Forumsvar skapade

Sida 1 av 125
  • milkman

    Medlem
    23 februari, 2017 vid 14:45 som svar på: Hugo bjumburger, vart är är du

    Det var ett tag sen. (Kanske för att det var länge sedan jag var här?) Funkar bandanan fortfarande? Behöver du en ny? 🙂

  • milkman

    Medlem
    23 februari, 2017 vid 07:50 som svar på: Planerar köpet för mitt första kitekit (NV Skåne)

    Tjena Steffe

    Gött du är på med att börja surfa och superkul att du bor så rätt för att hålla på 🙂

    Innan du köper prylar så tycker jag du skall ta den där extra kursen du pratar om. Det är kanske helt rätt med en 10m drake, kanske som komplement till lättvindsdrake i nästa steg om du väljer den vägen. Om du går kurs så kan du snacka med din mentor om sånt.

    Angående den extra kursen så är det viktigt att du fått göra alla de tråkiga delarna i kursen och många skolor på turistorter brukar hoppa den tyvärr. Men om du ändå tror att du kan behöva en lektion till så kan vi fixa det samtidigt som du tar den. Du bor supernära en utav våra mest erfarna kite-mentorer som också kommer hjälpa dig ta nästa steg.

    Maila mig så lägger jag in dig så du får kontakt med Mårten på Kiteskolan Båstad. Då har du en lokal kontakt och ni kan bestämma hur ni tar er vidare där ifrån. jens@surfbussen.nu

    Du kan också överväga att boka en kitelektion löst och bygga din egen kitekurs därifrån. Då blir du inskriven direkt hos oss och vi skickar kursdagbok som du kan ha nytta av för att säkerställa att du fått med allt från Kap Verde. Det kan du läsa om här: https://www.surfbussen.nu/kiteskola-kitekurs

  • milkman

    Medlem
    11 juni, 2015 vid 19:42 som svar på: Lättvindsutrustning

    Jag tror du tänker rätt med att se över både bräda och kite. En bräda med mycket rocker “förstör” en lättvindskite och gör att man hasar än mer ner i vind. Väljer man dessutom Zephyr som har mycket fokus på höjdtagning så riskerar man att draken flyger framåt i fönstret och du tvingas jobba den rätt mycket för att cruza i de där lägsta vindarna.
    Dessutom upplevs en drake som behöver en snabbare bräda som långsam att vända om man använder en långsamare bräda, det beror på att den gärna hamnar lite längre fram i fönstret än den är tänkt och då reagerar den förstås inte lika bra. Omvänt, med en snabb bräda ( inte lika mycket rocker, inte mjuk etc.), så ligger Zephyren lite längre bak i fönstret då dem inte “hinner” flyga fram. Då upplever man att den har mer tryck, men framför allt så reagerar den sjukt mycket snabbare.

    Vi har några brädor som vi vet funkar jättebra med den kiten, så kontaktar du mig så får du hjälp.

    Samma sak gäller omvänt. Om du har en drake som designats för att ge mer kraft i lägre fart så kan du ha lite mer rocker (Långsammare bräda). De flesta förstorade vanliga drakarna passar bäst med mer vanliga brädor. En av fördelarna med dessa drakar är att de känns responsiva från början, och ofta behöver de inte jobbas upp i fart. Nackdelen är som sagt höjdtagning, något som jag personligen tycker är viktigt då jag kitar i Stockholm med våra små områden ofta.

    Jag håller med tidigare inlägg. Jag kör lättvindskite för att ha roligt i 5+ ms. Även om det funkar i 4 m/s för mina 80kg så skulle jag aldrig åka ut på en sån prognos. Däremot händer det ofta att jag åker på 6-8m/s och det blev 5… Då är lättvindaren är min räddare!

    Det går ju att köpa drake för under 4m/s också, men då är det racefoil som gäller.

  • milkman

    Medlem
    11 juni, 2015 vid 19:27 som svar på: Lättvindsbräda!

    Yo.

    Nobile har två alternativ. deras Carpet, och XTR. Den senare är till skillnad från fyrkantiga dörrar rolig att köra och du offrar max en halv m/s i botten.

    Det kan också vara idé att se över dina vanliga brädor också. Kanske har du en bräda som suger sjukt mycket kraft.

    MVH
    Jens

  • milkman

    Medlem
    29 mars, 2015 vid 13:04 som svar på: Ozon zephyr, skillnad på årsmodellerna?

    De fyra “generationer” som släppts för Zephyrer är 2010, 2011/12, 2013/14 och nu slutligen 2015. Varje ny generation har nya mönster och man arbetar om profiler etc, då kan man säga att Ozone har en ny kite som tagits fram baserat på vad man lärt sig hittills. Sedan gör man bridle trim/upgrade mellan åren om det behövs, men då är det i grunden samma kite.

    Du kan absolut uppgradera bommen. Det är samma spec på alla Ozones bommar så det är bara att byta bom. du kan också bara köpa till chickenloopen och byta ut den gamla. Du får gärna ringa om du vill ha mer detaljerade svar,

    /J

  • milkman

    Medlem
    1 mars, 2015 vid 00:08 som svar på: Skall jag börja kitesurfa?

