• anonym-anvandare

  Medlem
  15 november, 2001 vid 15:39

  Klättra som en galning!
  /Jens

 • mexi_

  Medlem
  15 november, 2001 vid 15:48

  Ingen vidare bra dag att öva på va?????????

  Annars är det ju bara att kliva på brädan……….;-)

 • silversurfarn

  Medlem
  15 november, 2001 vid 15:51

  Lägg upp bakre foten på brädan och pressa brädans akter neråt och in under rumpan. Sedan rätar du på bakbenet samtidigt som du låter seglet dra dig upp (genom att skota in).
  Ha inte för bråttom upp på brädan, ligg och åk med tills du känner att du har kontroll men vänta inte för länge heller, då tappar du massvis med höjd.
  När du kommit upp, sträva efter att pressa bakre knäet mot masten för att få fram tyngdpunkten och hindra att brädan går upp i vind.

  Om du känner att brädan går upp i vind är det antagligen för att du varit för snabb med att belasta framfoten.

  Lycka till!
  /Anders

 • anonym-anvandare

  Medlem
  15 november, 2001 vid 16:00

  Tack!
  Det var just det där med att brädan vänder sig mot vinden så fort man sätter tyngd på den som var problemet. Ska pröva det du skrev nästa gång.

 • Knatte

  Gäst
  15 november, 2001 vid 17:38

  Ett tips kan vara att låta fören på brädan ligga ordentligt åt lä, så att du inte försöker vattenstarta i halvvind eller något kryss liknande. Ligger den åt lä, så har du mer marginal innan fören sticker upp mot vinden.

  Har du mastfoten långt fram, så håller även det bort fören lite, så att brädan inte lovar upp så fort

 • fjant

  Medlem
  15 november, 2001 vid 17:43

  Tänk på att hänga under bommen, inte “ut” från riggen. Vinkla brädan från vinden (slör riktning) medan du ligger i vattnet. Dra in brädan under baken med bakre foten. Försök att göra det hela långsamt! Jag har precis själv börjat att lyckas med vattenstarterna, och det är jävligt kul när man får till det!!!

 • mexi_

  Medlem
  15 november, 2001 vid 17:52

  Mitt tips är att försöka hänga framåt i riggen ungefär som man gör för att behålla planingen mellan byarna.
  Jag brukar nästan alltid åka nån meter på slören innan jag ställer mig upp på brädan!
  Väl uppe hänger jag framåt så jag kommer ner på slören.

 • anonym-anvandare

  Medlem
  15 november, 2001 vid 18:59

  Börja med att ha avstånd mellan dig och brädan så att du kan styra brädan till rätt vinkel mot vinden med riggen. Tricket när du väl ska upp ligger i att ha exakt rätt vinkel mot vinden så att du inte lovar upp och blir nedtryckt av riggen eller faller av för mycket och får lov att släppa seglet och börja om. Om du är osäker på var rätta vinkeln ligger – öva in momentet att ligga i vattnet och styra med riggen till läget där du börjar bodydragga.

  När du slänger upp bakre benet på brädans akter ska du fortfarande ha seglet nedlutat så att du inte behöver nån akrobatik för att få upp benet.

  När du släpper upp riggen – ha raka armar med endast fingertopparna kvar på bommen så att riggen kommer så långt upp som möjligt och fylls med kraft. Dra in aktern mot häcken och tryck dig uppåt med benet. Försök att nästan ha överkroppen inne över brädan. Du ska också hela tiden kraftigt luta överkroppen framåt mot brädfören för att inte lova upp mot vinden.

  Lycka till!

 • anonym-anvandare

  Medlem
  15 november, 2001 vid 19:05

  Ett annat bra tips är att träna i stadig, ganska så hård vind. Är det får dåligt drag i seglet är det mycket svårare att lära sig.
  “tryck ger ryck”

 • mwp

  Medlem
  15 november, 2001 vid 19:16

  Det som hjälpte mig var att pressa hakan mot bröstet.
  Samt att stirra på mastfoten.

 • oscar

  Medlem
  15 november, 2001 vid 19:58

  När du försöker ta dig upp så KLIV UPP FRAMÅT och “tryck ned mastfoten” så inte brädan går upp i vind. Häng in under bommen så att du får bommen över huvudet, på detta sätt får seglet vind och kan dra dig upp.

