X-wave 2014


Stor, stökig surf i kombination med vind, regn och stark ström. Men med solsken i sinne bland både publik och surfare. Finaldagen av X-wave blev en riktig höjdartillställning med surf som satte surfarnas färdigheter på det yttersta provet. Men bra show blev det i vattnet med storlek på upp till double over head i seten, feta floaters och en och annan fin air.

Det var surf av sällan skådat slag i Skandinavien av det väldigt erfarna och internationella startfältet. Surfare från Sverige och Norge såklart, men också ett par australiensare, nya zeeländare och bahamaner. Och med en professionell domare från UK-touren som höll ordning på allt från domarbåset, sommarglada speakers som underhöll, intervjuade och spelade goa låtar, och tak över huvudet i de stora och varma partytälten, så kunde inte vädret och vinden bryta ner stämningen ens för publiken.


– Det var mer än huvudhöga vågor i seten. Det var inget problem med storleken på vågorna, men vindförhållandena gjorde det stökigt och svårsurfat, men vi klarade ändå att få till en riktigt fin tävling, säger festivalarrangör Lars Monsen.
De Skandinaviska herrarna måste däremot böja sig till förmån för de överlägsna surfarna från mer exotiska länder. Jørgen Rodem (Norge), Nicolai Ekeli (Norge), Hjalmar Olsen (Sverige) och Trond Wirstad (Norge) säkrade sig var sin semifinalplats, men bara Trond Wirstad lyckades ta sig helt till finalen efter att ha slagit ut Nya Zeeländaren Malachi Templeton. Dessvärre för Trond blev det bara en fjärdeplats i finalen efter Wes Schaftenaar (Australia), Blake Sands (Bahamas) och Joel Stevenson (Australia) som visade hur surf ska se ut på riktigt.


– Det gäller att vänta på de rätta vågorna. Det är lätt att bli disorienterad när det är så stökigt som det är nu. Men de fina vågorna kommer, det gäller att ha lite erfarenhet, säger Blake Sands från Bahamas.
De norska damerna visade även de hög klass under X-wave med fin surf i svåra förhållanden. Vinnare – norska Guro Aanestad – drog till med en sjukt fet turn som belönade henne med 9.0 av domarteamet. En av de bästa vågorna sammanlagt under hela tävlingen.


Text: Calle Magnusson
Bilder: X-wave
Fler bilder hittar ni på X2 Festivalens Facebook: X2-Festivalen

Resultatliste OPEN WOMEN
1. Guro Aanestad (Norway)
2. Runa Andersen (Norway)
3. Møyfrid Ulland (Norway)
4. Christina Oksnes (Norway)

Resultatliste OPEN MEN
1. Wes Schaftenaar (Australia)
2. Blake Sands (Bahamas)
3. Joel Stevenson (Australia)
4. Trond Wirstad (Norway)

Tack till sponsorerna Lapoint surfcamp, Stad Surfing och Surfshop.no

0 Comments

Leave a reply

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2023 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Logga in med användarnamn och lösenord

eller    

Forgot your details?

Create Account