Hur lagar man reva i monofilm?

This topic has 14 svar, 12 deltagare, and was last updated 12 years, 7 months sedan by  Rasmus_W.

 • Författare
 • #799284
   Viktor 
  Deltagare

  Tjena,

  Kan någon tipsa om hur man lagar en ca 5cm lång reva i seglets monofilm? ni vet, där brädans nos går i ibland. Nu har det tyvärr gått igenom lite, men för att inte förvärra, vad kan man göra? Kan plasten fogas ihop eller skall men använda specialtejp? Jag har inte tänkt att byta ut rutan.

  Tack för tips!

  #1209922
   OzMan 
  Deltagare

  Klar packtejp från Biltema eller liknande på torr och ren yta! Alt. silvertejp, som är starkare, men inte lika snygg. Jag har testat bägge, och det funkar utan problem så länge revan är relativt kort (5 cm är kort).

  #1209923
   OzMan 
  Deltagare

  ….och tejp på både sidor.

  #1209932
   Aronh 
  Deltagare

  Silvertejp funkar inte så bra. I alla fall vad jag har erfarit. Den blir dålig i sol och väder. Limmet torkar. Försöker man ta bort den sen får man bara med väven och limmet sitter kvar och går bara att ta bort med aceton. Vet inte om monofilmen mår så bra av aceton.
  Köp vanlig segeltejt eller mylartejp kanske det kallas. Kan man köpa hos de flesta båtaffärer. http://www.outdoorexperten.se/Default.aspx?CP=http://www.outdoorexperten.se/ProductDetails.aspx?ProductID=%2050668

  #1209929
   Tim.Eriksson 
  Medlem

  Köp riktig monofilm. 120 kr fr ca 50*25 tror jag? Surfers paradise mfl.

  Köpte ett slitet 5.7 med ett 40 cm stor reva i nedersta rutan. 200 kr för segler och 200 kr för monofilm tejp och lagningen är stenhård ! Kommer givigtvis ge upp någon gång men inte än på ett tag.

  Alt silvertejp som är fult med fungerar.

  #1209978
   Ola_P 
  Medlem

  Silvertejp av bra kvalitet (inte biltemas alltså) fungerar. Annars går det väl med märkduk, eller segeltejp av nått slag. Rediga klibbor är också funktionellt.

  #1210044
   Oaxen 
  Deltagare

  Tvätta med T-röd innan du tejpar!

  #1210054
   Tim.Eriksson 
  Medlem

  Och se till att det inte finns några skarpa kanter där du ska tejpa, om jag förstått det rätt. Ta en sax eller likande och klipp revan “fin”.

  #1210130
   JPS 
  Medlem

  @Tim.Eriksson 422467 wrote:

  Och se till att det inte finns några skarpa kanter där du ska tejpa, om jag förstått det rätt. Ta en sax eller likande och klipp revan “fin”.

  Det hade inte jag gjort. Har aldrig behövt på de revor jag har haft. Däremot är det viktigt att runda hörnen på tejpen man sätter dit.

  #1210254
   Viktor 
  Deltagare

  Tack alla för tipsen! Jag har fått en hel del goda idéer och skall säkert få till en bra lagning som håller ett tag.

  #1210303
   Konstantin 
  Medlem

  du kan även klippa ut monofilm från ett gammalt trassigt segel (om du har något vill säga) och lappa över med riktigt super lim på båda sidorna av revan.
  det gjorde jag.
  skadan kommer garanterat inte gå upp igen:smirk:

  aha det hade visst redan tim. Eriksson skrivit!

  #1210317
   Jesper_B 
  Medlem

  Klar/genomskinlig packteap av god kvalite är överlägset bäst. Se till att seglet är 100% rent. Tvätta först med ljummet vatten och sedan med rödsprit. Måste vara tort också.

  Tejpa först så noga du kan på ena sidan så att den trasiga monofilen ligger så kant i kant som möjligt. detä r bra om du rundar av hörnen på packteapen med en sax, då sitter den bättre. Tepa sedan andra sidan och se till att de två tape-remsorna är lite förskjutna i förhållande till varandra, dvs deras kanter inte ligger precis kant i kant. Då blir övergången mellan packteap och monofilm mjukare. Är skadan stor kan man lägga två lager på varje sidan, men ett räcker oftast.

  Detta är bättre än att köra med “riktig” monofilm, oavsett om denna är gjord för reparationer eller om man tar från något gammalt segel eller liknande. Då packtapen är tunnare och mjukare sätter den sig bättre och rör sig bättre med seglet och lossnar därmed inte lika lätt. Räcker inte två lager på varje sida är det bästa att byta hela panelen. En duktig seglemakare gör det perfekt, dvs ändrar inte shape och det synns inte att du bytt panel (mer än att den nya är repfri).

  Trycker du dit teapen ordentligt så syns den i stort sett inte och är det inte på det mest utsatta stället så kommer det hålla lika länge som seglet i övrigt.

  Så ligger det till!

  /Jesper

  #1210327
   manno 
  Medlem

  se till att slipa ner halkskyddet på nosen också så att det inte sliter upp seglet igen!

  #1210950
   NLC 
  Medlem

  @manno 422775 wrote:

  se till att slipa ner halkskyddet på nosen också så att det inte sliter upp seglet igen!

  På tal om det, varför pudrar brädtillverkarna på med halkskydd över hela brädan? 40-50 cm för om masten borde ju räcka. Men sliptricket är noterat och ska utföras så snart som möjligt 🙂

  #1210983
   Rasmus_W 
  Deltagare

  Fanatic har ju skippat halkskyddet långst fram på sina newwave TE men givetvis så märker tidningarna bums att det inte är helt ovanligt att man sätter foten en bit fram på nosen.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

svara

Sveriges största community för vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP sedan 1998
©2020 Surfzone - Share the Stoke

Logga in med

 Facebook
 Google

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account