Forumsvar skapade

Sida 1 av 6
  • frisk

    Medlem
    26 juli, 2015 vid 06:53 som svar på: Vänern levererade under helgen [Film]

    Länken verkar inte funka 🙂

  • frisk

    Medlem
    5 maj, 2013 vid 06:31 som svar på: RRD Firemove

    @dr Masse 710061 wrote:

    Är en bräda som får 7 av 10 på ‘gippegenskaper’ bra eller dålig på att gippa?

    7 verkar vara det nya 5, så i surftester och matlagningsprogram på TV 🙂

  • frisk

    Medlem
    15 oktober, 2011 vid 10:31 som svar på: Prylfrossa på konfen – ofog eller OK?

    Tack för att du tog upp frågan Masse. Att du gör det vittnar om självinsikt och det är väl det tråden handlar om – när går man för långt i sin marknadsföring? Inte prylsnacket i sig för det verkar ju många (inkl mig själv) ha massor av nytta och nöje av att läsa om.
    Vore jäkligt tråkigt att begränsa det flödet.
    Grejen är var gränsen går.
    Man översköljs av reklam hela tiden i öppen eller förtäckt form och frågan är var på nätet man kan gå utan det inte efter ett tag utvecklar sig från en hobby / intresse till en kanal med potentiell kundbas…..att tjäna pengar på för vissa.
    Facebook, TV, Youtube…alla går samma tråkiga väg och jag tröttnar i alla fall på skiten
    Man hoppas ju att konfen får forsätta som ett intresseforum för likasinnade – med respekt för andra medlemmar
    Så frågan är väl ganska enkel: har man ekonomiskt intresse? I så fall ÄR man partisk och bör avstå från tyckanden, rekommendationer och hyllningar

  • frisk

    Medlem
    8 juli, 2011 vid 14:09 som svar på: Svart på vitt, de VA bättre förr!

    Hmmmm….hur många TV program, tidningsartiklar, rapporter från klimatkarriäristerna har man inte tvingats på under senare år som alla sagt att extremväder, översvämningar, blåsväder är en följd av “det skenande klimatet”.
    Det här var bra fakta för omväxlings skull- även om det är skit att det inte blåser 🙂

  • frisk

    Medlem
    17 augusti, 2010 vid 09:49 som svar på: Kap Verde, var bo?

    Bodde på hotel Sab Sab ( billigt ) i Santa Maria med Mistral, Angulo och Fanatic precis utanfør dørren med allt vad det betyder i uthyrning och strand atmosfær. Angulo kør till Punta Preta nær man behøver, kanske de andra också. Usch nu børjar man ju redan tænka på resa bort och sæsongen ær inte slut hemma ænnu….:-)

  • frisk

    Medlem
    27 juli, 2010 vid 20:20 som svar på: Måla undersida av vindsurfingbräda????

    I Trollhättan har du AK -lack på hojum ind område, bär in brädan i butiken och kolla vilken färg som matchar, använde deras sprayburk Multona ( samma som mekonomen) och hittade en perfekt nyans till JP. Enkel att spruta, torkar snabbt hård och att våtslipa. Ser ingen skillnad efteråt

  • frisk

    Medlem
    12 februari, 2010 vid 09:17 som svar på: Hur stor kraft genereras av ett vindsurfingsegel?

    Tycker ändå att en fast profil ( eller ett par ) med den area du föreslagit räcker för att få lite startdata till ditt projekt.
    Då får du max dragkraft över anfallsvinkel och vindhastighet.

    Med max dragkraft får du igång farkosten, utifrån det kan du isolerat göra mer exakta beräkningsjämförelser mellan hydrofoil och en vanlig surfbräda över ett fartområde –
    Att sidkraften till varierande del tas upp av brädan i sig (kantställning) och inte bara fenan är ju en annan sak som du säkert vet om.

    Håll isär alla variabler som uppstår när seglet används av en surfare för det är här kan uppfattning skifta om kraftens fördelning.
    Kraften ur seglet går ju dels direkt i bommen i seglaren, dels fördelas genom benen och mastfoten ner i brädan.
    Bomhöjden blir vågen mellan kraftfördelning att leka med, att man upplever att mastfotstrycket försvinner vid hög bomhöjd innebär inte att det gör det helt för utan mastfotstryck ( nedåt / inåt) kan man inte segla då fenan sitter bakom seglets kraftcentrum. Men större del av kraften har övergått till att lyfta seglaren.

    Ett förslag….

