Senaste nytt › Forums › Vindsurfing › Konfen Vindsurfing › vattenstart
-
vattenstart
Publicerad av anonym-anvandare på 10 januari, 2003 vid 11:56hur ska jag göra och vad ska jag tänka på för att lättast lära mig att vattenstarta?
styret svarade 21 år, 8 månader sedan 11 Medlemmar · 15 Svar -
15 Svar
-
Ta tid på dig att få seglet rätt, det gjorde inte jag i början och d blev det bara fel. Lyft seglet i masten strax över bomen och placera det så att vinden blåser rätt in i seglet(mot din rygg). Lägg sedan fötterna med tårna mot kanten av brädan och armarna böjda. Vänta på en vindpust och sträck ut armarna i full längd och försök att ta dig upp på brädan. Så lätt ar det
Lycka till! -
Du ska inte dra dig upp med armstyrka, armarna ska bara styra kraften så att seglet drar upp dig. Ju högre upp du får seglet ju mer kraft får du i det.
-
Ta det lugnt och håll dig lågt samt förflytta kraften vertikalt igenom mastoten.
Kom ihåg att du ska upp med bakfoten först.
Och för det sista, ta det lugnt, du har all tid i världen på dig
Lycka till! -
En bra grej för att börja träna är ju att kräna där man fortfarande kan strandstarta men istället för att kliva upp lägga sej ner och känna hur luften drar seglet så du, som sagt, inte behöver lyfta dej i armarna.
Det är ett riktigt helvete att ligga och försöka få upp riggen ur vatten där man inte bottnar när det blåser uppåt 12-13 s/m och man blir bara tröttare och tröttare och man känner sej ensammare och ensammare, har vart där och det är inte kul (så ensam man nu kan bli mellan stranden och öarna på haga:))
nått att tänka på är att inte lägga riggen med toppen rätt upp mot vind.
Det blir jävligt jobbigt att lyfta eftersom vinden pressar ner skiten igen.
lägg den så du har mastförlängaren (botten på riggen alltså) rakt upp emot vinden 90 grader med brädan, kasnke till och med uppåt 100graders vinkel från nosen.
då kan du dra riggen i masten mot vinden lite och då får du ett extra gratislyft av vinden för att få upp allt ur vattnet.
Det är väldigt skönt med lite större riggar (brukar göra så med min 6,7a)Lycka till.
-
Lägg grejorna i kryssriktning och börja ta upp seglet genom att greppa på masten en bit ovanför bommen för att göra det lättare för dig att lyfta riggen med vatten i. Ju större segel/mer vatten på seglet ju högre upp greppar du för att få bättre hävarmseffekt. Greppa sedan nedåt på masten tills du fått upp seglet tillräckligt för att kunna greppa bommen.
Lägg upp bakre foten på brädan strax bakom främre fotstropparna. Tänk på att lägga hälen i mitten på brädan. Vrid riggen framåt som om du skall gippa tills du når slörriktning. Sprattla med det andra benet så att du inte tappar slörläget samt försöker komma upp ur vattnet.
När du känner att du har tillräckligt drag för att inte sjunka bakåt ner i vattnet igen så pressar du även med benet på brädan så att du lyfter dig upp både med riggens kraft och med dina bens hjälp. På detta sätt kan man vattenstarta även i gränsvindar. Blåser det mer behöver du inte tänka så mycket på att sprattla eller trycka ifrån med benen då gör riggen jobbet åt dig i stället.
En jobbig sak för en nybörjare är att komma på hur man enklast får riggen “på plats” med brädan i rätt riktning, dvs i kryssläge. De flesta har nog spenderat MYCKET kraft och tid på vattnet bara på att simma runt med seglet för att få brädan i rätt riktning till vattenstarten.
Ett tips är att du tränar detta på grunt vatten tillsammans med beachstarten som går till på samma sätt som vattenstarten. Testa att lägga riggen och brädan i olika riktningar och lär dig sedan vilka vägar som är snabbast för att få riggen tillsammans med brädan i rätt läge.
Efter lite övning sitter det i även när du är på väg att trilla (i te x gippar eller slag) och då lägger du riggen åt rätt håll utifrån brädan innan du faller i. Det är viktigare att få riggen i rätt position till brädan än till vinden. Ligger bara riggen och brädan tillsammans som de skall är det lätt att dra runt det hela till kryssläget.
Ett sista tips är att du kan låta brädan lyfta upp riggen ur vattnet genom att lägga bommen på aktern. Gör detta när du har seglet i rätt position till brädan och brädans nos pekandes mot vinden.
Lycka till!
-
Precis som surferboy sa, så är det absolut bästa att lägga upp bommen på aktern av brädan! Sen får du känna efter hur du vill ha seglet mot vinden. Jag brukar försöka få in vinden längs med hela masten så att seglet lyfter sig en liten bit över brädan. Sen kastar du upp bakbenet, så att du kan styra brädan lite. Sen är det bara att vänta till den rätta vindpusten kommer!
