Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Hur många liter bräda?

 • Hur många liter bräda?

  Publicerad av anonym-anvandare på 11 januari, 2002 vid 22:28

  I bräd-tester brukar man ofta ha med rekommendationer brädornas optimala användningsområde vad gäller segelstorlek. T.ex. brukar en 85 liters vågis ofta anses vara bäst för typ 4.5-6.0-segel och för en 70 liters vågis kanske snarare 3.5-5.0 segel rekommenderas. Frågan är om såna rekommendationer gäller för en medelviktare eller om det gäller oavsett hur mycket man väger. Ska en 90-kilos snubbe som vill ha en bräda för 3.5-5.0 segel också ha en 70 liters vågis som rekommenderas för såna segel eller ska han gå upp en klass i brädstorlek?

  ola-h svarade 22 år, 3 månader sedan 4 Medlemmar · 6 Svar
 • 6 Svar
 • ola_p

  Medlem
  12 januari, 2002 vid 09:16

  Jag tror iallafall att en lättviktare kan ha större segel på en mindre bräda. Det är jag ganska säker på, hur det är i övrigt vet jag inte.

 • ola-h

  Medlem
  12 januari, 2002 vid 10:51

  Det där är inte så lätt. Vill man ha lite överskottsvolym för att glida hem på när vinden mojnar eller för att underlätta utbalansering genom brotten på byiga lättvindsställen får man givevis justera volymen efter seglarens vikt. En tyngre seglare kan dessutom generellt hantera större, tjockare och bredare brädor i alla förhållanden, speciellt i mer vind med mindre segel. Därför kan man nog säga att segelregistren på en given vågbräda sträcker sig mer nedåt för en tyngre seglare.

  Åt andra hållet gäller delvis samma sak, men det kompliceras lite av att man också anpassar rockerlinjen på brädor som skall klara större segel till de längre bommarna. Därför finns det här en mer fast gräns för hur stort segel det över huvud taget funkar att köra på en viss bräda, en “absolut” gräns som inte beror så mycket av seglarens vikt. I praktiken är dock de rekomendationer som tillverkare och tidningar ger en bit från denna absoluta gräns. Alltså kan normal en lättare seglare tänja lite på den övre angivna gränsen uppåt.

  Hur stort (eller litet) segel man tycker är meningsfullt att köra på en vågbäda beror också mycket på andra vaiabler – är det sid- eller pålandsvind, är det shoppigt eler slätt, är det stora eller små vågor, snabba eller långsamma och vill man ladda för hopp eller är det ett rent vågridningsställe där man guppar ut och rider in? Till exempel är det så att en viss typ av bräda kan funka bra med 5.7 i bra drag, men uselt med 5.7 i dåligt drag medan en annan typ av bräda kan funka bra med 5.7 i dåligt drag med dåligt i bra drag.

  Ola H.

 • anonym-anvandare

  Medlem
  13 januari, 2002 vid 14:43

  Jag tror att du ska tjacka loss på typ den oranga rrd,n den blir perfekt för Marocko och Guincho i sommar.

 • oscar

  Medlem
  13 januari, 2002 vid 15:06

  Man får ju tänka på att seglare av olika vikt använder seglen i olika vindregister. Därmed borde alltså segelregistren stämma rätt bra för alla seglare.

 • anonym-anvandare

  Medlem
  14 januari, 2002 vid 00:47

  Eftersom varken tester eller tillverkare någonsin nämner att uppgifterna om segelstorlek gäller för en seglare av viss vikt så kanske man kan utgå från att det inte spelar någon roll hur mycket man väger?

 • ola-h

  Medlem
  14 januari, 2002 vid 08:25

  T.ex. Engelska windsurf brukar alltid inkludera en lite diskussion om vad segelregistret egentligen betyder. I princip går det ut på att det uppskattade segleregistret gäller för en ca 75-kilos-seglare i någon slags “typiska” förhållanden.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Hur många liter bräda?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.