Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Surfställe med Kiteförbud

  • Surfställe med Kiteförbud

    Publicerad av badjanne på 8 juni, 2011 vid 08:52

    Surfställe med Kiteförbud
    I många år har Surfclub Klagshamn varit förskonade från kiteinvasion.
    Sedan klubbens arrende gått ut har kitarna nu med lagen om alle mans rätt tvingat sig in på det lilla område vi skött och vårdat under snart 27 år. Jag har i många år skött skola och uthyrning och kanske framför allt tagit hand om våra goa kids. Badjanne var mannen man gick till för att få råd och tips eller låna en pryl. Samtliga uppgifter har jag nu lämnat och ingen annan är intresserad att ta över. För mig handlar det om säkerhet och ansvar men även att trivas vilket jag inte gör längre med kitare i min närhet som har noll koll på vad dom gör.

    Jag vet att många vindsurfare delar min åsikt men jag vill inte starta någon debatt om kite-vindsurfing. Det får någon annan i så fall göra i en annan tråd.

    Vad jag däremot är ute efter är tips om platser där jag kan avnjuta den passion jag har för vindsurfing de år jag har kvar. En tid jag tänkte använda för att ideellt hjälpa till att utveckla vindsurfingen, men tyvärr den motivationen har försvunnit.

    • Haga Park är enda stället med kiteförbud i Sverige som jag känner till.
    • I Holland finns otroligt många
    • I Italien också många. Garda, Gargano
    • Tyskland
    • Bonaire
    • Curacau
    • …..
    • ….
    maglu svarade 12 år, 10 månader sedan 41 Medlemmar · 51 Svar
  • 51 Svar
  • eusebio

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 10:36

    I Habo finns det något av en oskriven regel som säger att kitarna skall hålla sig mellan campingen och första bryggan mot norr. Vindsurfarna skall hålla sig norr om samma brygga. Tycker att det följs ganska bra även om det ibland kan hända att någon kommer in på den andras område. Oftast handlar nog detta om personer som inte känner till överenskommelsen.

  • philippos

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 11:45

    Kitesurfing är här för att stanna och förbud känns som helt fel väg att gå. Jag är övertygad om att det finns en lösning där alla får plats och på ett säkert sätt kan avnjuta valfri passion. Jag har vindsurfat i Klagshamn flertalet gånger och det är ett fantastiskt plattvattenspot. Surfclub Klagshamn förknippar jag främst med en sällsynt gästfrihet och skön stämning. Tycker att ni borde bjuda in alla till att ta del av denna atmosfär istället för att sjasa iväg vissa grupper. Det lär ni vinna mycket på i längden. På vattnet kan väl kitesurfarna försöka hålla sig på läsidan om vindsurfarna och vice versa. Något av en standardlösning antar jag (kräver dock tydlig info). Janne, skulle inte det kunna fungera även i Klagshamn?

    Självklart finns det i vanlig ordning en del rötägg som blankt skiter i att visa hänsyn (både bland vind- och kitesurfare) men den stora mässan lär ha mycket att vinna på att hitta en gemensam lösning och tillsammans värna de spots som finns.

    Mindre dinosaurie-rivalitet och mer surf!!

    / Filip

  • beamon

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 12:19

    Janne,

    Vi har bara träffats en gång och det var för något år sedan då du skällde ut mig för att jag tog mig friheten att kita på området. Då var vi totalt 6 surfare på vattnet, tre vindsurfare och tre som kitesurfade. Jag förstod inte problemet då och jag förstår det inte nu men uppenbarligen är det ett stort problem för dig och inte minst för din fru.

    Att ni är revirhävdande är ett understatement och nu hörde jag av vänner att du och din hustru mer eller mindre gått i spinn i måndags och skällt på allt och alla därute för att freda “ert” område. Jag kan förstå att ni tycker att det är jobbigt att ni inte kan styra över människor som ni anser inkräkta på mark som är er men sanningen är väl att marken aldrig varit arrenderad utan snarare annekterad?

    Vi är många som arbetat för att hitta en bra lösning för såväl Klagshamn som andra områden där surfare kan samsas med övriga grupper som vill vistas i och på vattnet utan att behöva etablera förbudszoner. Tänk på ordet tillåtet istället och hör hur mycket trevligare det låter. Om du istället försökt medverka till en gemensam lösning istället för att skälla ut folk så hade ingen behövt åberopa Allemansrätten.