    Ett enklare sätt vore att använda sig av kite som har mycket enklare kraftfördelningsvägar – en lyftande komposant som direkt syns i linorna , en bräda att ta upp sidkraften

  • frisk

    Medlem
    11 februari, 2010 vid 19:33 som svar på: Hur stor kraft genereras av ett vindsurfingsegel?

    Att bara mäta på bomtrycket säger bara en del då en hel del av kraften går ner i mastfoten åt motsatt håll – och möjliggör att vi kan åka halvvind fast fenan sitter längst bak.
    Det blir ganska komplext och ger för stora variationer i få svaret på din fråga.

    Men kanske enklast är att kolla de beräkningsprogram för vingprofiler som finns. Har inte rätt dator i händerna just nu men sök på nätet och du skall finna.
    Där ges kraft som funktion av area, profildjup, anfallsvinkel-ar, vindhastighet och densitet på luften.
    Lägg till vindsurfingriggens flexibilitet och cambervariation över belastning och dess höjd, samt andra förluster och det börjar bli riktigt kul 🙂 …men börja med en fast tänkt profil kanske. Lycka till!

  • frisk

    Medlem
    28 september, 2009 vid 12:16 som svar på: Bomlängd på Simmer Icon stämmer ej??

    Kolla nerhalet först skulle jag säga:
    A) Kolla mastlängden – Mina simmermaster är 1 cm längre än angivet.
    B) Nästa grej är att inte slaviskt följa förlängarmåttet till luffen – olika mastfötter ger ju olika möjligheter till nedhal innan nedhalsblocket når sitt stopp och risken kan vara att man med dessa två punkter har för mycket nedhal vilket i sin tur ger för lång bomlängd och för litet djup i profilen.

    Har du någon bild på riggen när det är riggat?

  • frisk

    Medlem
    21 september, 2009 vid 09:12 som svar på: SDM kontra RDM mythbusting

    Tack för kalas-input till alla. Många inlägg och mycket intressant. Lite myt summering:

    Hållfasthet i verkliga förhållanden: Mycket bättre i RDM, vilket de borde va då det var intentionen med konstruktionslösningen! Den geometrin klarar de komplicerade lastfallen bättre, väldigt bra förklarat av Lars K.

    Känsla och “prestanda”: Så många positiva omdömen från så många användare kan inte vara fel. Dock räcker det inte för mig att idag byta till RDM, men vid nyköp så varför inte. Suveränt med erbjudande att testa från Jesper B.

    Att det känns bra är anledning nog för mig.
    Det är ju känslan med vindsurfing som gör att det pirrar i kroppen varenda gång man kommer ut på vattnet eller bara tanken på att ge sig ut. Förväntningen av att känna sig så uppkopplad till naturkrafterna eller något åt det hållet.
    Började segla -82, byggt bräda och reparerat, gått igenom de flesta generationer av master i aluminium/glasfiber/flextopaluminium/kolfiber av olika halter, segel, pråmar av hinkplast till dagens lätta & styva brädor, fenor av de flesta former och material, fenor med hål i…………..ja en hel massa grejer från det tokiga till prylar som verkligen lyfter en.

    Men känslan kommer ju från en balans av krafter där varje komponent spelar sin roll.
    Jag jämför med ett chassi i en bil där jag har erfarenhet av utveckling. Biljournalisten uttrycker sig “skönare, responsiv, sportigare” för att beskriva känslan men den som utvecklar dämpare/bussningar/styrning/fjädrar/krängare förstår parametrarna i sin komponent och hur de ska balanseras för att just ge bilen de totala egenskaper man eftersträvar.
    Dessa är alla kvantifierbara men även här kan de ibland bäst avgöras subjektivt vilket kräver många års erfarenet och analytisk filtrering.

    Samma sak gäller naturligtvis inom en surfrigg.
    Mitt intresse var att skrapa lite mer på ytan och förstå mekanismerna i konstruktionen och mer specifikt fördelen/nackdelen jmf RDM/SDM. Alla lösningar – är ju kompromisser någonstans på skalan.

    Som jag ser det så är mastens styvhet bara en variabel. Väggtjockleken en annan, kolhalten och uppläggningsmetoden ytterligare några där slutegenskaperna borde vara någonstans inom styvhet/dämpning och tröghetsmoment.

    Vad som jag kanske egentligen skulle vilja veta är dynamisk respons snarare än att statiskt lägga på en last och mäta mastens böjning som jag tror att man vanligast gör.
    En kanske bättre ledtråd till “snärtighet, pumpbarhet” alltså.
    Ni mtrl/beräkningmänniskor kanske har bäst bild.

