Hur du blir bäst på nästan vad som helst

Kan man verkligen bli bäst på vad som helst? Och existerar inte begreppet naturbegåvning på riktigt? Behöver man inte ens ha talang för att bli bra på något?

-Inte om man ska tro Anders Ericsson i alla fall. I hans senaste bok PEAK: vetenskapen om att bli bättre på nästan allt, reder han ut detta. Övning ger färdighet får en helt ny innebörd. För oss som inte har något tålamod ska jag försöka beskriva det så snabbt och enkelt som möjligt.

Han menar att med en viss typ av övning, så kallad handledd övning, kan du bli bättre på nästan vad som helst med dina förutsättningar i åtanke förstås.

I dagens samhälle sker mycket per automatik, vi har våra egna rutiner, och vi fortsätter gärna vårt bekväma liv som vi alltid har gjort. Vi går till samma jobb, väljer samma kaffe i automaten varje dag, umgås med samma personer som vi alltid gjort och utövar samma hobby år efter år. Ibland utan att utvecklas. Det står liksom still och vi når oftast bara till en viss gräns innan vi ger upp eller fortsätter i samma spår. När man tänker på det så här kan det låta lite tråkigt och för den som faktiskt vill bli bättre och utvecklas, vare sig det gäller på jobbet eller med sin hobby har du allt att vinna på att läsa vidare.

I boken beskriver Ericsson vikten av att vara närvarande, och behålla fokus. Detta blir allt viktigare för oss i vårt samhälle som vi lever idag. I allt du gör bör du vara 100% närvarande om du vill uppnå goda resultat.

Vad är handledd övning?

Jag har samlat några punkter som kortfattat sammanfattar begreppet handledd övning. Oavsett om du vill utvecklas på ditt jobb eller bli bättre på din hobby så kommer du förmodligen ha nytta av de här tipsen:

  • Sätt upp realistiska mål
  • Mät din framgång
  • Behåll fokus
  • Se till att få feedback på allt du gör
  • Upptäck dina brister och öva på dom
  • Ge inte upp när du når en viss “gräns”, det är precis då du är ett steg kvar för att ta dig vidare till nästa nivå, ut ur din comfortzone.

Oavsett om du bara vill höja din prestation på surfbrädan eller bli högpresterande surfare så finns det några frågor du bör ställa dig. Vad är det som de främsta surfarna gör som särskiljer dem från andra? Vilka är deras goda vanor? (Läs mer här  )Identifiera de duktigaste surfarna, anamma deras tekniker och utveckla.

Ut och öva, öva, öva! Vi ses!

0 Comments

Leave a reply

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998 ©2023 Surfzone - Share the Stoke

Tillåt pushnotiser och få de senaste händelserna direkt! OBS!! Gör även följande för iOS, välj
Vill du installera Surfzone-appen?

Progressive Web App (PWA) har installerats.

Logga in med användarnamn och lösenord

eller    

Forgot your details?

Create Account