Forumsvar skapade

Sida 1 av 26
  • Stefan_Foil

    Medlem
    2 april, 2024 vid 14:48 som svar på: Ny PWA-President

    Är det han som införde Super X slalom eller va det ett Aprilskämt?

    Nico P köpte förra året ut med att han äger en Surfbutik den 1 April vilket många trodde va ett skämt men nej verkar inte som det men tror han bara äger en andel.

  • Stefan_Foil

    Medlem
    2 april, 2024 vid 14:38 som svar på: Halvstropp, nåt att ha?

    För några år sen slet sönder nästan alla ligament i en krasch med Wingfoil race prylarna då jag fastnade med ena foten i stroppen pga de var för tajta då jag precis börjat köra med skor. Körde ett tag med halvstroppar efter några veckor rehab men va ganska osköna, så bytte tillbaka till stroppar som jag ställde upp ordentligt. Lärde mig också rätt snabbt att rycka ut fötterna i krascherna. Bra tips ovan att ställa stropparna högt/smalt, så kör jag nu också och har inte haft några problem sen dess

  • Stefan_Foil

    Medlem
    14 september, 2023 vid 15:30 som svar på: Galenpanna eller geni?

    Geni!

    Har kört freerace G-10 fena i våg och freestylebrädor sen mitten av 90-talet. Ni som kört sen dess kanske kommer ihåg att Surfers pushade G-10 high aspect fenor för vågrädor när de kom runt typ -95.

    Är det on-shore och byigt som det ofta är i Sverige funkar det jättebra. Tidigare planing, bra höjdtagning, högre fart =högre hopp osv. Självklart inte bäst i perfekta sideshore förhållanden men hur ofta har vi det i Sverige om man ska va helt ärlig? Vanliga gippar och onshore vågridning funkar finfint med slalomfena.

    G-10 tycker jag är perfekt, behöver inte va kolfiber men är det sandbotten så varför inte. Är i vilket fall som helst lätt att laga/slipa till ett hack i fenan. Numera kör jag mest foil på Torö och har inga problem med stenar då det inte är så långgrunt och man känner till de som finns.. Men har ofta kört på sten på Öland och Gotland med foil. Men lätt att fixa så inga problem.

  • Stefan_Foil

    Medlem
    25 augusti, 2023 vid 10:25 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    Ja ganska träffande beskrivning.

    Onödig extravikt gör inte mycket nytta men vägde i vintras 90kg torr och med vinterdräkten så närmade jag mig nog 0,1 ton. Brädan sjönk ner lite mer men skillnaden va inte enorm i hur enkelt jag kom upp på foilen. Tror tekniken som är mest avgörande och grejerna,

    Ganska vanligt man köper extrakort vingbräda då i alla nybörjarguider så snackas bara om antal liter. Allt under 6’0” glider inte bra och kräver väldigt bra pumpteknik för att lyfta.

    Och badleksakskänslan förstärks av uppblåsbara brädor. Lite som att balansera på en badboll och ofta runda kanter så glider mycket sidledes. Lite längre och smalare hårda vingbrädor med effektiv shape glider bra och går att kryssa med i låg fart. Svårt att hitta dessa brädor men gamla foil SUPar va lite längre och nu finns även downwindbrädor som även funkar att vinga med. De glider som en kanot och lyfter på foilen utan pumpning.

    Nya vingar har också blivit lite mer lik vindsurfingriggen med effektivare profil, för några år sen var de ganska tunga och sladdriga med en profil som en dåligt spänd presenning. Min senaste vinge Ozone Flux 6,5 kvm känns mycket smidigare att hantera än gamla duotone 6an. Utvecklar sån enorm kraft i pumpningen som drar framåt så har börjat köra med ha 925 m2 i lättvind typ 3-6m/s med 78 liters bräda. Var otänkbart bara för 6 månader sen då 1225 cm2 då var min lättvindsfoil och med 98 liter.

    Men håller med dig, windfoil är fortfarande det bästa alternativet om man står still och väntar på vindbyar 1/3 eller mer av tiden. Det går då att t ex träna 360 och helitacks osv. Vingar jag så sätter jag mig på brädan och väntar tills det kommer en by.