    Det ser ut att vara en bra bräda för en nybörjare det där. jag gissar att fokus har varit att få ner priset för att göra produkten tillgängligt. Några reflektioner jag gör är att padsen ser billiga ut, gissar det är vanliga EVA pads med en sladdrig stropp över foten. Stroppen är troligen byggd kring en vävd bit tyg som limmats ihop i lager. Det fungerar, men gör att den rör sig lite för mycket för att kunna låsa foten.
    Då det inte står något om konstruktionen så gissar jag att kärnan är en enkel skum-lösning, och saknar tech för att slippa vibrationer, och göra den mer motståndskrafting mot vridning etc.

    Men, det spelar ingen roll. Som nybörjare behöver man en bräda som planar tidigt och som stabilt håller spåret man siktat in sig på. Om frestylemöjligheterna, eller feedback inte finns där kvittar hetl då det tar ett tag att få in snitsen nog att känna skillnaden.

    Det jag saknar om brädan är vad low wind=8, t.ex. betyder? Det ser ut att vara mycket rocker och outline på bilderna. Det brukar inte rimma med lättvind!

    Kör på, kolla gärna vem du kan vända dig till i Sverige om du vill ha suport på brädan. De verkar ju inte ha någon internationell garanti vad jag ser (det har alla stora märken). Så det är ju bra att veta vem man vänder sig till lokalt i sånt fall..

    Lycka till. Snart är du på vattnet!

    MVH
    Jens

  • milkman

    Medlem
    25 januari, 2015 vid 08:07 som svar på: switch bar?

    Vi har 5st Ozone bommar från 2013-2014 som vi behöver bli av med om du är intresserad som alternativ. Top notch kvalité (Ozone ju). Vi har också reservdelarna hemma till dessa i minst fem år så det kanske är värt nått. Ozones linor har 300kg på styrlinan och 500kg på mittenlinorna numera. Let me know så får du ett pris.

  • milkman

    Medlem
    28 november, 2014 vid 09:19 som svar på: Våtdräkts funderingar…

    @The_Novice 729406 wrote:

    Vilka är “vi” i detta sammanhanget och varför skulle windchill dominera om man inte surfar naken?

    Jag gissar att det är vindens avkylningseffekten du är ute efter (?) och den är framtagen för naken hud. Den tar alltså hänsyn till hur mycket värme man förlorar genom naken hud vid olika vindhastigheter.

    ……

    Ja just ja, vi! Jag har en ovana att skriva vi, som jag och resten utav mina arbetskamrater här på Surfbussen. Men det är ju bara jag som resonerar nu. 🙂
    Jag såg att erree svarat precis som jag hade gjort.

    Men det kanske inte heter windchill, utan avkylningseffekt vid dunstning då? Den är ju aktuell oavsett vilken yta det rör sig om och påverkar garanterat värmen i dräkten. Det är ju samma effekt som kyler ölen i en våt strumpa i vinden på sommaren.

  • milkman

    Medlem
    28 november, 2014 vid 09:18 som svar på: Våtdräkts funderingar…

    Ja just ja, vi! Jag har en ovana att skriva vi, som jag och resten utav mina arbetskamrater här på Surfbussen. Men det är ju bara jag som resonerar nu. 🙂
    Jag såg att erree svarat precis som jag hade gjort.

    Men det kanske inte heter windchill, utan avkylningseffekt vid dunstning då? Den är ju aktuell oavsett vilken yta det rör sig om och påverkar garanterat värmen i dräkten. Det är ju samma effekt som kyler ölen i en våt strumpa i vinden på sommaren.

  • milkman

    Medlem
    26 november, 2014 vid 11:43 som svar på: Våtdräkts funderingar…

    Enkelneoprenedräkterna är riktigt varma, men känsliga och ofta tyngre. Vi har slutat med dem för att de inte längre behövs. Nya dräkter är så varma och så mycket mer flexiga att enkelneoprene inte längre kan motiveras.
    Många dräkter har det dock fortfarande på ryggplatta och bröst just därför att avkylning där är extra känsligt. Highenddräkterna behöver det inte ens där.

    Du verkar ju bo i Stockholm, så du får gärna dyka in i butiken och känna på skillnaderna, vi har ca 20 olika modeller så de flesta tekniska lösningarna finns representerade bland våra varumärken. Tror till och med jag kanske kan få fram en gammal enkelneoprenedräkt för några hundringar om du vill bänka 🙂

  • milkman

    Medlem
    26 november, 2014 vid 08:00 som svar på: Våtdräkts funderingar…

    Så här resonerar vi om windchill. Kom gärna med invändningar om ni tycker det är fel.