    Jag vet att många andra vindsurfare INTE delar din åsikt och de andra medlemmar i Surfclub Klagshamn jag mött har varit positiva och trevliga och sanningen är ju att många av klubbens medlemmar både vindsurfar och kitesurfar. Det är ju onekligen ett intressant situation att medlemmarna inte ska få kitesurfa där de är medlemmar om din vilja skulle gå igenom…

    För egen del åker jag mest på Näset men även i Klagshamn om vinden är den rätta. Du är mycket välkommen att surfa i Höllviken vid väg 100. Du får visserligen räkna med att det finns surfare av bägge sorter men du kommer att märka att man kan samsas utan tråkig stämning. Kanske beror den goda stämningen på att ingen anser sig äga varken marken eller vattnet därnere…

    Att hitta en kitefri zon borde väl inte vara så svårt med tanke på hur mycket kust och insjöar vi har i Sverige annars är det väl som du säger en flytt som gäller. Hur som helst, lycka till!

    /Björn

  • tobhed

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 12:34

    Det finns en överenskommelse mellan skånes kiteförbund och SCK som alldeles nyligen blivit klar. Den finns anslagen på klubbstugan och kommer säkert att sättas upp på andra ställen på området också.
    Den bygger inte på förbudsprincipen, utan snarare på gott omdöme etc – i princip finns det ju redan en “klar” uppdelning då kite håller till mer österut och windsurfing utanför klubbstugan och det är denna vi har tagit fasta på. Mer information kommer säkert att spridas så fort vi har slickat såren efter helgens 5-dagars tävling

  • sonofisai

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 13:02

    Visste inte att det fanns rivalitet mellar diciplinerna… jag är den enda som vindsurfar bland mina kompisar. de andra kitear. Jag har aldrig upplevt, att det skulle finnas revir-tendenser.

  • acemattias

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 13:03

    Ojojoj, måste be om ursäkt, jag förstod inte riktigt det brutala allvaret i det här ämnet.
    Ni gorde rätt i att censurera bort mitt inlägg, ni borde kanske till och med spärra mig helt från tillgång till vindsurfingforumet.

  • jester

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 13:13

    acemattias: du blev inte censurerad. Då det låg två identiska postningar både här och i Slalom/Speed/Racing delen valde jag att plocka bort hela tråden i Slalom/Speed. Hann dock inte göra det innan några hann posta inlägg. Sorry för det!

    Jag kör själv i TT, och där tycker jag det fungerar riktigt bra mellan oss som surfar på riktigt (:)) och kite-folket. Är väl främst nybörjarna som är lite läskiga, men man lär sig snabbt se vilka som inte har koll. Så tillbaka till ämnet och tipsa Janne om ställen där kite:are inte trivs!

  • imported_skane

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 13:41

    Tycker det är synd att det ska bli några diskussioner ang ”revir” på vattnet där vi alla tycker det är jäkligt skoj att utöva våra sporter. Tyvärr är det oftast några få människor som vill få sin vilja genom utan att kunna samarbeta eller samsas med andra. Detta tar mycket energi och förstör mer än det ger för oss som är majoritet (både kitare och vindsurfare) som bara vill ha skoj.
    Sunt förnuft kommer man lång med och visa hänsyn för varandra. Har fungerat alldeles utmärk de gångerna jag kitat i Klagshamn.
    Det är synd att några få negativa människor ska få höras så mycket istället för de som är sugna på att driva sporterna framåt.

    Kalle

  • webrant

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 14:26

    När det gäller kite i klagshamn tycker jag det oftast funkar fint med de som brukar vara där. Men ibland blir det tokigt när det ligger tång vid deras vanliga nergång i öster (eller inte känner till överenskommelsen) och de drar kitarna rakt över bilar och riggare borta vid containerna. Tradigt att det blivit som det blivit Janne – tur man hann gå en kurs innan du la av!
    När det gäller uthyrningen hoppas jag att vi kan ordna det på annat sätt, några ansvarstagande medlemmar kanske kan hjälpas åt?
    /Martin

  • skanepaul

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 14:30

    http://Www.southcoastsweden.se

    Vind och kitesurf i perfekt symbios med legenden Peter Forslin i spetsen!