  • Stefan_Foil

    Medlem
    17 augusti, 2023 vid 14:54 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    Jag vet inte om jag vill ge mig in i detta igen (känns som jag skrivit liknande förr?!) MEN🤣har vingat i vindar som andra windfoilat med ca 6,5-7,0 segel och jag med 5,7 vinge. Och kommer upp samtidigt MEN är mycket jobb att pumpa och hålla foil läget genom vindhålen. Känns som detta går lättare med vindsurfseglet men å andra sidan jag har nu bytt till bättre styvare vingar som nu löst problemet. Ozone Flux +en större storlek på 6,5a kvm. Kör nu med mindre foilvinge i lättvind och blir mycket roligare och går nästan lika snabbt som med freeride windsurfsegel. 6,5an är lite klumpig men ändå mycket lättare än mitt 5,2 foil freek. Nackdelen med vinge är att man måste hålla upp den om man inte har nån vind alls så är det inte så kul, visserligen inte med windfoil heller men går att stå och åka sakta och t om kryssa. Så är det rejält byigt och man schloggar mycket är windfoil det bättre alternativet. Även långdistans då kryssvinklar är lite bättre men skillnaden har blivit mindre och mindre med de nya grejerna. Utveckling inom ving går jättesnabbt och jag tycker skillnaderna numera är mycket mindre än bara för ett år sen. Inom race slalom finns nu några vingare på tävlingsnivå som tränar ihop med IQ windfoilarna och säger att de hänger med bra i hårdare vindar typ över 8m/s men inte i lättvind än så länge.

    Om det finns vingare i Brevik som kör stora vingar på 7,0 och inte kommer upp på foilen beror det nog mest på teknik. Mänga vingare gör misstaget att inte hålla vingen effektivt mot vinden som ett segel utan håller den mer över huvudet och står ganska upprätt över foilen för att hålla balansen. Med vindsurf seglet går det inte då man behöver hålla konstant tryck på mastfoten så man hamnar automatiskt i lite av en race stance och då går det fortare helt enkelt. Windfoil är svårare helt klart då man behöver vara ganska duktig windsurfare först, kunna plana och gippa osv så tar mycket längre tid att komma in i. Så tror de flesta windfoilare håller en högre nivå än de som börjat vinga och kommer från kite hållet eller är kompletta nybörjare inom vindsporter.

    Kom ihåg, är ingen tävling bara den som har roligast som vinner

    • Detta svar ändrades 8 månader, 2 veckor sedan av  Stefan_Foil.
    • Detta svar ändrades 8 månader, 2 veckor sedan av  Stefan_Foil.
  • Stefan_Foil

    Medlem
    17 augusti, 2023 vid 07:59 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    En begagnat Shredsled blir nog svårt att hitta. Har aldrig sett nån i Sverige iaf men du Mårten kanske vet ungefär hur många som sålts. Vore intressant info och oxå att höra nån feedback hur det gått..

    Ärligt talat tror jag man tröttnar snabbt på en sån kompromiss som har halvbra på allt men vem är jag att döma ut den på förhand. Köp en och återrapportera sen hur det gick.

    Edit: Vid närmare eftertanke så tror jag faktiskt freestyle 115 är ett bättre val än schredsled. Har haft den brädan och va helt OK att windfoila med (rastade inte wing) och lite längre så mer stabil än t ex wizard 114. För mer avancerade vingare är det dedikerade brädor som gäller men för de första stegen tror jag det spelar mindre roll vilken bräda bara den inte är för kompakt då man behöver lite mer glid

    • Detta svar ändrades 8 månader, 2 veckor sedan av  Stefan_Foil.
  • Stefan_Foil

    Medlem
    16 augusti, 2023 vid 09:02 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    Tja,

    Jag kör kurser i Wingfoil och en del kursdeltagare har köpt egen utrustning. Har märkt att många köper för kort bräda. Ofta uppblåsbar med runda kanter vilket gör det ännu värre. Finns mängder av nybörjartips om man googlar och ofta så rekomenderas 30-40 liter eller mer över din vikt men inte så många som snackar om längden. Fattar dock grejen med att man vill ha så liten bräda som möjligt då det kanske är det som är fördelen mot t ex vindsurfing som kräver takräcke och förvaring etc.

    Med en bräda på säg 5’0-5’5” och 140 liter blir det svårt att komma upp till stående om det är det minsta choppigt vilket det garanterat är i de vindar som krävs för en nybörjare att lyfta på foilen på en så kort bräda. Mer avancerade kan pumpa igång en sån bräda i lättvind. Men som nybörjare behöver de flesta över 8m/s med en 6kvm vinge och 1800-2000cm2 om man väger ca 75-85kg

    Det finns bra och dåliga kombibrädor. Fördelen med dessa är att de ofta är lite längre. Nackdelen är att foilboxen ibland är för långt bak. Vissa har tuttlebox långt bak och tracks längre fram vilket är bra andra t ex min gamla JP 6’8 foil SUP hade långa tracks längre fram men funkade bara att windfoila med strapless i lättvind med low aspect foil t ex NP glide L. (Masten och foilen satt lite för nära varandra för att köra effektivt i hård vind med snabbare foilar)

    Jag tror ärligt talat mer på att köra separata windfoil och wingbrädor om man vill ha en riktig windfoilbräda med stroppar på kanten. En van windfoilare kan dock testa några sessions med vinge på sin vanliga windfoilbräda och kan säkert funka bra men är ändå inte optimalt och de flesta kör på sikt separata brädor. Fördelen med fler brädor i familjen är också att fler kan köra samtidigt och blir roligare än att behöva stå vänta på sin tur.

