

n
Forumsvar skapade
-
Visst är jag med i förbundet! Det ska bli kul att få den första tidningen!
-
Min sammanfattning till hur kolhalten i master påverkar din segling blir så här.
Många upplever en skillnad mellan 30% och 60% i kolhalt. Skillnaden ligger i upplevelsen, vi känner en stummare eller livligare rigg. Riggen blir stummare med en mast med mindre kolhalt. Känslan kan liknas vid tennisrackert med eller utan gummiplopp som absorberar vibrationerna där vibrationsdämpningen ger en stummare känsla.
Vilken känsla du gillar bäst är upp till dig. Du kan t ex segla bättre med en stum känsla i riggen för att du gillar det vid manövrar. Omvänt kan du gilla mer snärt, som en mast med mer kolhalt ger. Allmänt ställer en mast med högre kolhalt högre krav på dig i reaktionshastighet och rutin.
Jag gillar alltid en mast med hög kolhalt till större segel som 6.2. Vind för 6.2 är så sakta att en snabbare reagerande rigg alltid är bättre och jag har inga problem med att hänga med riggens rörelser i vinden. Även i 5.4-vind med lite tryck i har jag gärna en mast med så hög kolhalt i som möjligt.
När jag seglar 5.4 med mycket tryck i har jag gärna en stummare mast för att det känns säkrare att sätta manövrar.
Skillnaden i märke gör mycket här. Neil Prydes vågmaster som jag prövat upplever jag som en stummare mast generellt. Norths master upplever jag som mer livliga i känslan. Kanske har det att göra med vibrationsdämpande material i masten? Om masten är tjockare eller har mer kolfiber så känns masten nog stummare.
Jag skulle kunna likna skillnaden i känsla med tennisrackertar. Norths livliga känsla skulle liknas Yonex vibrerande känsla. Neil Prydes känsla skulle liknas Princes stabila och länge populära modell med dubbel brygga som hette något i stil med Graphite Pro. Dessutom är Neil Pryde liksom Prince det stora märket medan North liksom Yonex är det mindre märket. Skillnaden är bara att jag i master gillar North bättre än Neil Pryde – kanske för att jag ofta seglar i förhållanden med lätta vindar. (Liksom det mest är/var tjejproffs som spelar med Yonex, vilket då verkar fungera bättre för de som inte spelar lika hårt.) Det är en intressant liknelse med många paralleller.
Få se om jag kan utvecklas från en fördom jag har: Jag misstänker att stora tillverkare som Neil Pryde de senaste åren har mindre kolhalt än vad de skriver. Kanske kom de på att de är tvungna att ha ett tjockare skikt glasfiber utanpå masten för att den skulle hålla och inte gå av, och då blir ju masten av mindre kolhalt. (Eller så är masterna helt enkelt bredare vilket gör att de känns stummare och tyngre.) Min misstänksamhet tycker jag bara bekräftas av att Neil Pryde mer och mer undviker att säga hur mycket kol som finns i sina master. Masterna heter ju numera bara ”Wave” eller ”Wave Pro” och det går inte(har inte gått för mig) att få tag på information om vilken kolhalt som finns i masterna.
Sist av allt vill jag högt rekommendera en breddning av utrustningsutbudet. Jag rekommenderar att titta närmare på märken som Challenger, Got, Tushingham, Gun, Naish, och vad mer det finns av nya märken som kanske ser till att hålla god kvalité, produktinformation och pris på bra nivåer.
Niklas
-
Olika dräkter har olika passform. Det här är vad jag erfarit. Gul har smalare ärmar, Neil Pryde har längre överkropp/kortare ben, och Sola har stor rygg. För mig har O’Neill passat bäst. Jag skulle säga, prova innan och kolla data för midja, längd och vikt.
Lycka till
-
Jag har funderat över att bli medlem i klubben men ni har en högre medlemsavgift. Kan ni motivera det?
Mvh,
Niklas
-
Jag kan delge lite av min erfarenhet.
De här masterna har jag testat:
Bic glasfibermast 430 0% från 1992
Fiberspar Purple 60% 430 från 1992
North Viper 100% 430 från 1998
NeilPryde Wave 30% 430 från 1996
North Excellerator 60% 430 från 1998Fiberspar 4000 50%? 460 från 1997
Fiberspar Purple 60% 470 från 1992
North Excellerator 80% 480 från 1998
Fiberspar 4000 50%? 490 från 1996
Fiberspar 5000 Quick-Tip 95%? 520 från 1999Generellt tycker jag att det är viktigare med mer kol i masten ju större seglet är. Men det är svårt att generalisera för det kan tydas på väldigt många olika sätt. Därför tar jag några exempel på vilka skillnader som jag tycker vart viktiga.