 • watertouch

  Medlem
  16 november, 2001 vid 00:58

  Trixet är att dra brädan åt dej med benet du lagt upp på brädan. Seglet kommer då automagiskt att komma högre upp och få mer vind så att det orkar dra upp dej ur vattnet. Sen är det i princip bara att resa sej upp på brädan. Seglet behöver inte så våldsamt mycket drag om man har långa armar och får in brädan mot kroppen ordentligt.
  På nån onlineskola står det att man kan prova att doppa frambenet i vattnet så långt ner man klarar å sen upp igen. Se om du kan sätta dej på brädan.

  Sedär, där fick du lite tips från en som knappt kan vattenstarta själv 🙂

 • Pryde

  Gäst
  16 november, 2001 vid 08:08

  Hanna måste vara en riktig hårding, som börjar träna vattenstarter
  i november kylan. Själv har man inte varit ute på 3 veckor.

  Respekt

 • anonym-anvandare

  Medlem
  16 november, 2001 vid 08:48

  Det finns ett par grejor som gör att du inte kommer upp.
  Du böjer inte bakbenet tillräckligt, du har båda fötterna på brädan, du har inte seglet rätt i förhållande till vinden. Du och din utrustning befinner dig inte rätt i förhållande till vinden.

  Om du inte har fötterna på brädan och håller händerna på bommen, kan du antingen simma mot eller ifrån mastfoten, Simmar du mot masfoten kommer du styra dig och brädan neråt vind, simmer du från brädan styr du upp i vind. Har du bakfoten på brädan kan du fortfarande göra likadant genom att simma med andra benet. Eller putta/dra med bakbenet på brädan

  Samtidigt om du för båda händerna mot framänden eller bakänden på brädan…styr du också ner eller upp i vind. Om man för seglet för mycket mot fören är det lätt att bli överkastad om det är mycket vind….

  Om du drar ihop bakbenet så att du har det andra benet precis bredvid( med bakbenet på brädan), för framhanden uppåt och framåt, skotar in med bakhanden och sparkar med frambenet snet bakåt, tittar ner i brädan och har helt sträckt framarm, med inte handen för nära bomfästet.Och du befinner dig rätt iförhållande till vinden. Du bör du komma upp.

  Om du samtidigt böjer på bakbenet och för framhanden uppåt framåt…och skotar in med bakhanden….får du en svung upp. Det är detta som får dig att komma upp.

  Det är vanligt att man tror att endast seglet ska dra en upp, men om man ska komma upp i lättare vind måsta man lägga större kraft på bakbenet. Och när seglet är rakt upp kan man häva sig själv upp i bommen, men om man gör detta för tidigt kommer man ej upp.

  Om man har någon som instruerar en och säger vad man gör fel kan man lära sig vattenstart på nästan en dag,,,i annát fall kan det ta en hel evighet.

 • bwss-bg

  Medlem
  16 november, 2001 vid 09:02

  Hanna!
  Efter alla tips om hur man gör rätt i vattenstartandet så har man väl inte så mycket att tillföra på den fronten men det alla verkar ha glömt är att beachstarten är självaste grunden för hur man får kontroll på grejerna.
  Alltså:
  1. Ställ dig i lårdjupt vatten med brädan i färdriktningen (halvvind eller lätt slör) med masten mot vinden och ett fast grepp om bommen med båda händerna.
  2. Placera bakre foten på brädan mellan bakre och främre fotstropparna.
  3. Luta dig framåt mot masten/brädnosen räta ut främre armen och skota in lätt med den bakre armen. Nu får du drag i seglet!
  4. Med lite tryck i seglet ställer du främre foten på brädan. I det här läget kommer möjligen brädan att gå upp mot vinden, flytta då framfoten mot mastfoten så pressas brädan ner i vind. Nu är det bara att kroka i och dra iväg.

  Nu var det ju vattenstarten som din fråga gällde, men grundprincipen är densamma, när beachstarten sitter (och den kräver betydligt mindre av krafterna än vattenstarten) så gör man den på lite djupare vatten, och djupare, och djupare…och vips så har du gjort en vattenstart!
  Lycka till Hanna, det är som sagt stenhårt av dig att ligga och trampa vatten i november.
  :-)Benny

Sida 1 av 2

Logga in för att svara.

Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.