    Nu säger vädertanten på TV att det ska börja blåsa, låt oss hoppas på det!

  • frisk

    Medlem
    19 september, 2009 vid 07:21 som svar på: SDM kontra RDM mythbusting

    Ja, det blåser ju fortfarande inte där jag bor så jag droppar in en rad till i ämnet.

    Jag döpte tråden lite provocerande till mythbusting hämtad från det excellenta TV programmet där jag bränt en och annan timme framför rutan, av den anledningen att det inte verkar finnas så många hårda fakta om RDM överlägsenhet gentemot SDM. Inte för att vara konservativ på något sätt men att det kostar runt 10-15 lök att byta 4 master + förlängare och det är kul att känna lite på argumenten innan det ska halas läder för ska det bytas så ska det bytas mot något som ger jämförelsevis en hel del.

    Myten kan vara sann, tänkbar eller falsk enl Adam & Jamie och på min skala är den så här långt tänkbar. Resonemanget baserar jag på lite ihopsamlade intryck:
    1. Jag har inte läst några objektiva tester dvs varken mätdata eller jämförelsemetoder finns. Kanske någon har?
    2. De mesta kommentarerna är därför upplevelsebaserade.
    3. Det finns en gråzon i alla enkäter som påverkas av lojalitet. Man får förtroende för produkt eller varumärke man själv har. Men prestigemärken/exklusiva lösningar brukar visa högre andel nöjda kunder, ofta inte baserat på prestanda eller kvalitet utan snarare ett tecken på ett rättfärdigande av ens eget beslut. ( BMW effekten 🙂

    Jag vill koka ner det till om just dimensionen i sig för med sig konstruktionsparametrar som inte kan uppnås av SDM.
    Jag utgår ifrån Simmer SC6 som är en mycket vanlig mast och som jag själv använder i 430 för att segla 5,4 & 6,1. Den väger c:a 1,8kg och har 55%kol.
    Hur stor förbättring kan jag räkna med och vilken RDM skulle ni rekommendera? Jag kör på NP.

    It a jungle out there……………..

  • frisk

    Medlem
    16 september, 2009 vid 21:31 som svar på: SDM kontra RDM mythbusting

    OK, bra svar alla, har en betydligt bättre bild nu!
    Så lite sammanfattning om RDM masterna så här långt:

    > Mycket lättare rigga, vattenstarta och allmänt hantera
    > Mer hållbara
    > ….korta rdms faktiskt skulle må bättre av att bli lite “toppmjukare”.
    > Bättre “glid”, ger seglen nytt liv

    Så Myth PLAUSIBLE! till RDM:nas fördel.
    Inte helt såld ännu men antar att jag måste testa själv för ni verkar ju vara väldigt nöjda. Sedan är det ju en pengafråga om man ska byta ut 4 master plus förlängare. Kör övrigt med Simmer SC6 & SC8 och vill ju ligga på minst den nivån som jämförelse.

    Vem vet, kanske knäcker någon av dem i höst

  • Klas, du kan prova min JP 103litare, 63 bred från -03. I och för sig lite längre med 256cm men kanske funkar som referens för att hitta rätt bräda framöver.
    Med mina 87kg planar den väldigt tidigt och jag seglar komfortabelt upp mot c:a 13m/s men begränsas mer av vågskumpandet då. Gippar otroligt bra.

    Men om du tänkt ha en bräda som ska täcka hela registret från 7-15 m/s så blir det nog att pruta antingen i nedre eller övre registret. Det är en dubbling av vindhastigheten och ökning av kraften i kvadrat

  • frisk

    Medlem
    4 september, 2009 vid 16:27 som svar på: Någon som skall ut runt vänersborg idag?

    Hann inte se mailet, vi var 3 på vattnet i Sikhall i Vänern och fick en fantastisk eftermiddag. Vinden perfekt rätt in i viken med bra tryck, på sina ställen lite ridbara vågor, kan man tänka.

    Vi börjar bli några nu som spritt sina telefonnr i vår trakt. Här har du mitt så hörs vi när det blåser: 0768-533026

    Mikael Frisk

  • frisk

    Medlem
    5 juli, 2009 vid 17:39 som svar på: Sagan om Apel triologin

    Fantastiskt- bild, blå färger, klipp & musik. Jättebra

Sida 1 av 6

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums frisk

Du måste vara inloggad för att skapa nya diskussioner.