IKO

IKO är en förkortning för International Kiteboarding Organization


IKO sätter en standard för säkerheten på lektioner världen över.


Jag har sett IKO-instruktörer plantera kites i träd, steka kites i kraftledningar och skinna bladen på palmerna när de ska launcha varandra. Sånt får mig att ifrågasätta vad ett IKO instruktör certifikat egentligen väger. Huvudsaken för både instruktörer och elever är att den ska kunna undervisa korrekt och efter kurs med instruktör som elev kunna kita på ett säkert sätt och känna till riskerna runt omkring sig. Jag tycker att konceptet där folk kan åka ner till Egypten och bli certifierade instruktörer på en vecka när de i princip aldrig har stått i vattnet innan luktar lite funky, för kraven på IKO’s egna hemsida för att bli antagen till utbildningen som instruktör är att man ska kunna hoppa och åka toeside. Den bästa instruktören är en erfaren instruktör och inget annat. Att kunna stå ute på vattnet i 9m/s och lösa ut en tangle medan granaterna smäller och kulorna viner- det är sexigt i detta anseendet!

Då kan någon säga att du förmodligen behöver ett IKO-kort om du ska hyra utrustning etc.
Att hyra ut kites är alltid en risk, men med eller utan kort vill man veta att personen i fråga kan kita innan man hyr ut. Jag skulle personligen aldrig hyra ut utrustning till någon bara för att de kom och viftade med ett kort, vilket jag hoppas att de flesta tycker låter vettigt och sympatiserar med.

Funderar du på att bli IKO-instruktör? Enligt mig är det att slänga iväg 8000kr, pengar som du kunde byta mot en extra kite. Om du planerar att resa iväg och jobba som instruktör utomlands har du ändå stor möjlighet att få jobb utan cert, så länge du är villig att visa att du kan kita och har god pedagogisk förmåga. Folk som bossar över center värdesätter det högre än en bit styvt papper.

Kitar du inte och funderar på att gå kurs? Strunta i om skolan är certifierad med IKO eller inte- gå istället på omdömen, fråga hur länge skolan har varit etablerad och hur länge Din instruktör har varit aktiv. Det är det viktiga.

Svar

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums IKO

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.