För mina vågsegel på 4.7 5.4 och 6.2 använder jag för alla tre en North Excellerator 430 60%. Jag har testat Neil Prydes standardvågmast som jag tror har runt 30% (de dokumenterar det inte!) och för mig tycker jag att den högre kolhalten ger en lättare rigg och en livligare känsla. Det gäller definitivt för 6.2-storleken. För 5.4at ger 30%-masten en stummare känsla som kan vara bra om jag är ute och seglar i mycket vind med det, med mycket power. Men det känns mindre bra om jag är ute i byig vind och vill accerelera upp i planing ofta och lika runt med seglet. För 4.7at skulle jag säga att det kvittar. Men jag skulle inte köra med glasfibermasten som jag hade några år sedan, bara för att jag tycker den är tyngre och gör det jobbigare att handskas med seglet. När jag tänker efter så är det ju alltid trevligare med en lättare mast men till vilka pris i pengar och hur lätt masten går av. Jag hade en North Viper 100% 430 som jag gillade mycket, speciellt var det roligare att segla med mitt 6.2a. Tyvärr gick den av och sedan jag köpt den av PA så har garanti vart kört.
När det gäller större segel som mitt 8.1 Neil Pryde Diablo var det en väldigt stor skillnad i känsla mellan Fiberspars 4000 490-mast och Norths Excellerator 80% 480-mast. Fibersparmasten är märkbart tyngre och ger en stummare känsla. North-masten är lättare och ger en roligare segleing för mig. Personligen är inte Fiberspars 4000-master någon favorit för mig. Fiberspars 5000 Quick-Tip mast 95% 520 har jag vart nöjd med (till ett North Pyro 8.5 jag hade från 98).
Niklas
-
Men det är tveksamt att du hittar någon ”bred” (uppåt 70cm) bräda som är riktigt bra för dig i lättvind om du totalt ska hålla dig under 6000 kr, tror jag.
Kanske kan du ta upp vad du är i färd med att köpa här på konfen. Det finns både erfarna säljare och köpare här, men du tar ju en viss risk. Det finns de som har tendens att överdriva eller underskatta värde på saker. Dessutom så finns ju alltid risken att någon annan slår till på vad du tänkt köpa.
Hur som helst, lycka till!
-
Väder och vindinfon från Onsala observatrium verkar ju himla juste för localsen där. (http://www.oso.chalmers.se/~weather/index.html)
Finns det liknande info runt Stockholm?
-
Väderinfon på Öland och Varberg kanske säger att det är bra att vindsurfa där om du kan komma dit på säg under en timme? Men prognosen är minst lika viktig. Speciellt om du vill planera i förväg.
Ämnet är däremot vädertillståndsbaserade meddelanden gentemot tv, radio och Internet. Igår kunde du få väderinfo när tv och radio sände den. Idag kan du få väderinformation när du vill på Internet. Imorgon kan du få väderinformation när den säger att det ska blåsa (och undvika prognoser som sydväst 2 m/s).
-
jag är med. har en sänkt bil just nu så kan väl inte hoppas på att komma dit som det är nu eller? Skulle vara bra om det gick i framtiden i all afall
-
Tack för allas små bitar information. Jag tror inte det blir någon mps 3000 5/3 Dry för 2500 hos SP för mig. Inget ont menat, men jag måste kunna lita på att den håller.
Har haft bra dräkt sedan 1992 som torrdragkedjan pajjade på. Är det någon som känner till var man kan få tag på en prisvärd dräkt, helst i sthlm, så vore jag tacksam.
Niklas
-
rulla segelt bra och det är inga problem att du viker det när du spänner fast det på taket. Dessutom borde du känna till att vanligaste felet när man spänner fast saker på taket är att man spänner fast för hårt och gör tryckskador, som till exempel Eduardo som senast det var storm spände fast sin bom ovanpå brädan så det gick hål på den. …så spänn inte så himla hårt utan se bara till att knuten inte går upp.
that’s it
-
Var tyvärr själv på Gotland … och lirade golf.
-
::Tror du man tröttnar om är där en längre tid
Det finns ett vågställe längst upp i nordvästra hörnet av Costa Rica där de där jag bodde pratade mycket om byggande av ett nytt center där det lär vara bra vågridning. Jag vet dock inte om det blivit verklighet eller inte. Det går nog att höra sig för. Du måste dock hyra bil om du inte vill att det ska bli långtråkigt så du kan ta dig runt lite och då är det bra att veta om det går att göra det för en rimlig slant.
Jag bodde på ett hotell säg fem minuters bilfärd från stället vi vindsurfade. Jag kommer inte ihåg vad det hette men det ligger på den högra sidan av sjön om man tittar längs sjön från vulcanens ände. Det låg också ett andra hotell plus vindsurfingcenter på andra sidan sjön i samma höjd, tvärs över. Båda låg väl nästan i änden på sjön, motsatt den änden där vulkanen ligger.
Så om du får lite av det jag nämnt konfirmerat om det då låter jävligt bra så kan ju Costa Rica vara ett coolt lite annorlunda alternativ.
So long.