated 3 years, 6 months sedan by  Allen.

 • Författare
 • #1504911
   Coolrunnings 
  Deltagare

  Hej,
  Letar efter lite råd…..
  Väger 89kg och har en 112L slalombräda och segel 6.4->8,4. Denna kombo funkar bra i medium till hård vind.
  Letar nu efter en större bräda och ev. segel till lätt->medium vind. Har sneglat på större slalombrädor 130-140liter alternativt LW slalom. Formula känns främmande då det krävs lite mer, inte minst materialmässigt.
  Vad är era erfarenheter? Förslag på setup? Skillnader mellan större slalom vs en LW slalom? Större slalom/freeride/race?

  • Detta ämne redigerades 3 years, 6 months sedan av  Coolrunnings.
  #1504915
   sailortrash 
  Deltagare

  Med din vikt kommer du bli positiv överraskad av formula tror jag. Teknikmässigt är det som slalom, bara lite mer ”slow motion”. Det är nog fyndläge på formula och större slalom nu när många går över till foil, och därmed kan få samma lättvindsprestanda med redan befintliga 6-7 m2.

  #1504936
   Billie 
  Deltagare

  Jag väger lite mer men kommer bra igång med stor slalom 85 bred och 140liter med ett äldre 9.5 segel.( lite lättare än mordernt segel ) Fenan är 59 emot original 53 så brädan har inte så bra toppfart men kommer igång tidigt.
  En slw har ju lite mer volym ca: 160 l. så man står stadigt och kanske kan hantera mer segel . Allt skall ju vara så lätt som mögligt.

  #1504960
   sailortrash 
  Deltagare

  jag vågar hävda att kör man segel över 8.5 är man så nära formula men kan komma, utan att kalla det formula. En 85 bred slalom går igång märkbart senare än en formula, men känns ungefär lika trög. En SLW har samma mått som tidiga formula, det enda som skiljer är lite mer rockerkurva så de går igång ännu lite senare, men gippar inte lika elakt.

  man vinner mkt på att gå över till formula i de där registrena, och skillnaden i “besvär” är inte särskilt stor, omd u frågar mig

  #1505031
   Gustav1980 
  Deltagare

  Jag tänker att valet av hur stora prylar man väljer bör handla om vart man seglar. Har man ofta tillgång till en svag men ändå någorlunda konstant bris så ser jag absolut en poäng i att gå riktigt stort och njuta av planing i svaga vindar.

  Men i en byig frånlandsvind, som vi ofta har i Stockholm, så kommer man likt förbannat att stå och guppa oavsett hur stora prylar man väljer. Själv kör jag 7.8 som störst…och visst blir det en del guppande. Men det blir det även för de som är ute med 9.5 i samma prognoser. Med skillnaden att dessa gubbar svär än mer när de bär upp grejerna efter en dålig dag 😉

  Kanske ett svårtolkat inlägg. Och jag har aldrig seglat Formula, men har på känn att de kommer mer till sin rätt i öppet vatten än i trånga inomskärsvikar.

  #1505033
   sailortrash 
  Deltagare

  Kanske ett svårtolkat inlägg. Och jag har aldrig seglat Formula, men har på känn att de kommer mer till sin rätt i öppet vatten än i trånga inomskärsvikar.

  Helt fel. Är det ngnstans formula kommer till sin rätt är det i byig inomskärsvind och plattvatten. Köksdörrformatet, speciellt i bredden i aktern, samt den enorma fenan gör att man planar över vindhål där alla andra brädor stannar. Nackdelen med formula är priset samt att det faktiskt inte är särskilt likt vindsurfing på mindre brädor. Det är även krävande på så sätt att man måste pumpa, det går inte bara att luta sig tillbaka i selen.

  #1505142
   Allen 
  Deltagare

  Kör själv en RRD Firestorm 123, en racebräda. Obehagligt snabb och spännande när det även är lite vågigt. Ungefär som att köra manuell växellåda. Man ligger inte lokalt i vågorna vilket gör den instabil. I plattvatten där den hör hemma så går den ruskigt fort och då kommer jag i fotstropparna ibland. De gånger som jag är i fotstropparna så är brädan ett monster på vattnet. Små vindpustar räcker för att jag bokstavligt talat ska flyga fram. Inte sällan är man t.o.m snabbare än vissa motorbåtar!

  Racebräda, enligt mig. Formula är för stora med sina 160 – 180 liter.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2022 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account