Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing skillnad wave freeride race

 • ola-h

  Medlem
  17 november, 2001 vid 08:33

  Egentligen vill man ha rätt lika egenskaper i alla master, dvs lätta och med snabb flex så teoretiskt skulle racemaster, somär totalt optimerade för just detta, funka bäst. I praktiken finns dock två andra, minst lika vikiga faktorer att beakta, styrka och pris.

  Wavemaster måste givetvis vara starka och hur man än går till väga för att få till styrkan blir flexresponsen och vikten lite lidande relativt racemasterna.

  När det gäller alla typer av master kan man också spara pengar genom att använda mindre kolfiber och även det påverkar vikten och flexresponsen negativt.

  Mellan olika modeller och märken skiljer det sig också lite i böjkurva och möjligen styvhet mellan olika master, men det är inte direkt så att man kan säga att t.ex. racemaster är styvare (mätt i IMCS) eller nå’t. Idag är har nästan alla master i en given läng samma IMCS.

  Så, skulle då ett wave eller freeridesegel bli bättre om man kör den teoretiskt bättre racemasten i? Nej, i allmänhet inte och detta beror på att t.ex. waveseglet designas för en wavemast och därmed kommer funka bättre på en wavemast. Sätter man i en racemast kommer seglet kännas snäppet styvare, trots att racemasten ikanske inte är styvare på papperet. Det beror helt enkelt på att en mast med snabbare flex i praktiken känns som en styvare mast även om den inte är det. Den här skillnaden kan man också upplave när man bytar mellan olika dyra (lätta/snabba) wavemaster.

  Just när det gäller wavemaster har det nu också dykt upp en ny variabel som inte (än) finns på andra master och det är det som kallas RDM. RMD betyder reduced diameter mast, och en sådan mast är helt enkelt mycket smalare är en klassisk mast. Att sätta en sådan iett racesegel skulle inte alls funka eftersom cambersarna inte skulla passa.

  Så sammanfattningsvis kan man säga följande:

  Racemaster är optimerade för minimal vikt (och så snabb flexrespons som möjlige). Styrka och pris kommer i andra hand.
  Exklusiva Wavemaster är optimerade för låg vikt med betoning även på styrka. Pris i andra hand.
  RDM är optimerade för maximal styrka. Relativt låg vikt får man på köpet, Pris och flexrespons kommer i andra hand.
  Enklare wavemaster är optimerade för bra styrka och hyfsat pris.

  Freeride master är i allmänhet kompromisser av alltihop, hyftast pris, OK hållbarhet, relativt låg vikt och rätt bra flexrespons.

 • royalbeastieboy

  Medlem
  17 november, 2001 vid 19:53

  okej, tack för ett bra svar, nu fick jag lite koll!

Logga in för att svara.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing skillnad wave freeride race

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.