lunkan2
Forumsvar skapade
-
Låt oss komma ihåg att vi diskuterar kite- och vindsurfing i ett naturreservat, och inte i vilken sjö eller kust som helst. Roxen är en relativt stor sjö på 95 kvadratkilometer. Vi talar om en strandremsa på några kilometer, som är reservat. I resten av Roxen finns inga restriktioner.
Svartåmynningens naturreservat i Roxen beslutades 1975, d v s för 36 år sedan. Surfare var inte så vanliga då och beaktades knappast i reglerna. Naturligtvis talar vi inte bara om surfare, utan även båtägare, fiskare och fågelskådare kan störa i reservatet.
Naturligtvis gör länsstyrelsen en avvägning av olika intressen. Det påverkar reservatets storlek och skyddsföreskrifterna. När det gäller fågelskyddet i ett reservat måste ju detta utgå från fåglarnas behov, inte skådarnas. Det är inte föremål för kompromissande mellan olika intressen, som kan tillfredställas utanför reservatet.
Jag känner som fågelskådare för övrigt ingen avoghet mot surfare av något slag. Det ser tvärt om härligt ut med seglen i vinden! Detta är bara en fråga om hänsynstaganden.
-
Claes Svedlindhs uppmaning om att inte störa i ett fågelreservat möter flera märkliga invändningar. Låt mig till att börja nämna att jag är fågelskådare. Jag är inte kitesurfare, men brukar åka långfärdsskridskor på vinterna. Jag förstår mycket väl tjusningen i att använda naturens element som vind och vatten i sport och friluftsliv. men all sådan utövning är förenad med hänsyn. Det gäller även fågelskådare. Vi brukar bli förbannade på de i våra egna led som inte visar tillräcklig hänsyn.
Till att börja med behövs det ingen vetenskaplig forskning för att konstatera att fåglarna störs, oavsett om det är vindsurfare, kiturfare, båtägare m fl. Det är ju uppenbart att rastande fåglar stöts upp och att sträckande fåglar inte vågar gå ned. Det som gör Västra Roxen till en stor rastlokal är de breda strandängarna och grunda vatten. Fågellivet vid t ex Sandvik och Tvärskogsudde är inte lika rikt, men vid dessa lokaler är stör inte kite- och vindsurfing
Att det inte är tillträdesförbud innebär inte att det är fritt fram. Att fågellivet enligt reservatsreglerna inte får störas gäller året runt. tillträdesförbudet är till för att garantera ett skydd under häckningstiden med ägg och ungar. Även rastande fåglar behöver få vila upp sig inför sin långa flytt.
Att Claes Svedlindh skulle stå i en intressekonflikt som tjänsteman och fågelskådare stämmer inte. Claes S har öppet redovisat sin ställning som tjänsteman. Han har inga uppdrag i någon ornitologisk förening el dyl. Att han som professionell naturvårdare har ett privat naturintresse är inte konstigare än att en tjänsteman på Trafikverket kan vara intresserad av teknik och bilar.
Som tjänsteman kan han naturligtvis uttrycka sig på sociala medier, så länge han klargör sin roll. poängen med sociala medier är ju att de är interaktiva och nätverkskommunikation. Det måste väl vara bra att han tar kontakt, istället för att agera. Hur ofta får man inte höra “Varför har vi inte fått veta något i innan?”.
Sammanfattningsvis är Västra Roxens fågelliv som rikast vår, sommar och tidig höst. Ta hänsyn till det.
Slutligen, parkera inte på cykelbanan. Den är enbart till för gående och cyklister. Ni får lösa parkeringsfrågan på annat sätt.