Snabbtest: ION Pro Air Wifi

1…2…3…Action

Ion Air Pro

Allt fler tillverkare kommer med så kallade actionkameror och förutom etablerade kameratillverkare så som Sony och JVC, som gett sig in i striden om kunderna, så dyker det även upp nya märken som är specialiserade på just actionkameror.

ION är ett sådant märke och vi fick chansen att testa ION Pro Air Wifi och eftersom jag äger en GoPro Hero2 med Wifi Backpack sedan tidigare så passade det ju bra att jämföra dessa två kameror.


Design & användbarhet
ION Pro Air WiFi skiljer sig främst mot GoPro Hero2:an genom att den har en betydligt mer strömlinjeformad design. Den är också något enklare att sätta igång att börja filma med. Framförallt gillar jag att den vibrerar när man sätter på kameran och när man startar och stoppar en inspelning. Betydligt bättre än Hero2:ans pipande. Byggkvaliteten på ION är riktigt fin och den känns gedigen.

För att ändra inställningar på kameran så har ION knappar (bakom en lucka i bak på kameran) medan Hero2:an har ett menysystem på en liten lcd-skärm. Jag är van vid GoPro:s menysystem men kommer ihåg att jag tyckte det var lite krångligt i början. GoPro har däremot så att man kan se hur mycket man har filmat och hur mycket batteri som finns kvar direkt på den lilla lcd-skärmen på framsidan.

Tillbehör
Båda kamerorna kommer med ett antal olika fästen för hjälm och ex. styre eller bom. Något plus till ION som kommer med ett litet ministativ också. Om man vill komplettera med fler tillbehör så ligger GoPro långt före eftersom de är störst på marknaden och dessutom funnits betydligt längre.

Bildkvalitet
Båda kamerorna filmar i de vanliga upplösningarna 1080p/30fps och 720p/30fps/60fp men har även andra lägre upplösningar. GoPro Hero2:an kan filma i 848×480 med 120fps men den upplösningen är lite låg för att kunna användas till något riktigt vettigt.
Videokvaliteten på ION är bra. Lite mörka färger och kanske inte lika skarp som Hero2. Detaljer försvinner lite i filmen kan jag tycka men jag har inte gjort något supertest så ta det med en nypa salt. Jag misstänker däremot att GoPro:n är mindre känslig för dåligt ljus och därför presterar lite bättre i sämre ljusförhållanden.
ION-kameran kan ta bilder upp till fem megapixel, Hero2:an tar bilder upp till 11 megapixel. Båda kamerorna har timelapse-läge.

Appar
Båda tillverkarna har utvecklat appar till telefoner/tablets som man kan ladda ner så att ens telefon eller tablet blir en extern skärm med diverse funktioner. Trevligt. Jag hann inte testa apparna så jag kan tyvärr inte säga vilken som är bäst men det är också något som jag tror kommer explodera närmsta tiden och vi kommer se många nya versioner från tillverkarna där de tävlar om ny “häftig” funktionalitet.

Övrigt
Båda kamerorna är självklart vattentäta, så som en actionkamera bör vara. ION till 9 meter och GoPro till 30 meter…ja, fast GoPro-kameran är i sig egentligen inte vattentät utan sitter ju i ett vattenhus så det är lite smidigare med ION på den punkten. ION-kameran är liksom vattentät i sig själv. Fördelen med att ha ett separat vattenhus är däremot att du får ett extra skydd för linsen som lätt annars kan bli repig.
När du köper Wifi Backpack till GoPro:n så kommer det med en fjärrkontroll. Riktigt smidigt om kameran sitter på ett svårtillgängligt ställe. Bara att trycka på start/stop från “fjärrken” som kan sitta runt handleden.

Pris
Ion Pro Air Wifi kostar drygt 3000 kronor och GoPro Hero2 med Wifi Backpack kostar knappt 4000 kronor.

Slutsats
Vinnare? Ja, om du har en begränsad budget, ION, annars GoPro Hero2:an.

Sony har dessutom kommit med en actionkamera som tydligen ska ligga under båda dessa kameror i pris och med en grym prestanda, på pappret i alla fall. Med det är som med alla prylar, nytt och bättre dyker upp hela tiden. Om man aldrig slår till på något så får man aldrig något filmat. En gammal klyscha passar in också här – “Den bästa kameran är den man har med sig”.

Jo, nu undrar ni kanske varför jag inte har några testklipp från kameran? Jo, jag lyckades ju slarva bort det lilla lilla MicroSD-kortet (som används i ION Air Pro Wifi istället för vanliga SD-kort) när jag skulle föra över filmerna till min stationära dator. Damn!
Länkar därför istället till en annan video där kamerorna jämförs mot varandra:

Tack till www.actioncameras.se för lånet av kameran!

0 Comments

Leave a reply

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998 ©2023 Surfzone - Share the Stoke

Tillåt pushnotiser och få de senaste händelserna direkt! OBS!! Gör även följande för iOS, välj
Vill du installera Surfzone-appen?

Progressive Web App (PWA) har installerats.

Logga in med användarnamn och lösenord

eller    

Forgot your details?

Create Account