Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Vattenstart??

 • Vattenstart??

  Publicerad av surfskutt på 15 juni, 2002 vid 10:22

  Hur får man på ett enkelt sätt upp ett modernt segel ur vattnet. För mig är det nästan en omöjlighet eftersom twisten ligger kvar i vattnet. För att få upp hela seglet ur vattnet så krävs alldeles för mycket ork och då tjänar man nästan på att dra upp riggen ur vattnet.
  Det känns också som om twisten hela tiden vill trycka ned seglet i vattnet igen.

  philippos svarade 21 år, 12 månader sedan 5 Medlemmar · 7 Svar
 • 7 Svar
 • anonym-anvandare

  Medlem
  15 juni, 2002 vid 10:42

  Det brukar hjälpa att försöka få upp bommen bak på brädan. I rätt vinkel mot vinden lyfts hela seglet upp ur vattnet. Sen tar man tag i bommen, håller uppe riggen med armarna och gör vattenstarten…

 • oscar

  Medlem
  15 juni, 2002 vid 13:26

  Tror du gör felet att bara försöka lyfta det rakt upp. Försök istället att simma upp mot vinden med handen på masten och lyfta lite så att seglet lyfts upp av vinden. Många nybörjare förstår inte vilken hjälp man har av vinden när man ska vända och vrida på seglet i vattnet.

 • anonym-anvandare

  Medlem
  15 juni, 2002 vid 14:52

  Japp, att få hjälp av vinden är ett måste. Simma några tag mot vinden samtidigt som du håller masten en bit ovanför vattenytan vinkelrätt mot vinden. Då fylls seglet och bakkanten lyfts upp ur vattnet. Så brukar jag göra, iofs har jag bara små vågsegel, större segel kräver säkert mer jobb att få upp ur vattnet. Med stora riggar hjälper det att lägga upp bommen på bakdelen på brädan, hela tiden med masten rättvänd mot vinden.

 • anonym-anvandare

  Medlem
  15 juni, 2002 vid 17:21

  En grej som slog mig bara.. Hur mycket vind försöker du vattenstarta i och med vilket segel? Vad väger du?

  Har själv gjort felet att försöka vattenstarta i såppas lite vind att seglet knappt bärs av vinden.. Mycket vind underlättar de allraförsta gångerna eftersom man inte behöver trycka in brädan undersig och dra sig upp utan man mer flyger upp vettskrämd gris..

  Mvh Tedan

 • watertouch

  Medlem
  15 juni, 2002 vid 18:00

  Har akterliket kommit ner en bit i vattnet kan det vara lättare att simma bort i toppen på seglet och lyfta där. När väl toppen är uppe jobbar du dej ner mot bommen med en hand på masten och en i seglet. Lättast är det att börja om seglet pekar rakt mot vinden. När seglet väl är uppe vrider du så att det pekar ungefär 45 grader mot vinden. Se till att akterliket håller sej ur vattnet hela tiden; fastnar det i vattnet är det lätt att det slår runt.

 • anonym-anvandare

  Medlem
  19 juni, 2002 vid 06:32

  På moderna brädor är det lite svårt att få upp bommen bak på brädan. Såg i Boards jan/feb att de hade en artikel om just det.

 • philippos

  Medlem
  20 juni, 2002 vid 10:10

  Självklart är det lättast att lära sig vattenstarta i jämn vind men om du seglar i dåliga förhållanden såsom byig vind och ändå vill öva vattenstart, måste du göra vissa justeringar på riggen för att inte förlora allt för mycket kraft.
  När du lyft upp masten och känner att vinden bär så fortsätter du enligt instruktionerna ovan men om vindbyn i detta ögonblick avtar så kommer seglet falla tillbaka mot vattnet och så fort någon del av seglet vidrör vattnet kommer det bli väldigt tungt att fortfarande hålla upp riggen.
  Genom att rigga seglet så att du får mindre twist dvs minska nedhalet, så kommer seglet att kunna hållas uppe längre och då har förhoppningsvis nästa vindby hunnit ta vid.

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Vattenstart??

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.