Fototävling – Vinn t-shirt !!

Detta ämne har 9 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast för 16 år, 7 månader sedan av Skywalker.

 • Författare
 • #788855

  Har du en samling av vindsurfingbilder som du gillar, eller tror andra kanske gillar ?!? Var då med i vår fototävling och ha chansen på en t-shirt på köpet.

  Läs mer på http://www.windsurf.se

  #1125647
   Ola_P
  Medlem

  Vad räknas som redigerad?
  En konvertering från RAW lämnar ju rätt mycket utrymme för justeringar, medans en jpg kan man inte göra nått åt.
  Eller är det ok att dra lite i levels och sånt i photoshop. Det brukar man (jag iaf) ju göra innan man lägger ut en bild.

  Inte för att jag har en kamera som jag kan köra RAW med, men har nån ok jpg som jag skulle kunna posta, förutsatt att jag skulle kunna fixa till lite färger och kontrast i photoshop..

  #1125660
   Ola H.
  Deltagare

  Antar att de menar lite mer “grov” manipulering än kurvor och skärpning, typ flyya runt seglare, göra vågen större etc.

  Lämpligen kan de ju använda definitionen från fotosidan.se:
  (http://www.fotosidan.se/member/portfolio/editpic.htm?portfolio=53211# för mer info)

  Vad är en icke-manipulerad bild?

  För att vi skall prata om samma saker och att alla medlemmar skall ha samma syn på begreppet så gäller vår definition för ordet manipulerad. Det fungerar inte att skapa egna värderingar eller synsätt, utan vi bestämmer vad som gäller. Detta för att vi skall få en gemensam definition på vad markeringen betyder.

  På fotosidan.se definierar vi ett omanipulerat foto som ett foto som kan användas som bevis i rätten eller tryckt i en dagstidning, och utan minsta tvivel om dess äkthet. Dvs det som finns på filmen är exakt det som kameran såg. I sin renaste form så är motsvarigheten en framkallad diabild. Det är mot detta man skall sträva om man vill kalla sin bild omanipulerad.

  För att förklara vår definition lite mer i detalj:

  Bilden skall vara en (1) exponering, därför är hopslagna panoramabilder, dubbelexponeringar eller sammanfogade bilder, bilder som definieras som manipulerade.
  Kontrastjusteringar och färgjusteringar (Nivåer, Levels, Curves i Photoshop) kan vara ok i förstoringar och utskrifter, likaså att mörka eller ljusa upp delar av bilden. Dessa saker skall göras med måtta och allt med syftet att efterlikna vad fotografen såg vid fotoögonblicket (dock skall denna definition inte tolkas filosofiskt i linje med ”detta var vad konstnären i sin hjärna såg för färger”). Att ljusa eller mörka bilden får inte göras så mycket att de kunde varit gjort med Cloneverktyget. Vi kommer inte att definiera exakt vilka verktyg eller handgrepp som är tillåtna, utan utgångspunkten med hela definitionen, är att bara tillåta sånt som gör att bilden bäst beskriver exakt vad fotografen såg vid fotoögonblicket.
  Att skärpa upp bilden är OK. (exempelvis genom USM / Oskarp bild)
  Cloneverktyget / Airbrushen är bara OK om syftet är att ta bort damm, partiklar, repor som hamnat på filmen i samband med att filmen handhafts.
  Det är inte tillåtet att ta bort oönskade ingående delar av bilden eller lägga till delar till bilden som inte ingick i exponeringen. Alltså att ta bort en läskburk i bakgrunden eller lägga dit en, med hjälp av efterbehandling av bilden.
  Blurring verktyget är inte tillåtet.
  Perspektivjusteringar är inte tillåtet. Allt sådant måste göras innan exponering mha hjälp av PC objektiv eller justeringar av kamerapositionen.
  Att beskära bilden är OK.
  Att framkalla sin film, i en för filmen icke-standard process, definieras som manipulation. Dvs att crossprocessa filmen, är manipulation (exempelvis att framkalla en diafilm i en färgneg process).
  Att ”styra upp” motivet (exempelvis genom att fysiskt städa motivet) innan exponeringen är INTE manipulering. Däremot är det lämpligt att i beskrivningen ange information så att betraktaren inte luras att dra felaktiga slutsatser om bilden, exempelvis att ett djur är vilt, fast det är fotograferat i hägn.
  Att kolorera ett svartvitt foto är manipulering.
  Att göra om en färgbild till svart-vitt är Ok, förutsatt att hela bilden är komplett justerad och inte bara delvis.

  #1125661

  För att dra gränsen någonstans så vill vi att bilden är i originalskick. Då är förutsättningarna lika för alla.
  Bör tillägga att det är helheten i bilden vi (juryn) tittar på…

  #1125782
   Ola H.
  Deltagare

  OK, men som Ola P antyder går det inte riktigt att prata om en bild “helt i originalskick” om man fotat o RAW format och sedan “framkallar” den till jpg. Man måste helt enkelt bestämma vissa nivåer på kontrast, skärpa etc. Detta görs ju för övrigt även med inställningarna i kameran när man fotar jpg med den enda skillnaden att då görs valen före bilden tas, inte efter.

  #1125784
   manno
  Medlem

  Vinner man en reklam-tshirt från starboard??? Krydda med ett par hängseletampar så ställer jag upp 😉

  #1125800
  Ola H. wrote:
  OK, men som Ola P antyder går det inte riktigt att prata om en bild “helt i originalskick” om man fotat o RAW format och sedan “framkallar” den till jpg. Man måste helt enkelt bestämma vissa nivåer på kontrast, skärpa etc. Detta görs ju för övrigt även med inställningarna i kameran när man fotar jpg med den enda skillnaden att då görs valen före bilden tas, inte efter.

  Ok. Då är det efterredigering som man inte ska ta till i ett sådant fall…

  Denna gången blir det inga hängseletampar, men det kommer kanske fler gånger..vem vet ?!? 😉

  #1125811
   jonatan
  Medlem

  Är det tillåtet att beskära blderna då?

  #1125860
   Oregistrerad
  Gäst

  Allt besvär bara för en T-shirt… rätt snålt!

  #1125864

  Beskärning är ok…för den här gången 😉

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2023 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med användarnamn och lösenord

eller    

Forgot your details?

Create Account