    Windchill är processen när dräkten kyls extra utav att vatten som sitter på ytan dunstar snabbare pga av vinden. Det enda sättet att komma ifrån windchill är att ha en yta på dräkten som inte binder vatten (alltså inte textil). (eller att inte låsa det blåsa på ytan)

    Med det sagt så bör man välja kläder som klarar av att isolera bort den kylan under vintern. Under vintersurf är det kyla från windchill som kyler dig snabbast. Vattnet är varmare men där ska man ju inte vara. 🙂
    Bäst är förstås en dräkt med så bra gummi att den inte släpper igenom den kylan.
    För den som inte har ekonomin för det så andra sätt att lösa det också, tex genom att hålla borta vind från dräkten.

  • milkman

    Medlem
    25 november, 2014 vid 18:18 som svar på: Våtdräkts funderingar…

    Technobutter kom först med Psycho 3. Du slipper tyvärr inte windchill, men gummit är bättre och isolerar bättre, så du håller dig varmare längre.
    Största fördelen med TEchnobutter är att det fastnar mycket mindre vatten i dräkten. Du blir lättare när du paddlar och dräkten torkar MYCKET snabbare. Viktskillnaderna mellan en utan och en med är jättestor. I de absolut senaste dräkterna sitter senaste uppfinningen, TB2. Det sitter som firewall på insidan. Andra leverantörer har något ludd några lager där vattnet rinner av fort, här har Oneill istället valt ha samma hydrofobiska egenskaper som gör att det knappt finns något vatten att rinna av. Vi tycker det funkar jättebra.

    Du behöver som sagt 5/3 eller 5/4 dräkt för att köra de tider du är ute efter. Du måste inte ha luva integrerad om du inte vill, men det är skönt. Personligen så använder vi dräkter med blixtlås på bröstet på vintern, det ger mer flex på ryggen och en tätare nacke. Vår favorit är Psychofreak som har TB2 på hela insidan nästan, men det är lätt att gilla den dyraste dräkten när man har surfbutik förstås. 🙂

  • milkman

    Medlem
    25 november, 2014 vid 06:54 som svar på: Nybörjare letar efter klubb och utrustning

    Hej

    Ser ut som en grym quiver.

    Jag har några kommentarer om lättvindsdrakar. Just Zephyren som du kikat på är magiskt bra just för att den har så hög övre gräns. Den startar lika tidigt som alla andra lättvinsdrakar (Ozone ligger på tredje plattformen nu, de var ju först i området). Men det som gör den unik utöver den snabbar responsen är att vi gärna flyger den i 10ms också. Faktum är att jag inte är överriggad föränn 12m/s. Innan dess är den bara stor, men aldrig läskig.

    För Malmö är dock en 12:a fortfarande en bra idé. Eller varför inte en 10:a och så kompletterar du med en Zephyr när sommaren kommer istället? Det blir en grym tvåkites quiver..

    Ring gärna om du vill snacka direkt med oss som jobbar med Ozone här i Sverige, 0702622058

    /Jens

  • milkman

    Medlem
    17 november, 2014 vid 18:20 som svar på: Reo 2015 eller Catalyst 2015?

    Hej. Vi har kört REO 2015 rätt mycket. Men inte fått hem senaste catalysten, så jämförelsen får bli med 2014 modellen.

    Catalysten är en open-C shape med ganska flack profil. Den ligger gärna långt fram i fönstret och har jättemycket (och snabb) depower. Den loopar med väldigt mycket tryck och gör en hel loop, inte runt sin axel (som det går att få till med Open-C). Ozone har tagit fram den som allround som du säger, men med fokus på insteg. För nybörjarna så anser Ozone att relaunch och framför allt snabb depower är viktigast (släpp bommen så försvinner trycket), jag tycker de har fel här.
    (Det kan sägas att det absolut inte är en dålig eller lågpresterande kite oavsett. Vi har många freestyleåkare som gillar den så i övrigt är det inget som skvallrar om insteg.).

    REO då?!: Det är också en Open C, men med mer svepta tippar. Den har lite djupare profil och ligger då liite längre bak i fönstret. Man har designat den med utgångspunkt för vågåkare, så det är inte bara marknadsföring 🙂
    Däremot så är det många egenskaper som vi tycker delas mellan en bra vågkite och en bra allroundkite. Tex, Draken tippar inte åt något håll när man slackar linorna utan flyter bakåt tills lintrycket kommer igen. Trycket kommer jämt (så man inte dras av brädan vid straples), och samma sak vi depower – drakens slutar dra, men inte på en gång som med Catalysten. Trycket upplevs då som jämnt och förutsägbart, som en skönare åkning tycker vi. Svängen/loopen är snabbare än på Catalysten, men man tappar lite tryck i loopen då den är tätare på REO. Det är samma eller bättre relaunch på REO (nått man verkligen vill ha i stora vågor) (och när man är ny kanske?)

    Alla våra skolor byter till REO nu, från Catalyst. Så det är ingen tvekan om vilken drake vi tycker är bäst 🙂

    Ring gärna också om du vill: 0702622058

    /Jens

  • milkman

    Medlem
    31 oktober, 2014 vid 22:51 som svar på: Montera bom i taket?

    Ska se om jag kan få fram ett foto imorgon. Annars får det bli tisdag 🙂

    MVH
    Jens

Sida 1 av 125

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums milkman

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.