    Vill du vindsurfa i fred så föreslår jag sydkusten Janne, tomma stränder (på surfare då) som bara skriker
    efter fler surfare.

  • marden

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 14:56

    om vi inte redan haft så många bittra gubbar här i sthlm vore du välkommen hit janne,
    vi har massor med windsurfingspots utan kiteare
    tex alldrig sett en kiteare vid fituna,erstaviken,närlunda,dreviken,väddö,rangsta, osv
    är nog bara vid dalarö,skälsåker o torö jag sett dom ,men aldrig bilvit skrämd av någon…

  • larry

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 15:29

    har inte läst allt men…………MAKE PEACE NOT WAR.

    Det handlar om att respektera andra. Att hålla avstånd och att inte överskatta sin förmåga när man kör nära andra oavsett hur och vad man håller på med och det tycker jag de allra flesta klarar utmärkt.

  • blizzy

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 16:30

    Vad ska förbud göra för nytta egentligen? Är det allas fel att vissa få inte har full koll på kiten (som på bilden) och därför ska ge en hel sport dåligt rykte?
    Jag kör kite o har varit i Klagshamn en massa gånger. Jag har aldrig sett att det har varit några som helst problem och det har inte varit någon som har klagat. Tvärt om tycker jag det är häftigt med att det är folk där som skapar go stämning.

    Förbud låter som någon form av kollektiv bestraffning för att det finns några få (ev nybörjare) som ibland glider iväg lite och inte kan hålla koll på utrustningen. Om det är något som ska förbjudas (eller regleras) så är det väl i så fall var man ska bedriva skolverksamhet där nybörjare övar och var de övriga ska vara, men så är det väl inom alla sporter så det är ju inget nytt (du ger dig väl inte in i en skatepark innan du ens kan stå på en skateboard, eller kör bil på motorvägen innan du har övat på en tom parkeringsplats)…

    Istället för att det ska vara en rivalitet mellan kite och vindsurf tycker jag istället att vi borde gå samman och kämpa mot de riktiga “bovarna”, nämligen dom “vanliga” människorna (bl.a. fågelskådare o pensionärer) som inte förstår sig på vattensport utan vill förbjuda alla dess former och göra naturreservat överallt (som håller på o hända i bl.a. klagshamn). Då kan vi snacka om förbud, men det gäller ju både kite’are och vindsurfare!

    Så: less hate, more love! =)

  • andersbq

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 18:26
    Jester;658341 wrote:
    acemattias: du blev inte censurerad. Då det låg två identiska postningar både här och i Slalom/Speed/Racing delen valde jag att plocka bort hela tråden i Slalom/Speed. Hann dock inte göra det innan några hann posta inlägg. Sorry för det!

    Jag kör själv i TT, och där tycker jag det fungerar riktigt bra mellan oss som surfar på riktigt (:)) och kite-folket. Är väl främst nybörjarna som är lite läskiga, men man lär sig snabbt se vilka som inte har koll. Så tillbaka till ämnet och tipsa Janne om ställen där kite:are inte trivs!

    I TT så är det inget principiellt problem mellan kitare och vindsurfare. De flesta som kitar är duktiga och lyfter bra på kiten när vi kommer speedande i 35 knop. Det som kan bli ett “litet bekymmer” är att kitarna ofta är där många samtidigt, ofta 20-40 stycken. Inget problem på vattnet, men på land så tar det extremt med plats. Dom som har ont av detta är de som arrenderar och sköter marken, dvs medlemmarna i hamnföreningen. Linor över vägen och ingen plats att parkera vid bryggan för dem. Det har uttalats ett önskemål från dem om att inte parkera bilar eller rigga på deras gräsmattor… Risk finns att det blir en låst vägbom. Lösningen på detta vore egentligen att sprida på sig, dvs köra på olika ställen. Men det är lättare sagt än gjort nu när man tagit bort möjligheten att kita vid Draget.

  • brickan

    Medlem
    8 juni, 2011 vid 20:53

    På Haga Park är det inte förbjudet att kita! Men där respekterar surfarna varandra och bråkar inte och det funkar bra.

    Tråkigt att en gubbe ska förstöra för så många. Själv var det Janne som fick mig att skita i de regler som borde följas i klagshamn. Hade han från början fört en diskussion så hade läget varit annorlunda idag.

Sida 1 av 4

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing Surfställe med Kiteförbud

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.