Vattenstart

Detta ämne har 24 svar, 14 deltagare, och uppdaterades senast för 21 år, 6 månader sedan av Anonym anvandare.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)
 • Författare
 • #752495

  Övade vattenstart idag. Jag följde diverse trickskolors anvisningar, men lyckades bara med ca 10 bodydrags och två katapulter.

  Hur kommer jag UPP på brädan???

  #866529

  Klättra som en galning!
  /Jens

  #866531
  mexi_
  Deltagare

  Ingen vidare bra dag att öva på va?????????

  Annars är det ju bara att kliva på brädan……….;-)

  #866532

  Lägg upp bakre foten på brädan och pressa brädans akter neråt och in under rumpan. Sedan rätar du på bakbenet samtidigt som du låter seglet dra dig upp (genom att skota in).
  Ha inte för bråttom upp på brädan, ligg och åk med tills du känner att du har kontroll men vänta inte för länge heller, då tappar du massvis med höjd.
  När du kommit upp, sträva efter att pressa bakre knäet mot masten för att få fram tyngdpunkten och hindra att brädan går upp i vind.

  Om du känner att brädan går upp i vind är det antagligen för att du varit för snabb med att belasta framfoten.

  Lycka till!
  /Anders

  #866534

  Tack!
  Det var just det där med att brädan vänder sig mot vinden så fort man sätter tyngd på den som var problemet. Ska pröva det du skrev nästa gång.

  #866537
  Knatte
  Gäst

  Ett tips kan vara att låta fören på brädan ligga ordentligt åt lä, så att du inte försöker vattenstarta i halvvind eller något kryss liknande. Ligger den åt lä, så har du mer marginal innan fören sticker upp mot vinden.

  Har du mastfoten långt fram, så håller även det bort fören lite, så att brädan inte lovar upp så fort

  #866538
  Fjant
  Deltagare

  Tänk på att hänga under bommen, inte “ut” från riggen. Vinkla brädan från vinden (slör riktning) medan du ligger i vattnet. Dra in brädan under baken med bakre foten. Försök att göra det hela långsamt! Jag har precis själv börjat att lyckas med vattenstarterna, och det är jävligt kul när man får till det!!!

  #866540
  mexi_
  Deltagare

  Mitt tips är att försöka hänga framåt i riggen ungefär som man gör för att behålla planingen mellan byarna.
  Jag brukar nästan alltid åka nån meter på slören innan jag ställer mig upp på brädan!
  Väl uppe hänger jag framåt så jag kommer ner på slören.

  #866546

  Börja med att ha avstånd mellan dig och brädan så att du kan styra brädan till rätt vinkel mot vinden med riggen. Tricket när du väl ska upp ligger i att ha exakt rätt vinkel mot vinden så att du inte lovar upp och blir nedtryckt av riggen eller faller av för mycket och får lov att släppa seglet och börja om. Om du är osäker på var rätta vinkeln ligger – öva in momentet att ligga i vattnet och styra med riggen till läget där du börjar bodydragga.

  När du slänger upp bakre benet på brädans akter ska du fortfarande ha seglet nedlutat så att du inte behöver nån akrobatik för att få upp benet.

  När du släpper upp riggen – ha raka armar med endast fingertopparna kvar på bommen så att riggen kommer så långt upp som möjligt och fylls med kraft. Dra in aktern mot häcken och tryck dig uppåt med benet. Försök att nästan ha överkroppen inne över brädan. Du ska också hela tiden kraftigt luta överkroppen framåt mot brädfören för att inte lova upp mot vinden.

  Lycka till!

  #866547

  Ett annat bra tips är att träna i stadig, ganska så hård vind. Är det får dåligt drag i seglet är det mycket svårare att lära sig.
  “tryck ger ryck”

  #866549
  MWP
  Deltagare

  Det som hjälpte mig var att pressa hakan mot bröstet.
  Samt att stirra på mastfoten.

  #866550
  Oscar
  Deltagare

  När du försöker ta dig upp så KLIV UPP FRAMÅT och “tryck ned mastfoten” så inte brädan går upp i vind. Häng in under bommen så att du får bommen över huvudet, på detta sätt får seglet vind och kan dra dig upp.

  #866560
  watertouch
  Medlem

  Trixet är att dra brädan åt dej med benet du lagt upp på brädan. Seglet kommer då automagiskt att komma högre upp och få mer vind så att det orkar dra upp dej ur vattnet. Sen är det i princip bara att resa sej upp på brädan. Seglet behöver inte så våldsamt mycket drag om man har långa armar och får in brädan mot kroppen ordentligt.
  På nån onlineskola står det att man kan prova att doppa frambenet i vattnet så långt ner man klarar å sen upp igen. Se om du kan sätta dej på brädan.

  Sedär, där fick du lite tips från en som knappt kan vattenstarta själv 🙂

  #866568
  Pryde
  Gäst

  Hanna måste vara en riktig hårding, som börjar träna vattenstarter
  i november kylan. Själv har man inte varit ute på 3 veckor.

  Respekt

  #866573

  Det finns ett par grejor som gör att du inte kommer upp.
  Du böjer inte bakbenet tillräckligt, du har båda fötterna på brädan, du har inte seglet rätt i förhållande till vinden. Du och din utrustning befinner dig inte rätt i förhållande till vinden.

  Om du inte har fötterna på brädan och håller händerna på bommen, kan du antingen simma mot eller ifrån mastfoten, Simmar du mot masfoten kommer du styra dig och brädan neråt vind, simmer du från brädan styr du upp i vind. Har du bakfoten på brädan kan du fortfarande göra likadant genom att simma med andra benet. Eller putta/dra med bakbenet på brädan

  Samtidigt om du för båda händerna mot framänden eller bakänden på brädan…styr du också ner eller upp i vind. Om man för seglet för mycket mot fören är det lätt att bli överkastad om det är mycket vind….

  Om du drar ihop bakbenet så att du har det andra benet precis bredvid( med bakbenet på brädan), för framhanden uppåt och framåt, skotar in med bakhanden och sparkar med frambenet snet bakåt, tittar ner i brädan och har helt sträckt framarm, med inte handen för nära bomfästet.Och du befinner dig rätt iförhållande till vinden. Du bör du komma upp.

  Om du samtidigt böjer på bakbenet och för framhanden uppåt framåt…och skotar in med bakhanden….får du en svung upp. Det är detta som får dig att komma upp.

  Det är vanligt att man tror att endast seglet ska dra en upp, men om man ska komma upp i lättare vind måsta man lägga större kraft på bakbenet. Och när seglet är rakt upp kan man häva sig själv upp i bommen, men om man gör detta för tidigt kommer man ej upp.

  Om man har någon som instruerar en och säger vad man gör fel kan man lära sig vattenstart på nästan en dag,,,i annát fall kan det ta en hel evighet.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998 ©2023 Surfzone - Share the Stoke

Tillåt pushnotiser och få de senaste händelserna direkt! OBS!! Gör även följande för iOS, välj
Vill du installera Surfzone-appen?

Progressive Web App (PWA) har installerats.

Logga in med användarnamn och lösenord

eller    

Forgot your details?

Create Account