Lära sig surfa med äldre longboard

This topic has 5 svar, 3 deltagare, and was last updated 1 week, 5 days sedan by  jlhp.

 • Författare
 • #1512392
   Marcus 
  Deltagare

  Hej!
  Köpte en F2 lightning för ett tag sen då jag vill lära mig surfa. Vart på 2 dagars kurs i hagapark innan och det gick bra, planade, fixade slag och allt flöt på fint. Testade longboarden, en hel dag. Surfade ett par meter max 2 ggr på brädan, tappade balansen hela tiden, ett fel steg och sidan på brädan grävde ner sig i vattnet varpå jag tappar balansen, seglet tungt och jag fick aldrig nån känsla i seglet, antingen inget eller för mycket kraft i det. Inte alls som när jag körde med skolbrädan och deras segel. Är ett gammalt segel, F2 fun, freeride tror jag, 6.4 kvm. Ska testa ett par ggr till men frågan är om ett nytt segel är bättre, eller om jag ska satsa på en kona one istället som nybörjare?
  Mvh
  Marcus

  #1512401
   Robin 
  Deltagare

  Gamla longboards är smala och mycket rankare än moderna nybörjarbrädor. Men nog går det att lära sig på dem, det har de flesta gjort.
  Tryck fram (ner) centerbordet så mycket som möjligt, det skapar mycket stabilitet i sidled.
  Gällande seglet så är det nog större och därmed tyngre än skolseglet du hyrde. Att det är allt eller inget i känslan låter däremot lite konstigt. Kan du rigga det och posta en bild på hur det ser ut så kan vi avgöra om du behöver trimma det lite annorlunda. Mest sannolikt har du för lite nedhal, det är mycket vanligt.

  • Det här svaret redigerades 2 months, 1 week sedan av  Robin.
  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #1512422
   Marcus 
  Deltagare

  Okej, jag får öva upp balansen och vänja mig vid brädan helt enkelt. Ska ta en bild på riggningen när jag är ute nästa gång. Ska tänka på att spänna seglet hårdare också. Tack för tipset!
  Mvh
  Marcus

  #1513719
   jlhp 
  Deltagare

  Hur går det för dig med surfandet?

  Hoppas det går bra. Var ett tag sen jag var inne på forumet. Kloka och bra synpunkter från Robin tycker jag.

  Visst är moderna korta och breda nybörjarbrädor stabilare i sidled och de svänger snabbt och lätt, men äldre brädor har också sina fördelar tycker jag, och så svårt som du beskriver borde det ändå inte vara. Låter som att centerbordet saknas och att seglet behöver trimmas om.

  Två viktiga frågor är var du bor och vart du vill med din surfing? De flesta normala surfare (inga normala människor håller på med surfing ;-), åtminstone inte sen tidigt 80-tal innan småbrädesseglingen tog över) är helt fokuserade på planing till varje pris, vilket jag tycker är synd eftersom man missar så många seglingsdagar. Om man jämför med bilismen så är det ungefär som att ta bort all vardagsbilism och enbart behålla rally och racing. Häftigt javisst, och inget fel i sig, men så oerhört begränsat. Jag är numera storligen förundrad över att den lilla marginaldelen av vindsurfing blev det hela. Däremot är det inte ett dugg konstigt att antalet vindsurfare krympt till någon promille av vad det en gång var.

  För att utvecklas som surfare pratar man om TOW, time on water. Det är något man verkligen får med longboard. Med en sup-paddel också så kan du bokstavligen vara på vattnet alla isfria dagar. Jag är väl för dålig för att märka mer än en liten skillnad, men min kompis märker stor skillnad på vågseglingen sen vi började segla longboard.

  Den stora upptäckten för min del var insikten att det ena inte utesluter det andra utan tvärtom kompletterar en longboard och en vågbräda varandra perfekt. I mitt fall utgörs longboarden av rundbottnade så kallade Division II brädor, de är inget för nybörjare men vill ändå nämna att det existerar en fortsättning på longboardseglandet. Känslan att segla D2 är i mitt tycke fantastisk på flera sätt. Inte minst för att de alltid levererar (i alla fall upp till cirka 10-12 m/s). I 1-2 m/s har man fin segling, när man railar i 3-4 m/s blir det magiskt (känslan påminner mig om en bottom turn på en helt slät våg, fast med skillnaden att det aldrig tar slut…), från 7-8 m/s är det rock’n’roll på riktigt. Dessutom kan man ta sig någonstans, Jono Dunnet har nyligen seglat genom Europa, från Ryssland vid norska gränsen till Ryssland i Svarta havet på en longboard, det vore otänkbart på en småbräda.

  Lycka till!

  • Det här svaret redigerades 1 month sedan av  jlhp.
  #1513999
   Marcus 
  Deltagare

  Tjena!
  Well första gången gick helt åt skogen. Men tror det beror på att det blåste så pass mycket och som ni sa om seglet. Hade inte nog med nedhalning. Bommen var inte helt utfälld så där vart det inget spänn i seglet där heller. Trillade och bröt ena tån ^^. Nu en månad senare testade jag igen och spände allt rejält, blåste kanske 4-5 ms, perfekt. Vilket glid, kryssade fram och tillbaka. Lyckades styra vart jag ville så ingen walk of shame vilket var nice, kunde dock inte komma i strapsen utan att trilla i men det kommer nog. Ska ut igen nu på söndag och en snubbe som har hållit på i många år skulle visa mig lite tips. Dock så tycker jag glasfibermasten och det gamla seglet känns fruktansvärt tungt, så kanske blir att byta det senare. Men det går framåt iaf 🙂 det jag vill är väl först och främst är att kunna segla långt, kryssa fram i sundet hade vart guld. Sen kanske man köper en shortboard senare för de dagar det blåser mycket.
  Satsar på att dra ut när det inte blåser så mycket nu i början med F2’n , bor i kalmar och åker alltid till haga park.
  Ha det gott!

  #1514229
   jlhp 
  Deltagare

  Gott mos, och god seglingslycka i framtiden!

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2019 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account