    För wing nybörjare tycker jag brädan bör vara 6’5” lång eller längre. Min första wingbräda va 7’6” lång och hade 140 liter och jag väger ca 85kg. En sån bräda går att lyfta på foilen utan pumpteknik vilket man omöjligt har innan man vant sig hur det känns att köra i foilläge. En lång bräda glider även bra i vattnet vilket är viktigt i början då det blir en del sloggande i icke foilande läge och är ganska frustrerade om man inte kan kryssa tillbaka till utgångsläget. En uppblåsbar bräda med runda kanter och överdrivet kort/tjock t ex 5’1” på 140 liter glider sidledes och är svår att stå och balansera på. Lite som att ställa sig på en badboll.🤣

    Men sen när man kommer upp och kör mestadelen av tiden på foilen och lärt sig hur man pumpar vill man ha en så kort bräda som möjligt. Då tycker jag man kan t ex köra på en bräda som min North Seek 5’1” med 98 liter eller liknande (för uppblåsbar lägg på 20 liter) som funkar i alla förhållhållanden.

    Hur länge man behöver köra på den lite större nybörjarbrädan verkar variera mellan 1-30 sessions. Så blir det bara 10-20 sessions utspritt under året kan det va en idé att köpa i annat fall går det att hyra bräda första tiden.

    För mig som van windfoilare blev det bara 3 sessions på 7’6an innan jag foilande konstant och ville byta till mindre. Men på den tiden var det så nytt med wing att det inte fanns hyrgrejer men är å andra sidan ganska lätt att sälja nybörjargrejer så inte säkert det lönar sig att hyra ändå.

    Brädan tycker jag man med fördel kan köpa begagnad. Även foil om inte allt för gammal men vingen (man håller i) tycker jag man bör köpa ny eller max ett år gammal då det händer så mycket nu, de nya har blivit så mycket bättre, styvare och lättare.

  • Stefan_Foil

    Medlem
    24 juni, 2023 vid 17:48 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    Beror på foilen, alla är olika så man måste prova sig fram. Flytta max 1cm i taget och provsegla. För freestyle och gippar är det fördel om man måste trycka med ner med framfoten för att hålla foilen under vattnen. Då flyger man konstant medan man byter plats på fötterna. Alltså att man flyttar bak masten och fruam foilen.

    Men med min SAB foil 799 vinge har så sjukt mycket pop och lyft långt fram att jag är tvungen sätta den längst bak om inte superlätt vind , då flyttar jag fram nån cm.

    • Detta svar ändrades 10 månader, 2 veckor sedan av  Stefan_Foil.
  • Stefan_Foil

    Medlem
    22 juni, 2023 vid 23:24 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    Jag har lyckats slå på den. Jag har alltid masten längst bak så underlättar är lite. Hoppar runt med en hitrate på 50%. Nyckeln är att gå direkt långt bak framför bakstroppen. Annars tippar den över nosen. Helitack tycker jag lite svårare än amsra brädor då den så kort, men bra träning. Sänka tailen och gippa/snurra runt på stället är nog enklast.

  • Stefan_Foil

    Medlem
    17 juni, 2023 vid 17:47 som svar på: Hängseletampar mm

    Har aldrig fattat det där med långa tampar och midjesele. Kör 22-24″ med foil och vågis och Midjesele. Slalom och sittsele så tror jag har kört 32-34.

  • Stefan_Foil

    Medlem
    15 juni, 2023 vid 09:01 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    …och så fortsätter det😂…

    Jag kollade inte vindrikting i klippet utan ville bara ge ett exempel på vågförhållanden det inte funkar så bra att windfoila i. Ja finns hur många som helst klipp på wing i stora vågor. Men väntar fortfarande på att få se windfoil i motsvarande vågor.

    Jag kollade på Horue klippet igen, det är offshore och ganska små vågor . Och de vågrider med konstant tryck i seglet med stroppar på kanten. De flaggar inte seglet på vågen och när de gör en bottomturn carvar de inte runt utan faller av med vinden och svänger gradvis upp mot vågen. Skulle de lägga in en riktig carve upp mot vågen finns risk de åker in i seglet och kraschar. Alltså långt ifrån de linjer man kan lägga med wing prylar och troligen är det bara möjligt i off shore/cross ofshore vind med windfoil.

