Förmycket nedhal

Detta ämne har 8 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast för 16 år, 7 månader sedan av Ola H..

 • Författare
 • #788590
   pure
  Medlem

  Tänkte att jag skulle dra i ordentligt i nedhalet sist jag var ute o surfade… det blev veck mellan andra och tredje lattan uppifrån och även lite små horisontella veck hela vägen nästan ner till bommen. Sen när jag seglade så såg det ut som om akterliket “öppnade” dvs inte ville hålla inne vinden.. är detta ett tecken på över dragning.. eller är det nått annat fel när seglet uppträder så..

  #1123888
   Ola_P
  Medlem

  Det är precis så seglet skall uppträda.
  Då tvistar det ut i toppen i byarna och du kommer kunna hålla seglet i ett större vindregister, det kommer kännas mer balanserat dessutom.

  #1123889
   Jonas Thell
  Deltagare

  Sedan så beror det där helt och hållet på segeltyp, tillverkare och modell. Vissa segel skall dras mycket för att få den effekten, andra skall det inte. Vissa segel som man drar så mycket ger bara en väldigt platt buk och ingen bra profil. Visst du kan hålla seglet i mer vind men draget försvinner ju också.

  Som sagt helt beroende av viket segel det är. Kolla riggnings guiden för seglet om det finns någon för att få indikation på att du riggat rätt. Såg vilka segel du har och de kan dras rätt hårt har jag för mig utan problem.

  //Jonas

  #1123920
   surfmats
  Deltagare

  Precis, kolla riggningsguiden. Jag hade tidigare ett Diablo och det ska helt klart vara fladder i akterliket ner till 3:e, 4:e lattan. Dra eller släpp någon centimeter beroende på vindstyrka. Rent generellt gäller att du ska dra meeeeeehhr än du tror. Använd stabil pinne, hängselekrok, kvastskaft eller liknande. Drar du bara med händerna blir det oftast inte tillräckligt.
  (de som anser sig kunna dra med händerna drar inte tillräckligt;-)
  Var däremot försiktig med uthalet, det är lätt att “döda” ett segel med för mycket uthal. (Gäller Diablon alltså, andra segel kan behöva rejält med uthal, kolla rigg-guiden för resp. segel)

  #1123923
   Ola_P
  Medlem

  @surfmats](de som anser sig kunna dra med händerna drar inte tillräckligt -)[/QUOTE wrote:

  Det beror helt på segel, förlängare, skick på tampar etc. jag drar alla mina segel för hand med hjälp av en pålstek på änden av tampen. (Största seglet är 5.7). Racesegel däremot är helt hopplöst att dra ner utan pinnar..

  #1123926
   surfmats
  Deltagare

  @Ola_P]

  surfmats wrote:
  (de som anser sig kunna dra med händerna drar inte tillräckligt -)[/QUOTE wrote:

  Det beror helt på segel, förlängare, skick på tampar etc. jag drar alla mina segel för hand med hjälp av en pålstek på änden av tampen. (Största seglet är 5.7). Racesegel däremot är helt hopplöst att dra ner utan pinnar..

  OK, det var mest race/freeridesegel jag syftade på.

  #1123933
   ove226
  Medlem

  Riktiga män slår en knop o drar förhand eller hur Ola 😉

  //Knop-ove

  #1123934
   JohanC
  Medlem

  Ok… Jag förstår “för mycket” och jag förstår “nedhal” men när du sätter ihop dem sådär blir det bara rappakalja…….

  😉

  JohanC

  #1123946
   Ola H.
  Deltagare

  Jag skulle säga att det i princip är omöjligt att veta om du dragit lagom eller ej utan att se seglet. Veck och dylikt är oftast inga bra indikatorer, möjligen kan man när man redan känner ett segel väl använda hur mycket löst det är i akterlikat som en indikator på nedhal.

  Det som typiskt händer om du har för mycket nedhal är att seglet upplevs kraftlöst och obalanserat. För lite nedhal brukar typiskt göra att seglet känns topptungt och överlag svårt att hålla om det brallar i. Mitt förslag är att du gör ett rejält test. Dra så mycket nedhal du pallar och ge dig ut och segla och känn hur seglet känns. Gå sedan in och släpp nedhalet på tok för mycket och gå ut och känn hur det känns. Då har du liksom öppnat upp dinan sinnan för (extreme) feltrim och kan därefter kanske bättre känna dig fram till ett bra trim.

  Väldigt många riggar sina segel dåligt eller har dålig koll på hur de skall trimma dem i olika vindar. Att testa lite och lära känna sitt segel är någon man har väldigt mycket nytta av i sin framtida seglingskarriär.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2023 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med användarnamn och lösenord

eller    

Forgot your details?

Create Account