Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing En fråga för di lärde: Varför blir det vindbyar?

  • En fråga för di lärde: Varför blir det vindbyar?

    Publicerad av pure på 14 september, 2007 vid 20:01

    Varför blir det vindbyar? Landmassor som bromsar upp vinden och sen släpper på?

    Varför känns det byigare i hårdare vindar? är det pga att 2m/s extra ger ofantligt mycket mer extra kraft i hård vind än i lätt vind?

    forfun svarade 16 år, 8 månader sedan 4 Medlemmar · 5 Svar
  • 5 Svar
  • rasmus_w

    Medlem
    14 september, 2007 vid 20:12

    Massa orsaker. Turbulens, täthetsvariationer, vissa stackmoln “skjuter” en vindby framför sig, eller om de drar den efter sig.

  • pure

    Medlem
    14 september, 2007 vid 20:31

    Hittade lite info här oxå: http://www.weatherworks.com/monthly/q_and_a/answer_windgusts1.html
    intressant o läsa om..

  • rasmus_w

    Medlem
    15 september, 2007 vid 21:09

    En annan användbar källa är böcker om kappseglingstaktik. De innehåller ofta nåt kapitel om hur vind och vindbyar uppstår.

  • apelbapel

    Medlem
    16 september, 2007 vid 08:06

    Vänd på frågan! Varför är vinden aldrig konstant? och det är väl därför tex segel är konstruerade för att tåla byar etc. och brädor för att plana genom vindhålen.

  • forfun

    Medlem
    16 september, 2007 vid 14:38

    Intressant fråga !

    Jag har för mig att jag läste någonstans on att vindbyar uppstår ofta genom att luften “skiktar” sig. Om det blåser ex. 15 m/s över ett visst område så kommer luften att röra sig saktare straxt över land på grund av allt som bromsar (buskar, träd, byggnader m.m.)

    I det undre skiktet över land och vatten som vi seglar i kanske det bara blåser 9 m/s. Byarna uppstår då på att det övre skiktet bryter i genom det undre skiktet. Då kan det vara troligt att vindmätaren visar att det blåser 9-15 m/s…

    De båda “skikten” kan även röra sig i något olika riktningar. Då uppstår “vindskiften” i byarna… vinden ändrar tillfälligt riktning, vilket kappseglarna drar nytta av för att vinna höjd m.m.

    På större öppna ytor (vatten) med låg kringliggande teräng är det större risk att vinden tar sig ner till marknivå. Det är ju därför det brukar blåsa bättre, för ex. vindsurfing, på dessa platser.

    En dubblering av vinden i seglet, ex. 6 till 12 m/s, så fyrdubblas kraften i seglet… så det är inte underligt att man kan tycka att det är toktryck i en del byar.

    Något som är intressant är oxå hur turbulent luft kan spela vindsurfare ett spratt.
    Turbulens gör att seglet inte fungerar som det är “tänkt”. Flygplan som hamnar i en “luftgrop” faller ju på grund av turbulent luft, vingarna funkar inte alls bra… för visst finns det luft även i luftgroparna !!!
    Lika med vindsurfingsegel. Är luften turbulent är det svårt att komma upp i planing, vilket jag som är ganska tung ofta får erfara. Ett stort sidotryck förenat med ett dåligt drag frammåt. Man kan i vissa extrema fall även känna att det smårycker i riggen när man hånger i för fullt, men typ still står man.

    Motsatsen är då jämn, tung, massiv vind då man kan börja plana med ett par pumptag i väldigt klen vind… Man blir ju minst ett par snäpp bättre vindsurfare i sådana förhållanden. Skillnaden blir markant. Det är såna dagar som man går och längtar efter… hård jämn vind.

Logga in för att svara.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Vindsurfing Konfen Vindsurfing En fråga för di lärde: Varför blir det vindbyar?

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.