    Problemet med backvind i vågridning med foil är 10 ggr värre än med fena så går inte ha ett segel framför dig, och är inte detsamma som att segla med backvind i t ex 360. Testa göra en downwind 360 med flaggat segel Jag är inte 100% säker down the line vågridning i sideshore och vertikala vågor funkar med windfoil på samma sätt som med fena pga av detta. Borde väl finnas nån som försökt iaf. Hade det varit möjligt hade vi sett det. Jag menar vertikala vågor inte flata swell eller microvågor (som I andra klippet du länkade) Jag har kört mycket onshore vågor både med windfoil och wing och har blivit spolad många gånger med windfoil grejerna i kraftfullare vågor medan det är helt magiskt med wing. Men det går givetvis windfoila med seglet inskotat oavsett hur stor våg, gippa på vågen och flagga ut seglet och rida swell som inte är alltför kraftfulla, ofta längre ut från stranden. Skitkul det också.

    Du får prova själv du också så får du se vad jag menar.

    Också Horue gänget har nog insett det och även de kör wing eller SUP/prone foil numera. Troligen även reef warrior snubben då alla klipp är flera år gamla.

  • Stefan_Foil

    Medlem
    14 juni, 2023 vid 20:03 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    Jag tror vi pratar om lite olika saker, menar du brytande vågor (waves) eller dyning (swell)?

    Det är den här typ av vågridning jag menar:

    https://youtu.be/7A-FpfVtmVE

  • Stefan_Foil

    Medlem
    14 juni, 2023 vid 16:48 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    Jag har kört rätt mycket med en vanlig powerbox freestylebräda och funkar visserligen bra men det blir mycket bakfotstryck då foilen egentligen är felplacerad (för långt bak). Dessutom blir det mycket swingweight. Så långe man kör rakt fram i jämn vind så märkts det inte men när man börjar svänga så blir det väldigt ostabilt, man kan få en fördröjning i input som gör att man överkompenserar fram och tillbaka och till slut kraschar man halvägs in i gippen. Även jag sätter 100% gippar på min Wizard 114 så har jag svårt sätta en enda med en foil ready slalombräda, (freestyle bräda är bättre) Blir också omöjligt byta plats på fötterna i gippen då med allt tryck bak så går det inte lyfta bakfoten utan att brädan dyker.

    Edit: Undantag är MB boards wildcat som funkar bra som kombibräda och vet några som byggt om freestylebrädor. Kapad nos och mastskena längre bak mm

    • Detta svar ändrades 10 månader, 3 veckor sedan av  Stefan_Foil.
  • Stefan_Foil

    Medlem
    14 juni, 2023 vid 16:34 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    Mårten, visa mig de videorna. Jag har letat länge och bara sett Horue videon på YT där de kör windfoil i riktiga brytande vågor och då ser det ut att va side eller side off shore. I onshore vågor så går det inte ha varken segel eller vinge framför kroppen då man åker in i det och får backvind och i windfoil så betyder backvind att trycket på brädan upphör och brädan går för högt på foilen. Jag har laborerat mycket med detta t ex i sandviken på Gotland för ett par år sen innan jag började med wing. Det blev rätt många spolningar och kom fram till att det inte går. Man för göra gippar på vågen men är inte samma sak. Dessutom långt fuse går inte pressa in i tighta cut backs.

    Men kan hålla med om att mindre foil kan nog funka bra i större vågor med windfoil men nackdelen då att man kör ikapp vinden ännu mer (om inte side eller off shore) och blir väldigt begrändande. Men du har rätt i att det är ju samma sak med fena. Fena är ju heller inte oproblematiskt nör det är rak onshore. Hur som helst, med vinge står man rätt från början rakt över foilen och balansen ändras inte när man släpper/kotar ut vingen/seglet. Vingen gpr att hålla bakom kroppen när det går snabbt ner för vågen eller framför om det går långsamt och det blåser mer.

  • Stefan_Foil

    Medlem
    14 juni, 2023 vid 10:14 som svar på: foil, erfarenhetsåterföring..

    “Jag tror ”surf”potentialen hänger mest ihop med storleken på foilen faktiskt. När jag körde 2000+ foilar tidigare var det inga problem att flagga seglet helt och bara låta vågen göra jobbet. Men förvisso, seglet väger ju, det påverkar rätt mkt utan tvekan. Tror det är en roligare upplevelse utan mast, och en anledning till att jag för eller senare kommer skaffa en wing jag med”

    Jag har aldrig kört windfoil med större än NP glide L. Har testat 1850 kort men tyckte den va onödigt stor. Men gissar en stor långsam foil funkar bättre då man inte riskerar backvind på vågen. Största problemet med windfoil i vågor, det och att en stor foil flyger ur i stora vågor. Men små microvågor/swell funkar kanon med windfoil. I riktiga vågor är det wing eller fena som gäller IMO

    • Detta svar ändrades 10 månader, 3 veckor sedan av  Stefan_Foil.
Sida 1 av 26
Installera Surfzone som app?

For IOS and IPAD browsers, Only option to install PWA is to use add to home screen in safari browser

Surfzones app (PWA) har installerats.

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums Stefan_Foil

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.