När du väl har satt din första vattenstart. Så kommer du aldrig att fråga hur man gör igen! Det sitter i ryggmärgen! Det är som med cyklingen! Har du lärt dig cykla en gång, så glömmer du aldrig hur du gör!
/Anders
-
Ett problem jag kan få genom att lägga upp bakfoten först är att brädan väldigt lätt sticker upp i vind och på så vis tappar man också kraften i seglet. Jag lägger då upp den främre först för att snabbt efter lägga upp den bakre. På så vis är det lättare, i alla fall för mig, att kontrollera brädans beteende.
Jag använder också “bom-mot-bräda”-metoden. Är det väldigt byig vind sparar man kraft genom att låta den ligga där tills man känner det börjar ta i och först då börjar man lyfta i seglet. (Gäller när när det blåser tveksamt så vinden inte orkar dra upp en ur vattnet).
-
min bräda är för kort/Bom är för hög för att jag ska kunna lägga upp seglet
-
Då får du helt enkelt skit i det och antingen ligga med seglet i vattnet eller hålla upp det själv.
om det bara är byigt tycker inte jag det är så grymt tungt att hålla upp det för hand.
Bara inte vinden trycker ner en igen. -
En sak som hjälpte mig mycket i början är att ha flytväst (seglarväst) med grenrem på sig, man flyter högre vilket underlättar mycket. Inte så coolt men att ligga i vattnet oct träna vattenstart halva sommaren är inte heller så coolt.
En annan sak att tänka på är att när du lagt upp bakbenet i mitten på brädan och du känner att du har drag i riggen, dra benet till dig, försök att få brädan in under dig och res dig rakt upp med armarna sträckta över huvudet och baken lågt ner, då behövs det inte så mycket kraft för att lyfta dig.
Alla som startar vågis i extrem lättvind gör på detta sätt.
Kan vara svårt med freeride brädor med mycket volym i aktern.
Tänk på att skota ut direkt när du kommit upp så att inte brädan lovar eller att du får kastfall pga för mycket tryck i grejorna.
Att få lite fart framåt och och tappa foten på brädan och sen hänga efter riggen kan lätt hända, släpp då direkt bakhanden och ta tag i masten och börja om. Ha tålamod och vänta till rätt läge. Tre missade vattenstarter kan suga musten ur vem som helst, och blir man trött blir det ännu svårare.Lycka till
// Dieter, Mr Kefir // -
Som fullständing nybörjare så skulle det ju vara schysst att veta hur mycket tid man kommer behöva lägga ner på det här med vattenstart.
Gissar att det varierar ganska friskt men hur lång tid tog det för er?
Fixar man det på en dag med hyfsad talang? Ska man räkna med en vecka?
Lite planering är ju aldrig fel!! -
Är man överriggad så är det inga problem. Satte den själv första gången överriggad (man slits upp ur vattnet ungefär och sen är det bara att försöka få grepp på brädan). Det är svårare när man är underriggad så klart och dessutom så gör man det inte särskillt snyggt i början.
Jag tror du kan klara av det inom en vecka (måste ju blåsa också så börja i vår även om det är kallt i vattnet) men sen kan du alltid bli bättre på den.
-
Tjena
Det tar inte så mycket tid att lära sig.
Det som tar tid är att bli snabb på det så att man inte behöver badarunt alltför mycket.Själv tog jag en fetblåsig lördag i björkvik våren 2002 till hjälp. Motivationen kom från att polarn lärde sig i november 2001. Efter att under en dag nästan inte seglat något utan bara badat så fattade kroppen vad huvudet ville åstadkomma.
Därefter har jag bara slipat på tekniken.
“Proffs” blev jag först när jag komm till Rhodos och fick segla 12 av 14 dagar (de dagar vi inte seglade gjorde vi annat, annars hade 14 av 14 varit resultatet av resan).Tipp:
– Be att få tipps på plats av någon som kan. Vinklar mot vinden, hur få upp seglet osv. (annars se länk nedan)
– Inte för stort segel. Det leder bara till mer besvär, se till att ha minst 7-8m/s i vind och lagom segelstorlek för att plana bra.
– Långgrunt. Öva beachstart utan att segla vidare när du kommit upp. Öva åt båda hållen!
– Lek runt med seglet i vattnet dvs starta med seglet “åt fel håll” och vänd det rätt … utan att sätta ner fötterna på botten.
– Kallt vatten, spär på motivationen, adrenalinet och sedan glädjen när det funkar.Orsaken till att öva där det är grunt är att man kan “fuska” om det absolut inte vill fungera.
Lycka till, men vänta till isen smält…
/feg
Ps: denna länk går till lite svammel om hur jag vattenstartar.
http://www.steffo.nu/forum/showthreaded.php?Cat=&Board=konfen&Number=82092&page=&view=&sb=&o=&vc=1 -
Sen gäller det att kroka i hängselen. För dom första gångerna är man totalt jävla slut när man kommer upp.
Vissa av oss är det ju fortfarande trots en sässongs träget övande, inklusive undertecknad.
Logga in för att svara.