Amatör klassen

Etiketter: 

Detta ämne har 3 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 21 år, 3 månader sedan av SWE 16.

 • Författare
 • #752415

  Vi har som projekt att skapa en amatör klass i Finland. Konseptet är ännu lite oklart men en ide som varit på tapeten är att utrustningen borde vara ett år gammal, kanske köra ett varv mindre men i samma start, äventuellt endast 2 riggar tillåtna….

  Vad har ni för regler för amatör och vad för erfarenheter har ni av två skilda klasser.

  Grejen är väl att locka med flera tävlande samt att hålla kostnaderna i styr. Det blir ju inte så förmånligt med 12m2, mast + bom + ny bräda till nästa år. Arghhh, men tokig som man är så investerar man ju i surf , år efter år….

  Fin-66

  #866237
   SWE 16
  Medlem

  Hej Jon!
  Enda skillnaden mellan Amatör och Pro i Sverige idag är att du betalar 200:- mindre för Amatör status (Pro 400:-) per år till SBF. Du tävlar i en separat klass och kan tävla mot “jämbördiga”….är i alla fall tanken. Som Pro får du tävla internationellt, det får du inte som Amatör. Som Pro får du dessutom lite rabatter runt om i Sveriges land på div surfshopar.

  Vi har funderat mycket på att begränsa materialet ytterligare i Svenska Amatörklassen för att minska tröskeln för att börja, men har hittills inte hittat någon bra lösning.

  Klistrar in ett bra inlägg nedan. Hela “tråden” hittar du här
  – – – – – – – – – – – – – –
  Jag tycker att det skall vara samma regler för Pro och Amatör klassen. Att sätta hårdare (?) materialbegränsningar på amatör klassen än på pro klassen verkar helt fel. En “amatör” seglare klarar inte av att vindsurfa med endast 2 segel i vindar ifrån 3-4 m/s till över 15 m/s av samma enkla orsak som gör att de flesta “Pro” seglare inte klarar det…

  Att bara tillåta begangnad utrustning i amatörklassen är nog inte heller någon bra ide. Hur kontrollerar man att utrustningen är begangnad? Dessutom är det svårt att få tag på bra konkurrenskraftig begangnad utrustning (gäller framför allt de större segel storlekarna).

  En regel som dock kan införas är att deltagare i amatör klassen inte får vara sponsrade av surfbutikerna. Är man sponsrad av en surfbutik är man inte en “amatör” seglare.

  Andra varianter för att locka fler deltagare är att experimentera med startavgiften, t.ex. halva priset första tävlingen?. FW träningsläger för amatörer med någon eller några av “pro” seglarna som instruktörer hade inte varit dumt 🙂

  /Håkan S-142
  – – – – – – – – – – – –
  Mvh
  Per
  PS Ni kommer väl till Nordiska Mästerskapen på Öland i juni nästa år? DS

  #866292

  Jaha

  Om jag tolkar dig rätt så har ni ändå haft diskussion om ändringar. Hos oss är problemet att få nya seglare med på tävlingarna. Det finns massor med surffare som har hyfsade grejer men som inte vågar komma med på tävling. Vi har inte tidigare haft en amatör klass och skulle vilja ha möijligast bra konsept från första början. Kanske det inte är så mycket utrustningen som gäller. Personligen tror jag mera på att man borde syssla med aktiv lobbning. dvs. arrangera tränings tillfällen för nya seglare var man går igenom trmning av utrustning, olika tävlings moment å sånt.

  Har ni haft sådana “läger” ?

  Det skulle vara roligt med kommentarer från seglare ur amatör klassen. Hur har ni kommit med, varför, förbättringsförslag, feedback….

  NM-2002
  Förstås vi är där, skall försöka tuta ut det åt alla.
  Är platsen, å tiden redan fastslagen till Öland 26-27.6 ?

  #866294
   SWE 16
  Medlem

  Vi hade ett gratis träningsläger i Stockholm förra året som blev uppskattat. Vi gick igenom rutiner kring tävling, trim, taktik mm.

  Mellansvenska Cupen har visat sig vara en bra form för att avdramatisera tävlandet. Välarrangerade endagarstävlingar i närområdet med fina priser som lottas ut på sista deltävlingen (varje genomfört race under säsong= 1 lott) gör att tröskeln för att börja minskar. Alla är där. Ca en tredjedel nybörjare, en tredjedel som endast tävlar i mellansvenska och en tredjedel elit.

  Ang NM 2002
  Helgen 13-16 juni kan det också bli…Ölands Windsurfing Club funderar för fullt just nu.
  mvh
  Per

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2023 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Logga in med användarnamn och lösenord

eller    

Forgot your details?

Create Account